Quantcast

Rusija ketina blokuoti ESBO nuolatinės misijos Ukrainoje atnaujinimą

Rusija iki penktadienio užblokuos Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) nuolatinės misijos atnaujinimą, taip užbaigdama šios grupės darbą karo krečiamoje šalyje, nurodė diplomatiniai šaltiniai.

Rusija „turi galią užblokuoti mandatą iki birželio pabaigos ir sakė, kad ketina tai padaryti“, naujienų agentūrai AFP sakė Danijos ambasadorius Henrikas Villadsenas (Henrikas Viladsenas), nuo 2018 metų dirbantis misijos projektų koordinatoriumi.

Jis patvirtino ankstesnį Lenkijos, šiuo metu pirmininkaujančios ESBO, pranešimą: „Deja, ji [misija] formaliai baigiasi po septynių dienų dėl Rusijos veto.“

ESBO padeda Ukrainai priderinti prie demokratijos standartų savo įstatymus, institucijas ir praktiką.

Šioje misijoje įdarbinta 110 žmonių, daugiausiai ukrainiečių, dalyvaujančių maždaug 40-yje projektų. Be kita ko, misija prisideda prie pastangų gerinti vandens kokybę, teritorijų išminavimo, kovos su prekyba žmonėmis, korupcija ir smurtu artimoje aplinkoje, nurodė H. Villadsenas.

„ESBO yra inkubatorius plėtojant praktikas, kurios dar neegzistuoja“, – sakė H. Villadsenas, kurio koordinuojamų projektų metinis biudžetas buvo 3,6 mln. eurų.

„Pavyzdžiui, nuo 2010 metų dirbome, kad užtikrintume, jog Ukraina atitiktų tarptautinius standartus“ teritorijų išminavimo srityje.

ESBO taip pat rėmė Ukrainos rinkėjų sąrašų suskaitmeninimą, siekiant sukurti bendrą registrą ir išvengti klastojimo.

Rusija jau yra užblokavusi ESBO stebėtojų misijos Ukrainoje pratęsimą. Organizacijos stebėtojai nuo 2014 metų rinko medžiagą apie konfliktą tarp Ukrainos vyriausybės ir prorusiškų separatistų šalies rytuose.

Visi ESBO sprendimai yra priimami bendru sutarimu.

Organizacija, kurios būstinė yra Vienoje, buvo įkurta 1975 metais, tęsiantis Šaltajam karui, kad būtų plėtojami ryšiai tarp Vakarų ir Rytų blokų.

Šiuo metu ESBO turi 57 nares, įskaitant NATO šalis ir Maskvos sąjungininkes.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeblokadaESBO misija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių