Quantcast

Rusijos teismas ėmėsi nagrinėti A. Navalno skundus dėl sąlygų kolonijoje

  • Teksto dydis:

Kalinamas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas trečiadienį vaizdo ryšiu dalyvavo teismo posėdyje, pradedant nagrinėti opozicionieriaus skundus dėl sąlygų pataisos kolonijoje, kurioje jis atlieka bausmę.

44 metų A. Navalnas, garsiausias prezidento Vladimiro Putino kritikas, atlieka pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę liūdnai pagarsėjusioje Pokrovo kolonijoje netoli Maskvos, laikomoje viena griežčiausių pataisos įstaigų Rusijoje.

Jis buvo nuteistas kalėti už tai, kad pažeidė ankstesnėje byloje dėl sukčiavimo ir lėšų pasisavinimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas, kai gydėsi užsienyje. A. Navalnas tvirtina, kad ta byla buvo politiškai motyvuota.

Opozicionieriaus suėmimas, kai jis sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po sunkaus apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga, sulaukė griežto tarptautinio pasmerkimo ir užtraukė Kremliui naujas Vakarų šalių sankcijas.

A. Navalnas savo skunduose, kuriuos trečiadienį pradėjo nagrinėti teismas, tvirtina, kad kolonijos administracija atsisako perduoti jam artimųjų atsiųstas knygas, įskaitant Koraną, taip pat cenzūruoja jo gaunamus laikraščius.

„Tai keista situacija“, – sakė A. Navalnas per teismo posėdį Petuškuose, esančiuose už 125 km į rytus nuo Maskvos.

„Norėčiau gauti man atsiųstas knygas“, – pridūrė jis.

Teismo posėdyje vaizdo ryšiu dalyvavęs opozicionierius, vilkėjęs tamsią kalėjimo aprangą, sėdėjo nuleidęs pečius ir buvo nusiteikęs mažiau kovingai, palyginti su ankstesniais teismo posėdžiais iki jo įkalinimo vasarį.    

Praėjusį mėnesį A. Navalnas nutraukė 24 dienų bado streiką, kurį paskelbė reikalaudamas suteikti jam tinkamą medicininę pagalbą dėl stiprių nugaros skausmų ir tirpstančių kojų.

Opozicionierius sakė, kad jam pavyko gauti tik Korano kopiją, kai balandį jis buvo perkeltas į ligoninę ir apžiūrėtas medikų po to, kai paskelbė bado streiką.

Trečiadienį jis taip pat skundėsi, kad kolonijoje jis gauna laikraščius su iškirptais straipsniais.

Po A. Navalno sulaikymo vasarį Rusijos valdžia ėmėsi žingsnių uždrausti jo judėjimą. 

Ateinantį mėnesį teismas spręs, ar įtraukti A. Navalno regioninių štabų tinklą ir jo įkurtą Kovos su korupcija fondą (FBK) į „teroristinių ir ekstremistinių“ organizacijų sąrašą.

Gegužės 18 dieną Rusijos parlamento žemieji rūmai – Valstybės Dūma – per pirmąjį svarstymą pritarė įstatymo projektui, kuriuo „ekstremistinių“ organizacijų nariams būtų uždrausta tapti įstatymų leidėjais.

Manoma, kad šie žingsniai yra dalis pastangų apsaugoti populiarumą prarandančią valdančiąją partiją „Vieningoji Rusija“ nuo realios konkurencijos, artėjant rugsėjį vyksiantiems parlamento rinkimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių