Quantcast

Prancūzijoje Interpolo prezidentui – kaltinimai dėl kankinimo

Prancūzija iškėlė bylą Tarptautinės kriminalinės policijos organizacijos – Interpolo – prezidentui Ahmedui Nasserui al Raisi (Ahmedui Naserui Raisiui) iš Jungtinių Arabų Emyratų dėl kaltinimų kankinimu ir savavališku kalinimu, kuriuos pateikė du šioje šalyje sulaikyti britai, trečiadienį pranešė tyrimui artimas šaltinis.

Prancūzijos kovos su terorizmu prokurorai perdavė bylą dėl JAE aukščiausio rango pareigūno įtariamo bendrininkavimo vykdant kankinimus tyrimą atliekančiam teisėjui, kuris nuspręs, ar pateikti kaltinimus, naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Du britai – Matthew Hedgesas (Metjus Hedžesas) ir Ali Issa Ahmadas (Ali Isa Ahmadas) – kaltina generolą A. N. al Raisi, kad jis, kaip Vidaus reikalų ministerijos aukšto rango saugumo pareigūnas, yra atsakingas už kankinimus ir savavališką kalinimą, kuriuos jie tvirtina patyrę JAE.

Šaltinis sakė, kad tyrimą atliekantis teisėjas taip pat turi nuspręsti, ar A. N. al Raisi, pernai lapkritį išrinktas Interpolo prezidentu, turi diplomatinį imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo Prancūzijoje.

Britai pateikė skundą remdamiesi universaliosios jurisdikcijos principu, leidžiančiu šalims vykdyti baudžiamąjį persekiojimą už sunkius nusikaltimus neatsižvelgiant į tai, kur jie buvo įvykdyti.

Pernai lapkritį Prancūzijoje A. N. al Raisi atžvilgiu taip pat buvo pradėtas tyrimas dėl įtariamo kankinimo, susijęs su JAE disidento Ahmedo Mansooro (Ahmedo Mansuro) kalinimu.

Tąsyk JAE užsienio reikalų ministerija skundus dėl A. Mansooro kalinimo sąlygų atmetė kaip „nepagrįstus“.

Pastaruoju atveju byla perduota tyrimą atliekančiam teisėjui, o tai yra paskutinis žingsnis prieš pareiškiant kaltinimus.

Tai reiškia, kad A. N. al Raisi gali būti sulaikytas apklausai Prancūzijoje, jei atvyks į šią šalį. Interpolo būstinė yra Prancūzijos pietrytiniame Liono mieste.

Manoma, kad nuo sausio jis jau kelis kartus lankėsi Lione.

Šaltinis pridūrė, kad byla buvo iškelta kovo gale.

„Kankinimai – norma“

Abu ieškovai trečiadienį atvyko į Paryžių duoti parodymų tyrimą atliekančiam teisėjui.

M. Hedgesas sako, kad buvo suimtas JAE dėl melagingų kaltinimų šnipinėjimu, kai 2018 metais lankėsi toje šalyje studijų tikslais. Pasak vyro, jis buvo kalinamas nuo gegužės iki lapkričio ir buvo kankinamas.

Teismas M. Hedgesui skyrė laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę, tačiau galiausiai dėl tarptautinio spaudimo jis buvo paleistas.

Kankinimai, kuriuos JAE patyrėme aš, Ali ir daugybė kitų žmonių, deja, yra norma Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Tuo metu A. I. Ahmadas sako, kad buvo ne kartą sumuštas ir net subadytas peiliu, kai 2019 metų sausį mėnesį praleido už grotų esą už tai, kad per futbolo varžybas audringai palaikė JAE regioninį varžovą Katarą.

M. Hedgesas išplatintame pareiškime sakė, kad jaučia pasididžiavimą, galėdamas duoti parodymus apie patirtus kankinimus tyrimą atliekančiam teisėjui.

„Atsižvelgiant į žmogaus teisių padėtį JAE, neįtikėtina, kad A. N. al Raisi buvo išrinktas (Interpolo – red. past.) prezidentu. Kankinimai, kuriuos JAE patyrėme aš, Ali ir daugybė kitų žmonių, deja, yra norma Jungtiniuose Arabų Emyratuose“, – sakė jis.

A. I. Ahmadas savo ruožtu sakė: „Tiek daug kartų buvau praradęs viltį, kad A. N. al Raisi ir visi kiti su manimi taip pasielgę vyrai už tai nesulauks jokios bausmės, tačiau šiandien yra gera diena.“

Interpolo prezidento pareigos didžia dalimi yra reprezentacinio pobūdžio ir jas einantis asmuo už tai negauna atlyginimo. Jo kadencija trunka ketverius metus.

Organizacijos kasdieniam darbui vadovauja generalinis sekretorius Juergenas Stockas (Jurgenas Štokas). 2019-aisiais jis buvo perrinktas į šias pareigas antrai penkerių metų kadencijai.

A. N. al Raisi kandidatūra į Interpolo prezidento postą sulaukė griežtos kritikos iš aktyvistų, kurie atkreipė dėmesį, kad Interpolas gauna dosnų finansavimą iš JAE.

2020 metų spalį 19-a nevyriausybinių organizacijų, tarp jų tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW), išreiškė susirūpinimą dėl galimo A. N. al Raisi išrinkimo. Anot organizacijų, generolas „priklauso saugumo aparatui, kuris toliau sistemingai taikosi į taikius kritikus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių