Quantcast

Rusija paleido medikę, nufilmavusią karo siaubą Mariupolyje

Rusijos pajėgos penktadienį paleido garsią ukrainiečių greitosios pagalbos medikę, kurios Mariupolyje nufilmuotą medžiagą iš apgulto miesto slapta išvežė naujienų agentūros AP komanda.

Julija Pajevska, Ukrainoje vadinama Taira, prieš tris mėnesius Mariupolio gatvėje buvo paimta į nelaisvę.

Ši medikė prie kūno tvirtinama kamera įrašė 256 gigabaitus medžiagos apie savo komandos pastangas gelbėti sužeistuosius, įskaitant rusų ir ukrainiečių karius.

Dviejų savaičių medžiagą ji perdavė AP komandai – paskutiniams Mariupolyje buvusiems tarptautiniams žurnalistams. Vienas jų kovo 15 dieną su medžiaga pabėgo.

Kovo 16-ąją Tairą ir jos kolegą rusų pajėgos paėmė į nelaisvę. Tai nutiko tą pačią dieną, kai rusams smogus teatrui miesto centre žuvo maždaug 600 žmonių.

J. Pajevskos vyras Vadymas Puzanovas vėlai penktadienį AP emocingai pasakojo, kad pajuto didžiulį palengvėjimą, bet nuogąstauja dėl žmonos sveikatos. Pasak jo, jis telefonu kalbėjosi su žmona, ji vyksta į ligoninę Kyjive.

Slapta išvežtus J. Pajevskos įrašus, rodančius, kad ji bandė gelbėti ir rusų karius, ir civilius ukrainiečius, vėliau peržiūrėjo milijonai žmonių visame pasaulyje.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apie Tairos paleidimą paskelbė savo kreipimesi į šalies gyventojus.

„Esu dėkingas visiems, dirbusiems dėl šio rezultato. Taira jau namie. Toliau dirbsime, kad išlaisvintume visus“, – sakė jis.

Rusai yra pagrobę ar paėmę į nelaisvę šimtus garsių ukrainiečių, įskaitant pareigūnus, žurnalistus, aktyvistus ir žmogaus teisių gynėjus.

Plėtodama savo naratyvą, kad siekia „denacifikuoti“ Ukrainą, Rusija skelbė, kad Taira dirbo ukrainiečių nacionalistų pulkui „Azov“, tačiau AP tokių įrodymų nerado, o J. Pajevskos draugai ir kolegos sakė, kad ji nebuvo susijusi su „Azov“.

Jos nufilmuota medžiaga taip pat liudija, kad ji stengėsi gelbėti abiejų šalių sužeistuosius.

Kovo 10 dieną Taira nufilmavo, kaip ukrainiečių karys iškelia iš greitosios pagalbos automobilio du sužeistus rusų karius ir vieną jų plūsta. „Nurimk, nurimk“, – jam sako Taira.

Viena moteris medikės klausia: „Ar gydysi rusus?“

„Su mumis jie taip gerai nesielgs, bet aš kitaip negalėjau. Jie yra karo belaisviai“, – atsako Taira.

J. Pajevska buvo Ukrainos komandos, siųstos į balandį įvykusias karių veteranų žaidynes „Invictus“, narė ir turėjo varžytis šaudymo iš lanko ir plaukimo rungtyse, bet įstrigo Mariupolyje.

„Invictus“ nurodė, kad ji 2018–2020 metais buvo karo medikė. Prie kūno tvirtinamą kamerą ji gavo 2021 metais, kad galėtų filmuoti „Netflix“ dokumentiniam serialui apie įkvepiančius žmones, prodiusuojamam „Invictus“ įsteigusio britų princo Harry (Hario).

Rusijos pajėgoms įsiveržus į Ukrainą Taira šia kamera ėmė filmuoti sužeistus civilius ir karius.

 

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijamedikėJulija PajevskaMariupolispaleido

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių