Quantcast

Rusijos parlamento aukštieji rūmai pritarė okupuotų Ukrainos regionų aneksijai

Rusijos parlamento aukštieji rūmai antradienį patvirtino sutartis dėl keturių okupuotų Ukrainos regionų aneksijos.

Federacijos Taryba greitai nubalsavo už sutarčių, pagal kurias Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios regionai tapo Rusijos dalimi, patvirtinimą.

Apie aneksiją paskelbta po praėjusią savaitę prasidėjusių ir antradienį pasibaigusių pseudoreferendumų, per kuriuos keturi rusų okupuoti Ukrainos regionai esą triuškinama persvara nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos.

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose balsavimus vadina suklastotais, laiko juos tik pretekstu aneksuoti okupuotas teritorijas ir pasmerkė šias aneksijas.

Išvakarėse Rusijos parlamento žemieji rūmai – Valstybės Dūma – vienbalsiai patvirtino šias sutartis.

Formalią okupuotų Ukrainos teritorijų aneksiją užbaigs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris turi galutinai patvirtinti šias sutartis ir taip užbaigti regionų prijungimo procesą, nors tose teritorijose vyksta intensyvūs mūšiai.

Praėjusį penktadienį iškilmingos ceremonijos metu V. Putinas Kremliuje pasirašė susitarimą su keturiems okupuotiems Ukrainos regionams Maskvos primestais valdžios pareigūnais dėl prisijungimo prie Rusijos.

Ukraina kaip atsaką į aneksiją pateikė paraišką dėl prisijungimo prie JAV vadovaujamo NATO karinio aljanso ir teigia, kad niekada nesiderės su Rusija, kol ji yra valdoma V. Putino.

Keturios prie Rusijos prijungtos teritorijos sukuria itin svarbų sausumos koridorių tarp Rusijos ir Krymo pusiasalio, kuris buvo aneksuotas Maskvos 2014 metais.

Šios penkios teritorijos sudaro 20 proc. Ukrainos teritorijos.

Tačiau Rusijos pajėgos pilnai nekontroliuoja Chersono ir Zaporižios teritorijų, o Kremlius dar nepatvirtino, kokios šių regionų sritys aneksuojamos.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeaneksijapritarė aneksijaokupacijaParlamentas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių