Quantcast

Rusija: nuskendus kreiseriui „Moskva“ žuvo vienas įgulos narys, dar 27 dingo

Maskva penktadienį pareiškė, kad praėjusią savaitę nuskendus Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmanui raketiniam kreiseriui „Moskva“ žuvo vienas įgulos narys ir dar 27 dingo.

Iki šiol Rusijos pareigūnai tvirtino, kad visa „Moskva“ įgula buvo evakuota į šalimais buvusius laivus.

Karo laivas nuskendo balandžio 14 dieną po sprogimo ir gaisro, kurį, anot Ukrainos, sukėlė tikslus raketų smūgis. Rusija savo ruožtu tvirtino, kad kreiserio katastrofą sukėlė jame buvusių šaudmenų sprogimas.

Kreiseriui „Moskva“ nuskendus, jame tarnavusių jūreivių, įskaitant šauktinius, tėvai socialiniuose tinkluose ėmė rašyti, kad jų vaikai dingo, ir reikalauti iš valdžios atsakymų.

„Balandžio 13 dieną kilus gaisrui raketinis kreiseris „Moskva“ buvo smarkiai apgadintas sprogus jame buvusiems šaudmenims“, – nurodė Gynybos ministerija pranešime, kurį penktadienį vėlai vakare išplatino Rusijos naujienų agentūros.

„Vienas kariškis žuvo, dar 27 įgulos nariai dingo be žinios“, – rašoma pranešime ir priduriama, kad „likę 396 įgulos nariai“ buvo evakuoti.

Pentagonas anksčiau pranešė, kad prieš nuskęstant kreiseriui smogė dvi Ukrainos raketos. 

„Rusijos gynybos ministerija teikia visą būtiną paramą ir pagalbą žuvusiojo ir dingusiųjų šeimoms bei draugams“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Jame priduriama, kad „absoliuti dauguma“ šauktinių pageidavo tęsti tarnybą Rusijos Juodosios jūros laivyno laivuose.

Pastarosiomis dienomis kelių kreiseryje tarnavusių jūreivių artimieji socialiniuose tinkluose reiškė susirūpinimą, jog negali rasti savo vaikų.

Vienas jų, Dmitrijus Škrebecas, socialiniuose tinkluose rašė, kad jo sūnus Jegoras, šauktinis, kreiseryje „Moskva“ tarnavo virėju ir dabar yra įtrauktas į dingusiųjų be žinios per karo veiksmus sąrašą.

„Šauktinis, kuris neturėjo dalyvauti karo veiksmuose, įtrauktas į dingusiųjų be žinios sąrašą“, – rašė jis didžiausiame Rusijos socialiniame tinkle „VKontakte“.

Pasak D. Škrebeco, kai jis pabandė daugiau sužinoti apie tragediją, kreiserio vadas ir pavaduotojas tapo nebepasiekiami.

Paprašytas tai pakomentuoti, prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai antradienį sakė, kad Kremlius negali atskleisti jokių detalių.

„Visa komunikacija vyksta tik per Gynybos ministeriją, – sakė Dmitrijus Peskovas. – Visą su tuo susijusią informaciją skelbia Gynybos ministerija, o mes čia nesame įgalioti ką nors skelbti.“

Informaciją rusų kalba skelbiantis nepriklausomas naujienų portalas „Meduza“, remdamasis Rusijos Juodosios jūros laivyno vadovybei artimu šaltiniu, anksčiau pranešė, kad žuvo 37 kreiserio „Moskva“ įgulos nariai.

Pasak portalo, apie 100 jūreivių buvo sužeisti, o tikslus dingusiųjų be žinios skaičius nežinomas.

Kreiseryje per Ukrainos raketų smūgį buvo apie 500 žmonių, nurodė „Meduza“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių