Quantcast

R. Pratasevičiaus tėvai dalyvavo jo palaikymo akcijoje Varšuvoje

  • Teksto dydis:

Šimtai žmonių šeštadienį susirinko Varšuvoje palaikyti Baltarusijos opozicijos. Akcija surengta po to, kai Minsko režimas privertė nukreipti ir Minske nutupdyti „Ryanair“ keleivinį lėktuvą, kuriuo skrido 26 metų opozicijos žurnalistas Ramanas Pratasevičius.

Akcijoje Varšuvoje dalyvavo ir Lenkijoje gyvenantys R. Pratasevičiaus tėvai.

„Raginu visas Europos Sąjungos šalis ir Jungtines Valstijas, prašau, padėkite išlaisvinti Ramaną ir (jo draugę) Sofiją, o taip pat visus įkalintuosius“, – sakė R. Pratasevičiaus mama Natalija.

„Norime gyventi laisvoje šalyje, kur visi turi teisę išreikšti savo įsitikinimus“, – sakė jo tėvas Dmitrijus.

R. Pratasevičius ir jo 23 metų draugė, Rusijos pilietė Sofija Sapega buvo sulaikyti praėjusį sekmadienį Minske po to, kai Baltarusija pakėlė karinį naikintuvą, kad nukreiptų ir Minske nutupdytų „Ryanair“ lėktuvą.

Norime gyventi laisvoje šalyje, kur visi turi teisę išreikšti savo įsitikinimus.

R. Pratasevičiaus tėvai sakė, kad Baltarusijos valdžios vėliau išplatintame vaizdo įraše matyti, kad jis buvo mušamas.

Priverstinis lėktuvo nutupdymas sukėlė pasaulinį pasipiktinimą, tačiau Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka teigia, kad „veikė teisėtai norėdamas apsaugoti mūsų žmones“ nuo tariamos bombos lėktuve.

Reaguodama į tai, ES uždraudė Baltarusijos oro bendrovėms įskristi į savo oro erdvę ir paragino ES šalių oro vežėjus nesinaudoti Baltarusijos oro erdve. Blokas taip pat grasina Kremliaus remiamam A. Lukašenkos režimui griežtomis sankcijomis.

„Reikalai dabar atrodo prastai. Štai kodėl mums reikia kažką daryti ir parodyti tiems, kurie kovoja namie, kad jie nėra vieni, – agentūrai AFP sakė Varšuvoje gyvenanti 35 metų baltarusė Natalija Burak. – Dabar labai tikiuosi, kad Europa mums padės, nes sunku kovoti su režimu, kuris viską turi, kuris turi galios, o mes čia tik apsiginklavę vėliavomis.“

„Kaip baltarusiai, mes matome daug baisių dalykų. Jūs žinote, kad tą pačią savaitę kalėjime mirė žmogus“, – sakė palaikymo akcijoje taip pat dalyvavęs 38 metų IT specialistas Aleksejus.

Lietuvoje gyvenanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja šeštadienį tviteryje parašė, kad „mano vyras ... buvo režimo įkalintas lygiai prieš metus“.

Šeštadienį ji su šimtais žmonių nužygiavo prie Baltarusijos ambasados Vilniuje, kad išreikštų protestą dėl A. Lukašenkos valdymo. Pravažiuojančių automobilių vairuotojai palaikė žmones signalizuodami.

„Mes laimėsime. Mes sugrįšime namo ir atsivešime savo artimuosius, – miniai sakė S. Cichanouskaja. – Mūsų pareiga yra sukurti naują Baltarusiją.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sofija

Sofija portretas
Karaliene sugris i Baltarusija.varyk ir kuo greciau.pridirbai jau gerai

jeigu

jeigu portretas
tevai saukesi lenku pagalbos ta i ja u. aisku ka d jie lenkai/ ir is Vilniaus nes gudai lenku nemego taip kad jie litpoliakai o ne gudai ?...

tai

tai portretas
kad mes irgi ,beveik ,taip negyvenam...kur ta laisve ????
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių