Quantcast

Povandeniniame laive žuvę rusų jūreiviai palaidoti kaip herojai

Sankt Peterburge šeštadienį buvo palaidoti visi 14 tragiškai povandeniniame laive žuvę rusų jūreiviai. Tikslių incidento aplinkybių Kremlius kol kas neatskleidė.

Jūreiviai žuvo pirmadienį Barenco jūroje, tačiau incidentas paviešintas tik praėjus dienai po įvykio.

Pasak Kremliaus, jūreiviai tyrinėjo jūros dugną, o tragedijos detalės esą yra „valstybės paslaptis“. Tuo tarpu rusų žiniasklaidoje išplatinti pranešimai apie tai, kad aparatas, kuriame įvyko nelaimė, buvo itin slaptas atominis povandeninis laivas.

Penktadienį Rusijos gynybos ministerija patvirtino, kad povandeninis laivas iš tiesų buvo varomas branduolinio reaktoriaus, tačiau aparato paskirties neatskleidė.

Šeštadienį Sankt Peterburgo Šv. Serafimo kapinėse vyko uždaros jūreivių laidotuvės, kurias kruopščiai saugojo karo policija.

„Turite suprasti, kad daugelio kapinėse susirinkusių žmonių tapatybės yra neviešintinos, o jų veidai negali būti parodyti“, – naujienų agentūrai AFP sakė Gynybos ministerijos atstovai.

Vienas iš laidotuvėse dalyvavusių žmonių, Dmitrijus Razmyslovas, pagerbė vieną iš žuvusių jūreivių – savo studijų draugą Dmitrijų Solovjovą.

„Nežinau jų darbo detalių. Tai buvo slapta“, – AFP sakė D. Razmyslovas.

Pasak Rusijos gynybos ministerijos, D. Solovjovas didvyriškai iš povandeninio laivo evakavo civilį ir uždarė laivo liuką, kad liepsnos neišplistų.

„Nors jo žmona laukiasi, jis buvo labai atsakingas ir pasielgė taip, kaip pasielgė“, – apie studijų draugą kalbėjo D. Razmyslovas.

Tikri herojai

„Tai didžiulis liūdesys“, – sakė viena laidotuvėse dalyvaujanti moteris, nešina vainiku su užrašu „nuo draugų ir bendraklasių“.

Prie kapinių vartų išreikšti pagarbą žuvusiems jūreiviams susirinko ir vietiniai Sankt Peterburgo gyventojai.

„Užjaučiu juos, lyg jie būtų mano šeimos nariai. Jie – tikri herojai“, – sakė netoliese gyvenanti Natalija Stepanova.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas visiems žuvusiems jūreiviams skyrė valstybinius ordinus.

Rusijoje tai nėra pirmoji povandeninio laivo tragedija. 2000-aisiais, taip pat Barenco jūroje, nuskendo atominis povandeninis „Kursk“, nusinešdamas 118 jūreivių gyvybes ir sukrėsdamas pirmuosius V. Putino valdymo metus.

Rusų žiniasklaidos duomenimis, pirmadienį žuvę jūreiviai palaidoti prie „Kursk“ tragedijos aukų kapų.

Penktadienį Gynybos ministerija kiek praskleidė paslapties šydą ir atskleidė, kad ugnis įsiplieskė povandeninio laivo akumuliatoriaus skyriuje, o branduolinis reaktorius liko nepažeistas.

Beveik visi žuvę jūreiviai buvo aukšto rango karininkai, o septyni iš jų – kapitonai.

Tarptautinių ekspertų teigimu, toks didelis aukšto rango karininkų skaičius rodo, kad povandeninis laivas atliko tam tikrą neįprastą užduotį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimvydas

Rimvydas portretas
Kai sprogo Černobylio katilinė tai tas senis su žemėlapiu ant kaktos sakė čia chuine įvyko nedidelė avariją pasakys jums ruskis tiesa isgrauzkit teisybės nesuzinosit jie šneka kaip jiems patogu

Jureivis

Jureivis portretas
Paskendusio !,kuzios,, doko neistrauke batiskafo jureiviai- narai. Numirti uoste,nelabai didvyriska!

Anonimas

Anonimas portretas
Niekam cia neidomu...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių