Quantcast

Prie Italijos sudužus migrantų valčiai, aukų skaičius pasiekė 60

Gelbėtojai pirmadienį jūroje ir iš oro ieškojo dešimčių žmonių, kurie vis dar laikomi dingusiais be žinios po prie Italijos pietinės pakrantės įvykusios valties katastrofos, kuri dar kartą priminė apie desperatiškas ir pavojingas migrantų, siekiančių pasiekti Europą, keliones.

Sekmadienį prie Kalabrijos krantų sudužus valčiai išgyveno mažiausiai 80 žmonių, tačiau iki pirmadienio ryto gelbėtojai rado 60 kūnų, tarp jų – kelių vaikų ir jauno vyro lavoną. Baiminamasi, kad žuvo dar dešimtys žmonių, nes išgyvenusieji pranešė, kad laivu, kuris praėjusią savaitę išplaukė iš Turkijos, plaukė apie 170 žmonių.

Stekato di Kutro paplūdimyje, esančiame Kalabrijos Jonijos jūros pakrantėje, mėtėsi nuolaužos iš valties, kuri per audringą jūrą sudužo ant jūroje esančių rifų, taip pat migrantų daiktai, įskaitant mažylio rožinius sportbačius ir geltoną plastikinį penalą, papuoštą pandomis.

Tarp nuolaužų buvo tik kelios gelbėjimosi liemenės.

Pirmadienį du pakrančių apsaugos laivai žvalgė jūrą prie Stekato di Kutro, o virš jos skraidė sraigtasparnis, paplūdimyje patruliavo keturratis. Stiprus vėjas bangavo jūrą, kuri vis dar mėtė į krantą valties nuolaužas, degalų bakus, maisto konteinerius ir batus. Paimti naujausios aukos kūno atvažiavo pikapas.

Ugniagesys gelbėtojas inspektorius Giuseppe Larosa (Džiuzepė Laroza) sakė, kad pirmuosius į įvykio vietą atvykusius gelbėtojus pribloškė tai, kiek daug vaikų žuvo, o žuvusiųjų kūnai buvo su įbrėžimais, tarsi jie būtų bandę kabintis į valtį, kad išsigelbėtų.

Tai buvo šiurpus vaizdinys. Paplūdimyje išmėtyti kūnai, daugybė kūnų, daugybė vaikų.

„Tai buvo šiurpus vaizdinys. Paplūdimyje išmėtyti kūnai, daugybė kūnų, daugybė vaikų“, – kalbėjo jis pirmadienio rytą paplūdimyje. Jis teigė, kad dėmesį skyrė gelbėjimo darbams, tačiau jį pribloškė tai, ką pamatė tarp išgyvenusiųjų.

„Mane pribloškė jų tyla, – sakė jis. – Jų akyse – siaubas, bet jie buvo nebylūs. Tylūs.“

Vidaus reikalų ministras Matteo Piantedosi (Matėjas Pjandetozis), kuris vadovauja Italijos kovai su migracija, sekmadienį apsilankė įvykio vietoje ir susitiko su vietos pareigūnais Krotonėje. Per spaudos konferenciją jis tvirtino, kad sprendimas yra nutraukti migrantų keliones jūra dar jų šalyse.

„Klausiu savęs, kaip įmanoma, kad šie perplaukimai yra organizuojami, verčiant moteris ir vaikus leistis į tragiškai pavojingas keliones“, – teigė jis.

Premjerės Giorgios Meloni (Džordžos Meloni) vadovaujama Italijos vyriausybė daugiausia dėmesio skiria pastangoms blokuoti migrantų laivų išplaukimą ir riboja gelbėtojų komandų veiklą Viduržemio jūroje. G. Meloni sekmadienį sakė, kad vyriausybė laikosi šios politikos „visų pirma reikalaudama kuo glaudžiau bendradarbiauti su [migrantų] kilmės ir išvykimo šalimis“.

Italija jau daugelį metų piktinasi, kad kitos Europos Sąjungos šalys vengia priimti migrantus, kurių daugelis siekia susijungti su artimaisiais ar susirasti darbą Šiaurės Europoje. Italija yra pagrindinis kelionės tikslas, ypač vykdant neteisėto žmonių gabenimo operacijas, kai laivai išplaukia iš Libijos krantų.

Tačiau Italija taip pat yra kontrabandininkų, rengiančių pavojingas keliones iš Turkijos, kelionės tikslas. Remiantis Jungtinių Tautų duomenimis, 15 proc. iš 105 000 migrantų, kurie pernai atvyko prie Italijos krantų, buvo iš Turkijos, o beveik pusė jų bėgo iš Afganistano.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) paragino sustiprinti pastangas šiai problemai spręsti.

„Tai, kad dėl to žuvo nekalti migrantai, yra tragedija“, – sakė ji.

G. Meloni vyriausybė daugiausia dėmesio skiria tam, kad apsunkintų humanitarinės pagalbos laivų pastangas gelbėti žmones centrinėje Viduržemio jūros dalyje, priskirdama jiems išlaipinimo uostus Italijos šiaurinėse pakrantėse. Tai reiškia, kad laivams reikia daugiau laiko grįžti į jūrą po to, kai jie surenka migrantus ir saugiai nugabena juos į krantą.

Humanitarinės organizacijos apgailestauja, kad tarp šių priemonių yra ir įsakymas labdaros laivams ne likti jūroje po pirmosios gelbėjimo operacijos, tikintis atlikti kitus gelbėjimo darbus, o nedelsiant plaukti į jiems priskirtą uostą. Pažeidėjams gresia griežtos baudos ir gelbėjimo laivų konfiskavimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

petras

petras portretas
Nesuprantu, kam ir kada iš to bankų biliardierių organizuojamo Auksinio miliardo žmonių naikinimo projektas bus sustabdytas ,o pinigai panaudoti darbo vietų negrams kūrimo Afrikoje?

Išvada

Išvada portretas
Niekur nedingsi, Afrikoj negriukų didelis perteklius, atvarys koks pusė milijardo ir bus Europa juoda...mūsų mergos gi niekam tikę, nenori nei gimdyti ,nei vaikų auginti. Taigi teks išnykti baltajai rasei.

Kardas

Kardas portretas
Mums jie nereikalingi, kas darosi Švedijoj pavyzdys, kaip nereikia jų įsileist, tegul savo šalyse kuria gerovę, Europa ne guminė...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių