Quantcast

Rusijos teismas atidėjo A. Navalno „ekstremizmo“ bylos nagrinėjimo pradžią

Rusijos teismas pirmadienį atidėjo kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno politiniam tinklui iškeltos „ekstremizmo“ bylos nagrinėjimo pirmąjį posėdį, turėjusį įvykti Maskvai stengiantis visiškai eliminuoti opoziciją prezidentui Vladimirui Putinui.

Prasidėjus uždaram posėdžiui prokurorai pateikė papildomų dokumentų, o nagrinėjimo procesas buvo atidėtas iki birželio 9 dienos, informavo A. Navalno tinklui atstovaujantys teisininkai.

Ši byla yra dalis plataus masto susidorojimo su garsiausiu V. Putino oponentu ir jo šalininkais kampanijos. Praėjusią vasarą A. Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ ir vos nemirė.

Tęsiantis šiai kompanijai ir liekant keliems mėnesiams iki parlamento rinkimų, Valstybės Dūma antradienį ruošiasi svarstyti įstatymo projektą, kuriuo „ekstremistinių“ organizacijų nariams būtų uždrausta eiti įstatymo leidėjo pareigas.

A. Navalno tinklui atstovauja advokatai iš „29-osios komandos“ – Sankt Peterburge įsikūrusios organizacijos, ginančios žodžio laisvę ir besispecializuojančios išdavystės bylose.

Pasak advokatų, neaišku, kodėl pirmadienį paskirtas posėdis turėjo vykti už uždarų durų.

Verslo dienraštis „Kommersant“ pirmadienį citavo vieną šaltinį, teigiantį, kad sprendimas įslaptinti medžiagą buvo priimtas, nes joje figūruoja policininkų, prisidėjusių prie opozicijos protestų malšinimo, asmeninė informacija.

Tačiau artimas A. Navalno sąjungininkas Ivanas Ždanovas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad bylos medžiaga laikoma paslaptyje, kad „niekas negalėtų pamatyti to, kas vyksta, absurdo“.

„Opozicija bus sutriuškinta“

Prokurorai balandį pareikalavo A. Navalno įkurtus regioninį tinklą ir Kovos su korupcija fondą (FBK) priskirti prie „ekstremistinių“ organizacijų, apkaltinę šias grupes planais Rusijoje surengti Vakarų remiamą sukilimą.

Jei teismas patenkins tokį prašymą, A. Navalnas, jo šalininkai ir finansuotojai būtų prilyginti grupuočių „Islamo valstybė“ bei „al Qaeda“ kovotojams ir galėtų sulaukti griežtos įkalinimo bausmės.

„Opozicija bus sutriuškinta“, – naujienų agentūrai AFP sakė nepriklausomas politikos analitikas ir buvęs Kremliaus kalbų rengėjas Abasas Galiamovas. Jis perspėjo, kad oficialus kitos nuomonės draudimas galiausiai duos priešingą rezultatą.

„Naikindami opoziciją jie griauna savo pačių teisėtumą“, – pabrėžė A. Galiamovas, turėdamas omenyje Rusijos valdžią.

A. Navalnas prieš dešimtmetį tapo vienu pagrindinių Rusijos opozicijos judėjimo lyderių, vadovaudamas didžiuliams antivyriausybiniams mitingams, kuriuos 2011 metais įžiebė pareiškimai apie rinkimų klastojimą.

2011 metais įsteigtas FBK paskelbė daugybę tyrimų apie Rusijos elito narių prabangų gyvenimo būdą.

Sausį į platformą „YouTube“ įkeltas A. Navalno reportažas apie Juodosios jūros rūmus, kuriuos, kaip teigiama, Rusijos oligarchai pastatė V. Putinui, peržiūrėtas jau daugiau nei 116 mln. kartų. Pats valstybės vadovas neigia, kad šis nekilnojamasis turtas priklauso jam.

Nors A. Navalnui nebuvo leista mesti V. Putinui iššūkį per 2018 metų prezidento rinkimus, valdžia daugelį metų toleravo jo politinį judėjimą, finansuojamą šalininkų aukomis.

Tačiau analitikai mano, kad Kremlius nenori rizikuoti per rugsėjį vyksiančius parlamento rinkimus, visuomenėje augant nuovargiui dėl prieš du dešimtmečius prasidėjusio V. Putino valdymo, taip pat ekonomines problemas paaštrinus koronaviruso pandemijai.

„Slysta į tamsą“

„Mūsų šalis slysta į tamsą“, – rašoma A. Navalno paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“, kurią veda opozicionieriaus bendražygiai, kol jis pats atlieka dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausmę.

„Tačiau tie, kurie stumia mūsų šalį atgal, yra istoriškai pasmerkti“, – sakoma komentare.

Prieš pirmadienio teismo posėdį Rusijos finansų stebėjimo tarnyba „Rosfinmonitoring“ įtraukė A. Navalno regioninį tinklą į savo teroristinių ir ekstremistinių organizacijų duomenų bazę.

A. Navalno regioninių štabų tinklas buvo išardytas kiek anksčiau, siekiant apsaugoti jo narius ir rėmėjus nuo galimo baudžiamojo persekiojimo.

Rusijos įstatymų leidėjai taip pat siūlo priimti įstatymą, kuris būtų taikomas atgaline tvarka ir uždraustų A. Navalno bendražygiams dalyvauti parlamento rinkimuose kelerius metus.

Šis įstatymas galėtų turėti įtakos ne tik A. Navalno tinklo aukštesnio rango nariams ir aktyvistams, bet ir dešimtims tūkstančių finansiškai šį tinklą parėmusių rusų.

A. Navalnas buvo suimtas sausį, kai grįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur kelis mėnesius gydėsi po apnuodijimo, dėl kurio jis kaltina Kremlių. Kremlius kaltinimus neigia.

A. Navalnas atlieka pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę vienoje pataisos kolonijoje maždaug už 100 km nuo Maskvos. Bausmė opozicionieriui buvo skirta, kai jis buvo pripažintas pažeidusiu jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas, nustatytas senoje byloje dėl sukčiavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių