Quantcast

Rusijos invazijos Ukrainai padaryta žala jau siekia apie 1 trln. JAV dolerių

  • Teksto dydis:

Rusijos invazija į Ukrainą jau lėmė žalą už beveik 1 trln. JAV dolerių, ketvirtadienį pranešė Ukrainos vyriausybės pareigūnas.

Kalbant apie „tiesiogines ir netiesiogines išlaidas“, Ukraina patyrė „beveik 1 trln. JAV dolerių“ žalą, teigė prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas ekonomikos klausimais Olehas Ustenko.

Šis skaičius penkis kartus viršija Ukrainos metinį bendrąjį vidaus produktą (BVP), buvusį prieš vasarį prasidėjusią invaziją, teigė O. Ustenko Vokietijos užsienio santykių tarybos surengtame renginyje Berlyne.

Pareigūnas anksčiau buvo pranešęs, kad per pirmąsias dvi karo savaites įsiveržusių Rusijos pajėgų padaryta žala siekė apie 100 mlrd. JAV dolerių.

Per karą sugriauta infrastruktūra bei gyventojų perkėlimas tapo „dideliu krūviu viešojo finansavimo sektoriui“, teigė O. Ustenko.

Daugelis įmonių, kurios nebuvo sunaikintos, „dirba ne visu pajėgumu arba dirba vos kelias valandas per dieną“, – teigė jis.

„Tai reiškia, kad biudžetas gaus daug mažiau, nei buvo tikėtasi iš pradžių“, – pridūrė pareigūnas.

Nepaisant drastiškų vyriausybės išlaidų mažinimo, Ukrainos vyriausybė nuo invazijos pradžios susidūrė su 5 mlrd. eurų (4,9 mlrd. JAV dolerių) deficitu per mėnesį, teigė O. Ustenko.

Jis pridūrė, kad vyriausybė tikisi, jog 2023 metais skirtumas tarp išlaidų ir pajamų sumažės iki maždaug 3,5 mlrd. eurų.

Ukrainos sąjungininkės suskubo teikti Ukrainai pagalbą, kad užpildytų spragą, o Pasaulio bankas, Europos Sąjunga ir Didžiojo septyneto (G-7) šalys pažadėjo milijardinę paramą.

Ukrainos vyriausybė skaičiuoja, kad šiais metais ekonomika susitrauks 35–40 proc., pažymėjo O. Ustenko.

Jis pridūrė, kad tai yra „didžiausias mūsų BVP nuosmukis, kokį patyrėme nuo 1991 metų“ ir modernios Ukrainos valstybės įkūrimo.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainoježala UkrainaipinigaiRusijos kariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių