Quantcast

Rusijoje miškų gaisrai plinta į centrinius regionus

Rusijos centriniai regionai trečiadienį grūmėsi su „ekstremaliais“ gaisrais, kuriuos pakurstė neįprasta karščio banga, kilusi po to, kai didžiąją vasaros dalį Sibire siautėjo su klimato kaita siejami miškų gaisrai.

Tarnybos kovoja su 15 gamtinių gaisrų Uralo Sverdlovsko srityje, pranešė Nepaprastųjų situacijų ministerija.

Pasak institucijos, dėl karščio bangos tarp Europos ir Azijos įsiterpusiam regionui gresia „didžiulis gaisrų pavojus“.

Antradienį socialinėje žiniasklaidoje pasirodė vaizdų, kuriuose matyti liepsnos abipus federalinio greitkelio, jungiančio srities sostinę Jekaterinburgą su Uralo miestu Perme. Pranešama, kad tą magistralę teko uždaryti kone visai dienai.

Tuo metu į pietryčius nuo Maskvos esančioje Mordovijos Respublikoje gaisrai taip sustiprėjo, kad ugniagesiai buvo priversti trauktis iš „ugnies žiedo“, trečiadienį pranešė Nepaprastųjų situacijų ministerija.

Į rytus nuo Maskvos esančioje Žemutinio Naugardo srityje devyni Nepaprastųjų situacijų ministerijos, Gynybos ministerijos ir Rusijos nacionalinės gvardijos lėktuvai ant didelio miško gaisro, plintančio į kaimyninę Mordoviją, išpylė 129 t vandens.

Liepsnoms gesinti buvo mobilizuota 1 200 ugniagesių, nurodė Nepaprastųjų situacijų ministerija.

Prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pažadėjo išskirti milijardus rublių (šimtus milijonų eurų) šalies miškams apsaugoti. Valstybės vadovas pabrėžė, kad šalis turi pasimokyti iš „beprecedenčių“ miškų gaisrų, apėmusių Sibiro platybes.

Šalies didžiausiame ir šalčiausiame šalies regione Jakutijoje gaisrai išdegino teritoriją, kuri yra didesnė už Portugaliją.

Nepaprastųjų situacijų ministerija trečiadienį pranešė, kad regione šiuo metu siaučia 50 miškų gaisrų.

Smarkiai paveiktų regionų pareigūnai paprašė Maskvos išskirti išteklių ir finansinę paramą žalai likviduoti.

Pasak ekspertų, smarkius gamtinius gaisrus, pastaraisiais metais siaubiančius Rusijos didžiulę teritoriją, lemia klimato kaita, aplaidumas ir nepakankamas miškotvarkos tarnybų finansavimas.

Rusijos miškininkystės agentūros duomenimis, šiemet gaisrai išdegino didesnį nei 173 tūkst. kv. km plotą – taigi, šis sezonas yra antras pagal nuostolius nuo šio amžiaus pradžios.

V. Putinas, anksčiau skeptiškai vertinęs teoriją, kad klimato kaitą sukelia žmogaus veikla, paragino pareigūnus visais įmanomais būdais padėti nuo milžiniškų gaisrų nukentėjusiems rusams.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių