Quantcast

Psichikos sutrikimų turintis Gvantanamo kalinys grąžintas į Saudo Arabiją

Psichikos sutrikimų turintis kalėjimo Gvantanamo įlankoje kalinys sugrąžintas į Saudo Arabiją, pirmadienį pranešė JAV gynybos departamentas.

Įtariama, kad Mohammedas al Qahtani (Mohamedas Kahtanis) turėjo tapti lėktuvų užgrobėjų grupės 20-uoju nariu per 2001 metų rugsėjo 11 dienas atakas Jungtinėse Valstijose, įvykdytas teroristų tinklo „al Qaeda“.

Kalinys buvo kankinamas tardytojų JAV karinėje bazėje Kuboje, kur jis praleido beveik du dešimtmečius.

2008 metais vyriausybė nutraukė M. al Qahtani iškeltą bylą, atsižvelgdama į įkalinimo įstaigoje jo patirtą smurtą. Vasarį JAV institucijos rekomendavo jį paleisti ir grąžinti į tėvynę.

„2022 metų vasario 4 dieną gynybos sekretorius [Lloydas] Austinas (Loidas Ostinas) informavo Kongresą apie ketinimą repatrijuoti M. al Qahtani į Saudo Arabiją. Po konsultacijų su mūsų partneriais Saudo Arabijoje įvykdėme reikalavimus atsakingam perkėlimui“, – nurodė Gynybos departamentas išplatintame pranešime.

„Jungtinės Valstijos dėkoja Saudo Arabijai ir kitiems partneriams už norą palaikyti JAV pastangas parengti apgalvotą ir nuodugnų procesą siekiant  atsakingai mažinti kalinių skaičių ir galiausiai uždaryti Gvantanamo įlankos įstaigą“, – rašoma pranešime.  

M. al Qahtani buvo vienas pirmųjų kalinių, išsiųstų į Gvantanamą 2002 metų sausį.

2001 metų rugpjūčio 4 dieną M. al Qahtani išskrido į Orlandą Floridoje, tačiau vyrui nebuvo leista atvykti į Jungtines Valstijas, ir jis buvo išsiųstas atgal į Dubajų.

Galiausiai 2001 metų gruodį M. al Qahtani buvo sučiuptas Afganistane.

M. al Qahtani kankinimai Gvantaname buvo plačiai dokumentuoti ir paskatino tarptautinių žmogaus teisių gynimo organizacijų raginimus uždaryti šį kalėjimą. Suimtajam buvo taikomos tokios priemonės kaip ilgalaikė izoliacija, trukdymas miegoti, seksualinis pažeminimas ir kitokie prievartos būdai.

Periodinės peržiūros taryba, susidedanti iš kelių JAV nacionalinio saugumo agentūrų atstovų, 2021 metų birželį nusprendė, kad M. al Qahtani kalinimas „nebereikalingas“ siekiant apsisaugoti Jungtines Valstijas nuo „didelės grėsmės“.

Taryba akcentavo jo „labai pablogėjusią psichinės sveikatos būklę ir prieinamą šeimos paramą“ Saudo Arabijoje.

Sausį Jungtinės Valstijos leido paleisti penkis iš 39 Gvantaname tebekalinamų asmenų.

Dar dešimt asmenų, įskaitant tariamą Rugsėjo 11-osios išpuolių organizatorių Khalidą Sheikhą Mohammedą (Chalidą Šeichą Mohamedą), žinomą kaip KSM, laukia karinės komisijos teismo.

JAV karinio jūrų laivyno valdomas sulaikymo centras buvo įkurtas po 2001 metų išpuolių, Jungtinėms Valstijoms pradėjus „karą su terorizmu“.

JT teisių ekspertai šį kalėjimą yra pavadinę „liūdniausiai pagarsėjusia“ vieta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Haris

Haris portretas
Žmogus sveikas gali išprotėti nuo kankinimų ar mušimų.Kaip čia buvo ,tokios JAV šalies vadovai ,kur vis deklaruojama taika ,prieš smurtą o kalėjimuose priešistatimiški veiksmai naudojami.

Rubinsteinas

Rubinsteinas portretas
Kada kremliaus psichus uzdarys?

Kažin

Kažin portretas
O kas, jei tam kaliniui pagal jo pažiūras, įsitikinimus ir supratimą` tie, kurį jį sučiupo, atrodo būtent kaip sutrikusios psichikos asmenys, pavyzdžiui, išėje medžioti žmonių, mažiau į juos panašių?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių