Quantcast

Rusija už akių skyrė kalėjimo bausmę žurnalistui už komentarus apie Ukrainą

Rusijos teismas trečiadienį už akių nuteisė žurnalistą Aleksandrą Nevzorovą aštuoneriems metams kalėjimo už „melagingos informacijos“ apie Maskvos karinį puolimą Ukrainoje skleidimą.

Šis nuosprendis yra naujausias iš daugybės rezonansinių sprendimų, priimtų remiantis naujais teisės aktais, kuriais, pasak Kremliaus oponentų, siekiama kriminalizuoti karo kritiką.

64 metų A. Nevzorovas patyrė pareigūnų spaudimą dėl kaltinimų, kad Rusijos pajėgos tyčia apšaudė gimdymo namus Mariupolyje, uostamiestyje pietų Ukrainoje, kurį Maskva užėmė po ilgos apgulties.

„Žurnalistas Aleksandras Glebovičius Nevzorovas buvo pripažintas kaltu... ir nuteistas kalėti aštuonerius metus“, – sakoma Maskvos teismų spaudos tarnybos pranešime „Telegram“.

Prokurorai prašė skirti jam devynerių metų laisvės atėmimo bausmę.

A. Nevzorovas yra išvykęs iš Rusijos ir teismo posėdžiuose nedalyvavo.

Tyrėjai tyrimą pradėjo praėjusių metų kovą, teigdami, kad A. Nevzorovas tyčia paskelbė „klaidinančią informaciją“ su „netiksliomis nuo apšaudymo nukentėjusių civilių gyventojų nuotraukomis“.

Po mėnesio jis buvo įvardytas kaip „užsienio agentas“, o ši etiketė turi sovietinių laikų atspalvį ir kelia biurokratinį spaudimą žmonėms, kuriems ji klijuojama.

A. Nevzorovas yra buvęs parlamento narys, o jo populiarus „YouTube“ kanalas turi beveik du milijonus prenumeratorių.

Po to, kai Kremlius praėjusių metų vasarį įsakė įvesti karius į Ukrainą, Rusija priėmė naujus teisės aktus, kuriais kriminalizuojama, pareigūnų nuomone, melaginga ar žalinga informacija apie Rusijos kariuomenę ir puolimą.

Pagal naująjį įstatymą keli politikai ir visuomenės veikėjai, įskaitant opozicijos tarybos narį Ilją Jašiną, buvo nuteisti kalėti.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojekomentaraibausmė žurnalistuiAleksandras Nevzorovas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių