Quantcast

Rusija įvedė atsakomąsias sankcijas 25 Jungtinės Karalystės pareigūnams

Rusija šeštadienį paskelbė įvedanti draudimą įvažiuoti į jos teritoriją dešimtims Jungtinės Karalystės piliečių, reaguodama į anksčiau šiais metais Londono įvestas sankcijas subjektams, siejamiems su teisininko Sergejaus Magnitskio mirtimi Maskvos kalėjime.

„Atsakydama į nedraugiškus britų valdžios veiksmus ir remdamasi abipusiškumo principu, Rusija nusprendė įvesti asmenines sankcijas 25 Didžiosios Britanijos atstovams, kuriems uždrausta įvažiuoti į Rusijos Federacijos teritoriją“, – rašoma rusų Užsienio reikalų ministerijos atstovės Marijos Zacharovos pareiškime.

Anot URM, „Didžiosios Britanijos vyriausybė išgalvotais ir absurdiškais pretekstais 2020 metų birželį paskelbė apie sprendimą įvesti nacionalines sankcijas virtinei mūsų šalies pareigūnų vadinamojoje „Magnitskio byloje“.

Tąsyk Jungtinė Karalystė paskelbė savo pirmąjį „nepriklausomą“ po „Brexito“ asmenų ir organizacijų, kuriems bus taikomos sankcijos už žmogaus teisių pažeidimus, sąrašą, į kurį įtraukti 49 subjektai, įskaitant 25 Rusijos ir 20 – Saudo Arabijos.

Rusijos subjektai buvo įtraukti dėl jų numanomo ryšio su teisininko S. Magnitskio mirtimi, o Saudo Arabijos subjektai – dėl įtariamo vaidmens nužudant žurnalistą Jamalą Khashoggi (Džamalą Chašogdžį).

Tarp Rusijos asmenų, patekusių į sankcijų sąrašą, buvo tiesiogiai prezidentui Vladimirui Putinui pavaldaus Tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas.

M. Zacharova taip komentavo Londono veiksmus: „Kalbant apie visus siužetus, susijusius su Sergejaus Magnitskio mirtimi, ne kartą teikėme išsamius komentarus ir paaiškinimus, kurių Londonas, matyt, nusprendė nepaisyti. Neaišku, kokiu pagrindu jis ruošiasi „atrinkti“ kaltininkus ir skirti jiems „bausmę“. Kitaip negu mėginimu kištis į kitos valstybės vidaus reikalus ir spausti Rusijos teisingumo sistemą Britanijos veiksmų pavadinti negalima.“

Atsakydama į nedraugiškus britų valdžios veiksmus ir remdamasi abipusiškumo principu, Rusija nusprendė įvesti asmenines sankcijas 25 Didžiosios Britanijos atstovams.

„Vėl raginame Didžiosios Britanijos vadovus atsisakyti niekuo nepateisinamos konfrontacinės linijos mūsų šalies atžvilgiu. Bet kokie nedraugiški žingsniai neliks be neišvengiamo proporcingo atsako“, – pabrėžė M. Zacharova.

Amerikoje gimusio britų finansininko Billo Browderio (Bilo Brauderio) įsteigtame investicijų fonde dirbęs S. Magnitskis buvo areštuotas po to, kai atskleidė sukčiavimo schemą, kuri, anot jo, leido Rusijos pareigūnams nuslėpti 230 mln. JAV dolerių vertės mokesčių.

Teisininkas mirė tardymo izoliatoriuje nesulaukęs reikalingos medicininės pagalbos.

Rusija atmetė jo iškeltus kaltinimus ir patį velionį pripažino kaltu dėl sukčiavimo, kontroversiškai išnagrinėjusi bylą jau po S. Magnitskio mirties.

Jungtinės Valstijos pagal vadinamąjį Magnitskio įstatymą paskelbė griežtas sankcijas dešimtims Rusijos aukšto rango pareigūnų.  

Panašius įstatymus yra priėmusios trys Baltijos šalys, taip pat Jungtinė Karalystė ir Kanada.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Rusijos sankcijos UK pareigūnams... :) Juokinga... :)

debilu

debilu portretas
komentarai

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Svarbu LIETUVAI kgb archyvus parodytu kiek koloborantu dar valdžioje.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių