Quantcast

Rusijoje šalia savo namų sulaikytas opozicionierius V. Kara-Murza

Rusų opozicionierius Vladimiras Kara-Murza, vienas pagrindinių Rusijoje tebegyvenančių Kremliaus ir jo karo Ukrainoje oponentų, pirmadienį buvo sulaikytas šalia savo namų, pranešė jo advokatas.

Pasak Vadimo Prochorovo, opozicionierius nakčiai paliktas Maskvos Chamovnikų vidaus reikalų skyriuje.

„Man, kaip advokatui, nebuvo leista su juo susitikti – tai yra grubus jo teisės į gynybą pažeidimas“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė teisininkas.

V. Prochorovas nurodė, kad V. Kara-Murzai pavyko telefonu susisiekti su žmona. Jai opozicionierius pranešė, kad jam inkriminuotas teisėsaugos pareigūno teisėto nurodymo nepaisymas.

„Bėda ta, kad šiame straipsnyje numatytas galimas administracinis areštas iki 15 parų“, – sakė advokatas.

Man, kaip advokatui, nebuvo leista su juo susitikti – tai yra grubus jo teisės į gynybą pažeidimas.

Valdžios institucijos jokių komentarų nepateikė. V. Kara-Murza ne kartą kritikavo Maskvos karą Ukrainoje.

Maskva neseniai sugriežtino priemones prieš karo, Rusijoje vadinamo „specialiąja karine operacija“, kritikus. Kovą priimtas įstatymas, numatantis iki 15 metų įkalinimo bausmes už melagingos informacijos apie Rusijos kariuomenę paskelbimą.

Lygiagrečiai su Rusijos intervencija Ukrainoje Rusijoje buvo imtasi griežtų represijų: suimta tūkstančiai protestuotojų, uždaryta nevyriausybinių organizacijų, nepriklausomos žiniasklaidos leidinių, uždrausti keli socialiniai tinklai.

40 metų V. Kara-Murza yra buvęs žurnalistas, artimas opozicijos lyderiui Borisui Nemcovui, kuris 2015 metais buvo nužudytas netoli Kremliaus, ir Michailui Chodorkovskiui, buvusiam oligarchui, tapusiam prezidento Vladimiro Putino kritiku.

V. Kara-Murza teigia, kad dėl savo politinės veiklos jis buvo du kartus apnuodytas – 2015 ir 2017 metais.

Nepaisant šių incidentų, jis ir toliau gyvena Rusijoje, kur daugelis opozicijos veikėjų pasirinko tremtį, ypač po to, kai praėjusiais metais buvo įkalintas pagrindinis Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas.


Šiame straipsnyje: Vladimiras Kara-MurzaRusijaopozicionieriusareštaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių