Quantcast

Po penkiolikmečio žūties Ukrainoje – V. Zelenskio reakcija: štai kaip jie kariauja

  • Teksto dydis:

Ukrainoje, Odesoje įvyko Rusijos raketų ataka, nusinešusi vieno penkiolikmečio gyvybę, informuoja LNK.

„Nuo sprogimo sugriuvo sienos, viskas aptemo, visur dulkės ir dūmai, buvo sunku kvėpuoti“, – pasakojo įvykio liudininkė.

Apšaudyti infrastruktūros objektai, raketos pataikė į bažnyčią ir bendrabutį.

Ukrainos pietų gynybos pajėgų atstovė Nataly Gumenyuk sakė: „Dėl raketos smūgio į Odesos sritį apgriautas gyvenamasis namas. Pastate smūgio metu buvo penki žmonės, žuvo penkiolikos metų paauglys, dar viena nepilnametė mergina nuvežta į ligoninę. Jai medikai teikia pagalbą.“

Viena įvykio liudininkė nesulaikė ašarų: „Neturiu žodžių – žuvo berniukas… Jis buvo uolus mokinys, pasiliko rūsyje, kad galėtų laikyti egzaminą internetu…“

Per ataką trys žmonės išgyveno, nes buvo rūsyje.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Šį kraupų įvykį pakomentavo ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis: „Žuvo berniukas, raketos skeveldros sužalojo mergaitę. Kas tai? Už ką? Kokį pavojų rusams kėlė šie žmonės ir gyvenamasis namas? Štai kaip jie kariauja“.

Prezidentas pridūrė – nuo karo pradžios jau žuvo 220 vaikų.

Rusija smogė strateginę reikšmę turinčiam tiltui į vakarus nuo Odesos. Sunaikinus jį neliktų galimybės siųsti ginklus ir kitus krovinius iš kaimyninės Rumunijos.

Odesos karinės administracijos štabo viršininkas Serhij Bračuk teigė: „Raketa paleista ir į tiltą, einantį per Dniestro žiotis, nors po dviejų ankstesnių raketų smūgių jis nebebuvo naudojamas. Ir šiandien rusai bandė tai užbaigti. Galbūt tikslas yra atkirsti pietines mūsų regiono dalis nuo pagrindinės“. Jo teigimu, taip pat nuolat pasirodo provokacijų ir kaltinimų Ukrainai. S. Bračuk teigimu, jų ginkluotosioms pajėgoms buvo duotas nurodymas, kaip reaguoti į galimas provokacijas iš Uždniestrės teritorojos“.

Šie vaizdai puikiai iliustruoja, kodėl rūsiuose ir „Azovstal“ gamykloje besislepiantys žmonės bijo išlįsti lauk ir netiki rusų kalbomis apie saugią civilių evakuaciją.  „Azovstal“ įstrigę mažiausiai 200 civilių.

Jungtinės tautos (JT) ir Raudonasis kryžius šiuo metu bando atnaujinti žmonių evakuaciją iš šio objekto. Tikimasi, kad šiandien iš gamyklos išvyks dar viena autobusų vilkstinė. Savaitgalį pavyko evakuoti apie 100 civilių. Užvakar planai tai padaryti sužlugo. Iš viso mieste įstrigo apie 100 000 gyventojų.

Ukrainiečiai praneša, kad netoli Verdiansko apie 2000 civilių laukia evakuacijos, kurią okupantai blokuoja.

„Matome, kad rusai ir toliau atakuoja Mariupolį iš oro. Mūšiai ten nebaigti. Sprendžiant iš to, ką matome, jie ir toliau jį bombarduoja“, – teigė Pentagono atstovas spaudai John Kirby. Jis taip pat pridūrė, kad yra pastebėta, kaip rusai perkelia dalį savo sausumos pajėgų iš Mariupolio. Tai yra pastangos pradėti judėti į šiaurę, į Donbasą. 

Scanpix nuotr. 

Vakarų pareigūnai tvirtina, kad V. Putinas gegužės 9-ąją (Rusijoje švenčiamą kaip Pergalės dieną) oficialiai paskelbs karą Ukrainai. Iki šiol jis primygtinai reikalavo tai vadinti specialia karine operacija.

JAV turi žinių, kad Rusija planuoja artimiausiu metu aneksuoti dvi rytines Ukrainos sritis, kuriose dabar vyksta pagrindiniai kovos veiksmai Maskvai nepavykus nuversti Kyjivo vyriausybės. Čia bus paskelbti referendumai. 


Šiame straipsnyje: LNK turinysVolodymyras ZelenskisVladimiras Putinaskaras UkrainoježūtisOdesa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių