Quantcast

Prancūzijoje tęsiasi visuotinis streikas: sostinėje planuojama didžiulė demonstracija

Prancūzijos profsąjungos antradienį tęsia jau beveik dvi savaites trunkantį streiką, o sostinėje Paryžiuje planuojama didžiulė demonstracija prieš prezidento Emmanuelio Macrono planuojamą pensijų reformą, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

Nacionalinis streikų ir protestų judėjimas dėl pensijų reformos trunka jau beveik dvi savaites, o antradienį profesinės sąjungos žada dar didesnes demonstracijas nei anksčiau.

Buvęs investicijų bankininkas E. Macronas tikino norintis supaprastinti valstybės pensijų sistemą ir pavėlinti pensinį amžių iki 64 metų. Šiuo metu vidutinis Prancūzijos gyventojas į pensiją išeina 62-ejų.

Paryžiuje aštuonios iš 14 metro linijų bus uždarytos, o kitose traukiniai važinės rečiau, išskyrus dvi linijas, kuriomis važiuoja automatiniai traukiniai be vairuotojų. Priemiestinių traukinių eismas taip pat yra sutrikdytas.

Valstybinė geležinkelių bendrovė SNCF paragino keleivius nevykti į stotis, nes net 80 proc. traukinių Paryžiaus regiono nevažiuoja.

Pastarąsias dvi savaites policijai ir apsauginiams kartais tekdavo išskirti keleivius, bandančius jėga prasibrauti į perpildytus traukinius.

„Keleiviai yra pavargę, darbuotojai, kurie nestreikuoja, yra pavargę, – televizijai BFM sakė SNCF Paryžiaus regiono direktorius Alainas Krakovitch. – Aš esu atsakingas už tai, kad keleiviai nepatektų į nesaugią situaciją.“

Antradienį rytinio piko metu Paryžiuje spūstys sudarė net 300 km. Vėliau antradienį sostinėje organizuojamas didžiulis protestas, prie kurie prisijungti žada šimtai tūkstančių profsąjungų rėmėjų

Nuo streikų pradžios į demonstracijas susirinkusių žmonių skaičius mažėjo, tačiau profsąjungų vadovai prognozuoja didžiulį protestą antradienį, nes pirmą kartą per dvi savaites į jį susirinks visų profesinių sąjungų atstovai.

Profsąjungos pirmadienį džiaugėsi pensijų reformos architekto Jeano-Paulo Delevoye atsistatydinimu. Pensijų komisaras atsistatydino dėl interesų konflikto paaiškėjus, kad jis nedeklaravo privačios veiklos.

Pirmadienį laikraščio „Le Figaro“ užsakymu atlikta bendrovės „Ifop“ apklausa parodė, kad 55 proc. prancūzų mano, jog streikuoti per Kalėdų atostogas – netinkama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių