Quantcast

PSO užfiksavo didžiausią nuo protrūkio pradžios COVID-19 atvejų prieaugį

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį paskelbė užfiksavusi naują rekordinį koronaviruso infekcijos COVID-19 naujų atvejų paros prieaugį, bendram užsikrėtusių žmonių skaičiui artėjant prie penkių milijonų.

Šios Jungtinių Tautų agentūros vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) nurodė, kad antradienį „PSO buvo pranešta apie 106 tūkst. [užsikrėtimo] atvejų – daugiausiai per vieną parą nuo protrūkio pradžios“ gruodį.

PSO taip pat svarsto, kaip reaguoti į JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) ultimatumą, kai šis suteikė organizacijai 30 dienų pertvarkyti savo veiklą, nes kitaip didžiausią finansavimą užtikrinanti šalis įšaldys savo įnašus ir nagrinės galimybę apskritai iš jos išstoti.

Ženevoje įsikūręs PSO atsako į koronaviruso pandemiją komitetas nurodė, kad antradienį agentūra iš viso pasaulio gavo informacijos apie 106 662 naujai patvirtintus COVID-19 atvejus.

Naujojo rekordo buvo sulaukta daugeliui valstybių smarkiai išplėtus testavimo programas.

„Mums per šią pandemiją vis dar reikia nueiti ilgą kelią“, – per virtualią spaudos konferenciją sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. Jo agentūra taip pat perspėjo dėl spartėjančio koronaviruso plitimo neturtingesnėse šalyse.

Daugiau kaip 4,9 mln. užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų buvo užregistruota nuo pirminio protrūkio Kinijoje gruodį, rodo oficialių šaltinių duomenys, apibendrinti naujienų agentūros AFP.

PSO ekstremalių situacijų direktorius Michaelas Ryanas (Maiklas Rajenas) sakė, kad COVID-19 atvejų skaičiui išaugus iki 5 mln. bus pasiekta „tragiška gairė“.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas pridūrė: „Esame labai susirūpinę dėl didėjančių atvejų skaičių mažas ir vidutines pajamas gaunančiose šalyse.“

Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universiteto duomenimis, koronaviruso pandemija pasaulyje jau pareikalavo daugiau kaip 328 tūkst. žmonių gyvybių.

D. Trumpo laiškas

Per PSO kasmetinį susitikimą antradienį buvo pritarta nepriklausomam tyrimui dėl šios JT agentūros atsako į koronaviruso protrūkį, JAV griežtai kritikuojant organizacijos veiksmus per pandemiją.

D. Trumpas vėliau antradienį paviešino savo laišką, pasiųstą Tedrosui Adhanomui Ghebreyesusui. Laiške sakoma, jog jeigu PSO per ateinančias 30 dienų neįsipareigos imtis „didelių reikšmingų pagerinimų“, D. Trumpas visam laikui įšaldys organizacijai skiriamas lėšas ir svarstys, ar Jungtinės Valstijose turėtų iš jos pasitraukti.

Jungtinių Valstijų indėlis į PSO biudžetą yra daug didesnis negu kitų šalių. Vašingtonas jau yra sustabdęs šios organizacijos finansavimą, kaltindamas ją netinkamu atsaku į pandemiją ir informacijos apie koronaviruso plitimą dangstymu.

Paklaustas apie šį ultimatumą PSO vadovas atsakė lakoniškai: „Gavome laišką ir jį nagrinėjame.“

PSO sutiko, kad „ankstyviausiu įmanomu laiku“ turėtų būti atliktas „nešališkas, nepriklausomas ir išsamus“ tyrimas dėlk „PSO veiksmų ir jų kalendoriaus COVID-19 pandemijos atžvilgiu“.

Paklaustas trečiadienį, kada toks tyrimas galėtų būti atliktas, PSO vadovas atsakė: „Kai bus išpildytos visos mums reikalingos sąlygos.“

Susirūpinimas dėl preparatų

D. Trumpas pirmadienį netikėtai paskelbė vartojantis hidroksichlorokviną – antimaliarinį preparatą, nors jos jo paties vyriausybės ekspertai sako, kad šis vaistas netinkamas gydyti COVID-19.

Brazilijos sveikatos apsaugos ministerija trečiadienį rekomendavo vartoti chlorokviną ir hidroksichlorokviną gydant net ir lengvus COVID-19 atvejus. Šalies prezidentas Jairas Bolsonaro (Žairas Bolsonaru) aktyviai pasisakė už šiuos preparatus, nors nėra patikimų įrodymų, kad jie yra veiksmingi.

M. Ryanas pabrėžė: „Kol kas nebuvo nustatyta, kad hidroksichlorokvinas arba chlorokvinas yra veiksmingi gydant COVID-19 – arba vartojant profilaktiškai nuo šios ligos.“

Abu preparatai yra tarp keleto vaistų, įtrauktų į PSO koordinuojamus COVID-19 gydymo klinikinius bandymus. Šiuose bandymuose, atliekamuose 320 ligoninių 17-oje šalių, dalyvauja apie 3 000 pacientų.

„PSO vardu rekomenduotume, kad COVID-19 atžvilgiu šie vaistai turėtų būti naudojami tik per šiuos bandymus“, – pažymėjo M. Ryanas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

galimybė yra

galimybė yra portretas
Turbūt artėja grėblio variantas ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių