Quantcast

Rusijos televizijos žurnalistei dėl protesto prieš V. Putiną gresia kalėjimas

Rusijos tyrėjai trečiadienį pradėjo baudžiamąjį tyrimą prieš žurnalistę Mariną Ovsianikovą, tiesioginiame televizijos eteryje pasmerkusią įsiveržimą į Ukrainą, ir ją sulaikė, pranešė jos advokatas.

Liepos viduryje ji surengė vieno asmens piketą netoli Kremliaus – laikė plakatą, kuriuo kritikavo karinę intervenciją Ukrainoje ir prezidentą Vladimirą Putiną. „Putinas yra žudikas, jo kareiviai yra fašistai“, – skelbė plakatas, o ant žemės priešais buvo padėtos trys „krauju permirkusios“ lėlės.

Dabar žurnalistei už tai gresia įkalinimas iki dešimties metų.

„Iškelta baudžiamoji byla“, – naujienų agentūrai AFP sakė teisininkas Dmitrijus Zachvatovas ir pridūrė laukiąs tyrėjų sprendimo dėl kardomosios priemonės dviejų vaikų motinai.

44 metų M. Ovsianikova apkaltinta melagingos informacijos apie Rusijos ginkluotąsias pajėgas skleidimu ir naktį praleis tardymo izoliatoriuje, sakė D. Zachvatovas.

Praėjusią savaitę interviu naujienų agentūrai AFP M. Ovsianikova išreiškė viltį, kad pareigūnai nepasiųs jos į tardymo izoliatorių, nes ji turi du vaikus.

Anksčiau trečiadienį per susirašinėjimo platformą „Telegram“ M. Ovsianikova sakė, kad 10 teisėsaugininkų 6 val. ryto vykdė kratą jos namuose.

„Jie išgąsdino mano mažą dukterį“, – pridūrė ji.

Kovą M. Ovsianikova, tuomet valstybinės televizijos „Pervyj kanal“ redaktorė, išgarsėjo dėl tiesioginiame eteryje, per žiūrimiausią vakaro žinių laidą „Vremia“, surengtos protesto akcijos prieš V. Putino pradėtą karą Ukrainoje. Ji įsiveržė į studiją, laikydama plakatą su anglišku užrašu „No War“ („Karui – ne“).

Pasiuntusi karius į Ukrainą, Maskva priėmė drakonišką įstatymą, numatantį iki 15 metų laisvės atėmimo bausmes už „žinomai melagingos informacijos“ apie kariuomenę paskelbimą. Tokiu būdu V. Putino sprendimo užpulti Ukrainą kritika buvo praktiškai uždrausta.

M. Ovsianikovos protestas sulaukė žiniasklaidos dėmesio visame pasaulyje.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pasiūlė  M. Ovsianikovai, kuri Rusijos valstybinėje televizijoje dirbo 19 metų, prieglobstį ar kokios nors kitos formos konsulinę apsaugą.

V. Putinas Ukrainą užpuolė po istorinio susidorojimo su opozicija, įkalinus garsiausią Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną ir uždraudus jo politines organizacijas.

Valdžia dabar siekia užgniaužti paskutines kitokių nuomonių apraiškas ir beveik visi gerai žinomi aktyvistai jau yra kalėjime ar pabėgę į užsienį.

Anksčiau šiais metais garsūs V. Putino kritikai Ilja Jašinas ir Vladimiras Kara-Murza taip pat atsidūrė tardymo izoliatoriuje už Maskvos puolimo Ukrainoje pasmerkimą.

Baudžiamasis tyrimas M. Ovsianikovos atžvilgiu buvo pradėtas dviem Maskvos teismams nurodžius žurnalistei sumokėti baudas už Rusijos kariuomenės diskreditavimą įvairiomis progomis.

Trečiadienį ji „Telegram“ parašė, kad Ukrainoje jau žuvo per 350 vaikų.

„Kiek dar vaikų turi mirti, kol jūs sustosite?“ – klausė M. Ovsianikova.

„Nepavydėtinas“

Po kovą surengto protesto ji tris mėnesius praleido užsienyje ir dar tris mėnesius dirbo Vokietijos laikraščiui „Die Welt“.

Liepos pradžioje ji paskelbė grįžtanti į Rusiją, kad išspręstų ginčą dėl dviejų savo vaikų globos.

Sugrįžusi ji teisme išreiškė paramą opozicijos politikui I. Jašinui, internete paskelbė antivyriausybinių įrašų. Liepos viduryje ji buvo trumpam sulaikyta.

Nors daug kas gyrė žurnalistę, jos televizinis protestas sulaukė ir priešiškų reakcijų. Kai kurie kritikai atkreipė dėmesį, kad M. Ovsianikova daug metų dirbo valstybinėje televizijoje „Pervyj kanal“, kuri yra Kremliaus ruporas. Kai kurie Rusijos opozicijos nariai kaltino ją oportunizmu ir šlovės troškimu.

Kremliaus kritikas, satyrikas ir komentatorius Viktoras Šenderovičius trečiadienį sakė, kad klydo dėl M. Ovsianikovos.

„Skeptiškai vertinau tai, ką padarė „Pervyj kanal“ redaktorė Marina Ovsianikova, bet pasirodo, kad klydau, – parašė jis socialiniame tinkle „Facebook“. – Šiandien Marina už tai moka rimtą kainą ir nusipelno pagarbos bei paramos.“

Praėjusią savaitę M. Ovsianikova AFP sakė, kad jos likimas nepavydėtinas, bet ji ir toliau kalbės.

„Neplanuoju sustoti; nebijau, nors valdžia nuolat baugina“, – sakė ji.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

>jis

>jis portretas
...kam tie tavo pesalai apie kryma...niekas ne bega is ten...o bega tavo mylimi haholai tukstanciais visur...kaip tarakonai...va kas okupantai,visa europa okupavo....uz dyka!...

YES

YES portretas
Aukščiau minėta ponia, - ar panelė? po savo akibrokšto išlėkė į vakarus, pasišlaistė , niekur nepritapo, niekas ja nesusidomėjo, nepavyko savęs "tinkamai parduoti" tai sugrįžo,- su savo veikla Rusijoje ji įdomesnę ir reikalingesnė vakarams, tai Navalno variantas, kam įdomus Navalnas būtu vakaruose, - o Rusijoje jis "politinis kankinys" Jis juk ne Asanžas, apie kuri visi vakaruose tyli it burnas užsisiuvę.

jis

jis portretas
yra dar žmonių, kurie priešinasi tironui. O kacapams komentuotojams- nebedaug jums beliko, karksėkite toliau, bėgsite apsitriedę kaip ir iš Krymo. Jus, brudus, tesi už Čečėniją, Gruziją, Ukrainą ir už daug nekaltų mirčių. Išgamos jūs, belieka tik jūsų ciniški ir labai kvaili komentarai, bet pamiršote- čia ne kacapyno šiukšlynas.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių