Quantcast

Rusija atliks tyrimą dėl Nyderlandų teismo sprendimo Krymo aukso byloje

Rusijos tyrėjai trečiadienį pranešė, kad peržiūrės Nyderlandų teismo sprendimą perduoti neįkainojamą Krymo aukso kolekciją Ukrainai, kurį Kijevas pasveikino kaip savo pergalę prieš Maskvą.

Amsterdamo teismas šią savaitę nusprendė, kad „Allardo Piersono (Alardo Pirsono) muziejus „Krymo lobius“ turi perduoti Ukrainos valstybei“. Eksponatai šiam Amsterdamo muziejui buvo paskolinti prieš pat Maskvos 2014 metais įvykdytą Krymo aneksiją ir įstrigo ten iki teismo, galinčio turėti didelių pasekmių.

„Nyderlandai priėmė politinei situacijai palankų sprendimą“, – sakoma Rusijos tyrimų komiteto pranešime, kuriame priduriama, kad kolekcija „dešimtmečius“ buvo saugoma Krymo muziejuose.

Jame taip pat sakoma, kad tyrėjams Rusijos kontroliuojamame pusiasalyje nurodyta „organizuoti tyrimą dėl Krymo Respublikai priklausančių kultūros vertybių negrąžinimo fakto“.

Komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas taip pat paprašė, kad tyrėjai „nuodugniai ištirtų“ šią bylą bendradarbiaudami su Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Keturi Krymo muziejai prieš septynerius metus drauge ėmėsi teisinių priemonių, kad priverstų Allardo Piersono muziejų sugrąžinti pusiasaliui šią istorinę archeologijos radinių kolekciją, vadinamą „Skitų auksu“.

Nyderlandų žemesnės instancijos teismas 2016 metais nusprendė, kad šie lobiai yra Ukrainos kultūrinio paveldo dalis ir turi būti sugrąžinti Kijevui, nes Krymas nelaikomas suverenia valstybe.

Krymo muziejai sprendimą apskundė ir tvirtino, kad kolekcija priklauso Krymui. Tačiau antradienį Nyderlandų apeliacinis teismas išaiškino, kad auksas turi atitekti Ukrainai „kol [padėtis] Kryme stabilizuosis“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad ši „ilgai laukta pergalė“ yra „teisingas sprendimas“.

„Mes visada atgauname tai, kas mūsų. Po „Skitų aukso“ susigrąžinsime Krymą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė V. Zelenskis.


Šiame straipsnyje: RusijatyrimasKrymo aukso byla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių