Quantcast

PSO: skendimas – pagrindinė vaikų mirtingumo priežastis daugybėje šalių

Daugelyje šalių pagrindinė vaikų iki penkerių metų mirties priežastis yra skendimas, penktadienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Per dešimtmetį iki 2019 metų nuskendo maždaug 2,5 mln. žmonių, teigė PSO, nurodydama paprastas priemones, kurios padėtų sumažinti šį „visiškai išvengiamą“ skaičių.

Sekmadienį minima pirmoji Pasaulinė skendimų prevencijos diena. Tai savalaikis priminimas šiauriniam pusrutuliui, nes vasaros mėnesiais nuskendusių žmonių skaičius visada būna didžiausias.

PSO teigė, kad maždaug 60 proc. visų nuskendusių yra jaunesni nei 30 metų asmenys, o didžiausias skendimų skaičius tarp vaikų – iki penkerių metų.

„Tai yra visiškai išvengiama mirties priežastis“, – žurnalistams Ženevoje sakė gydytojas Davidas Meddingsas iš PSO Socialinių sveikatą lemiančių veiksnių departamento.

Pasak jo, „skaičiai šokiruoja“, nes vien tik 2019 metais nuskendo apie 236 tūkst. žmonių.

Mirtingumas dėl potvynių, vandens transporto avarijų ir tyčinių nusiskandinimų nėra įtrauktas į bendrą statistiką.

Jo teigimu, vaikų iki penkerių metų amžiaus mirtingumas dėl įvairių priežasčių, sumažėjęs per pastaruosius 40 metų, užmaskavo neišspręstą mirčių dėl skendimo problemą.

„Skendimas dabar yra pagrindinė vaikų iki penkerių metų mirties priežastis daugybėje šalių“, – sakė D. Meddingsas.

Jis teigė, kad skendimas yra pagrindinė vaikų iki 5 metų mirties priežastis Kinijoje ir antra svarbiausia priežastis JAV bei Prancūzijoje.

D. Meddingsas sakė, kad Bangladeše vien 2016 metais kasdien nuskęsdavo apie 40 vaikų.

Azijoje dažniausiai paskęsta būtent mažamečiai vaikai.

Tačiau neseniai atlikti tyrimai Tanzanijoje ir Ugandoje parodė, kad ten 80 proc. nuskendusiųjų sudarė jauni suaugę žvejai, nurodė PSO.

Skendimų skaičiai mažų ir vidutinių pajamų šalyse yra daugiau nei tris kartus didesni nei didelių pajamų šalyse.

PSO teigimu, skendimas neproporcingai paveikia neturtingas ir marginalizuotas bendruomenes, kurios turi mažiausiai išteklių prisitaikyti prie jas supančių pavojų.

D. Meddingsas teigė, kad daugelio mirčių būtų galima išvengti atliekant paprastus veiksmus, pavyzdžiui, įrengiant barjerus aplink šulinius, užtikrinant saugias vietas vaikams žaisti toliau nuo vandens ir mokant vaikus pagrindinių plaukimo ir saugumo vandenyje įgūdžių.

Geresnis saugių gelbėjimo bei gaivinimo būdų mokymas taip pat padėtų išmokti teikti pagalbą skęstantiems.

Dar dvi PSO rekomenduojamos prevencijos priemonės – saugaus krovinių gabenimo laivais ir keltų taisyklių laikymasis, taip pat potvynių rizikos valdymo tobulinimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių