Quantcast

Rytų Australijoje persipildė užtvankos: laukiama daugiau potvynių

Užtvankos netoli Sidnėjaus ketvirtadienį persipildė dėl kelias dienas trukusių liūčių, bet Australija ruošiasi naujoms audroms, į šalies rytinius regionus galinčioms atnešti pavojingų staigių potvynių.

Pastaruoju metu pliaupusios liūtys atnešė palengvėjimą didelių krūmynų gaisrų ir sausros nualintoms teritorijoms, bet taip pat sukėlė sumaištį ir padarė žalos rytų pakrantės miestams.

Ketvirtadienį į pietus nuo Sidnėjaus esanti Nepino užtvanka visiškai prisipildė ir nuleidinėjo vandens perteklių.

Dvi kitos užtvankos Naujojo Pietų Velso valstijoje – Taloovs ir Brogo – irgi buvo persipildžiusios. Kitose užtvankose vandens lygis aukščiausią leistiną žymą gali pasiekti artimiausiomis dienomis, naujienų agentūrai AFP sakė valstijos vandentvarkos tarnybos „WaterNSW“ atstovas.

Sidnėjaus apylinkių užtvankos prisipildė labai staigiai – prieš savaitę Nepino užtvankoje buvo tik trečdalis ten telpančio vandens lygio. Vis dėlto daugelis giliau žemyne esančių teritorijų, kenčiančių nuo didelio vandens stygiaus, lietaus gavo daug mažiau.

Ne vieną mėnesį siautusius krūmynų ir miškų gaisrus, pareikalavusius 33 žmonių gyvybių, liūtys faktiškai užbaigė. Ugniagesiai ketvirtadienį paskelbė, kad pavyko lokalizuoti paskutinįjį Naujajame Pietų Velse dar nesuvaldytą gaisrą.

Pastarosiomis dienomis iš potvynių apsemtų teritorijų buvo išgelbėta šimtai žmonių.

Policija pranešė, kad ketvirtadienį Kvynslando valstijos Saulėtosios Pakrantės vienoje ištvinusioje upėje buvo rastas vyro lavonas, bet jo mirties priežastis kol kas neaiški.

Prognozuojama, kad nuo penktadienio į šalį atslinks naujų audrų. Meteorologijos biuras prognozuoja, kad nusilpęs buvęs atogrąžų ciklonas „Uesi“ atneš „niokojančių arba griaunančių vėjų“ ir liūčių į turistų pamėgtą atokią Lordo Hau salą.

Vyresnioji meteorologė Grace Legge (Greis Leg) sakė, kad audrų taip pat laukiama nuo Kvynslando iki Naujojo Pietų Velso, todėl teritorijose, dar neatsigavusiose nuo gaisrų, gali būti padaryta naujos žalos.

„Per bet kokias išsivystančias staigias liūtis ir audras su perkūnija (lietus) krenta į jau (vandens) prisisotinusius baseinus, todėl kyla smarkių audrų su perkūnija ir staigių potvynių pavojus“, – aiškino ji.

Gelbėjimo tarnybos perspėjo gyventojus esant pavojingoms meteorologinėms sąlygoms būti atsargius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių