Quantcast

Potvynis smogė ir Lenkijai: vanduo skandino namus, žmonės spruko pro langus

  • Teksto dydis:

Viską niokojančių potvynių banga, užplūdusi į daugelį skirtingų šalių, neaplenkė ir kaimyninės Lenkijos. Kai vanduo užliejo namus, gyventojai neturėjo kitos išeities kaip tik sprukti į lauką pro langus, praneša LNK.

Nyderlandų mieste Valkenburge nustojus lietui ir atslūgus vandeniui, vietos gyventojai rinko asmeninius daiktus. „Vanduo buvo pakilęs iki pat lubų“, – sakė viena moteris.

Tuo metu Vokietijoje vis dar nėra elektros ir vandens, aukų skaičius toliau auga. Daug žuvusiųjų surasta užlietuose rūsiuose, kur žmonės bandė gelbėti vertingus daiktus. Kitas aukas tiesiog nusinešė vandens srautai. Tačiau gedinti šalis pradeda ieškoti atsakymų, kodėl Vokietijos orų perspėjimo sistema, galėjusi išgelbėti dešimtis gyvybių, nesuveikė – daugelis negavo perspėjimų apie namus nušlavusią stichiją.

„Nėra geriamojo vandens ir elektros. Trūksta žodžių, reikia padaryti pertrauką ir pabendrauti su žmonėmis, nes kitaip išprotėsiu“, – atviravo Vokietijoje gyvenantis vyras.

Vokietijos spauda teigia, kad federalinės žemės nesugebėjo atlikti pagrindinio savo darbo ir apsaugoti gyventojų. Sirenos kai kur skambėjo per tyliai.

„Nežinau, ką daryti, auginu keturis vaikus. Tai – tikra katastrofa“, – emocingai kalbėjo kitas gyventojas.

Nors nuo liūčių labiausiai nukentėjo Vokietija, Belgija ir Nyderlandai, audros savaitgalį talžė ir Čekiją bei Lenkiją. Ypač nukentėjo pietiniai Lenkijos miestai. Trisdešimt kilometrų nuo Krokuvos esantys namai – visiškai apsemti, gyventojai buvo priversti sprukti pro langus. 

„Iš pat ryto vanduo pradėjo veržtis pro vėdinimo šachtas. Supratau, kad daug laiko neturiu ir pasileidau bėgti pro langą“, – pasakojo Lenkijoje gyvenanti moteris.

Visa tai bausmė iš viršaus. Ateis tokios baisios nelaimės, kad žmonės mirs iš baimės. Apokalipsė.

Kol vokiečiai potvynius lygina su bombardavimais per Antrąjį pasaulinį karą, lenkai kalba apie apokalipsę ir bausmes iš viršaus. „Tai tik pradžia to, kas nutiks pasauliui ir Lenkijai. Žmonės per daug įsijautė į žemiškus malonumus, užmiršo kitus dalykus ir dėl to privalo būti nubausti. Visa tai bausmė iš viršaus. Ateis tokios baisios nelaimės, kad žmonės mirs iš baimės. Apokalipsė“, – sakė Lenkijos gyventojas.

Klimato ekspertai perspėja, kad tokios stichijos ateinančius dešimtmečius tik stiprės. „Klimato kaitos padariniai matomi visur ir jie blogės tol, kol į atmosferą leisime „šiltnamio efektą“ sukeliančias dujas. Planai jau paruošti, galbūt šio amžiaus viduryje pavyks priartėti prie nulinės taršos“, – aiškino Granthamo instituto klimato ekspertas Bobas Wardas.

Dėl katastrofiškų potvynių klimato kaita vėl atsiduria Vokietijos rinkimų kampanijos dėmesio centre. Rugsėjo 26-ąją numatomi parlamento rinkimai, kuriuose stipraus palaikymo sulaukė ir Vokietijos žalieji.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Astronomas hidrologas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

Astronomas hidrologas  41-jų  tremtinys  Romualdas  Zubinas  portretas
INŽINIERIUS ROMUALDAS ZUBINAS, PRIEŠ 12 metų, ATRADO TREČIĄJĮ IR KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS!!! KAIP ŽINOME, LENKAS MYKALOJUS KOPERNIKAS, PRIEŠ 500 METŲ, BUVO ATRADĘS PIRMĄJĮ IR ANTRĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS! KADA LIETUVOS MOKSLININKAI PAŽINS ROMUALDO ZUBINO ATRASTUS TREČIĄJĮ IR KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS? KADA? KADA? KADA? ŠIA TEMA PARAŠYTOS IR ROMUALDO ZUBINO IŠLEISTOS KNYGOS: "PERKŪNAS", "PER PRAEITĮ Į ATEITĮ", "PAŽADINTA PRAEITIS", "PRAEITIS IR ATEITIS". "PRAREGĖJIMAS", "TVANAI DIEVAI CIVILIZACIJOS". KODĖL, APIE ŠIUOS PASAULINIUS ATRADIMUS, LIETUVIŲ MOKSLININKAI, NEPRANEŠA PASAULIUI? IR NEVERČIA Į UŽSIENIO KALBAS? KODĖL? KODĖL? KODĖL"

Astronomas Romualdas Zubinas E.p. rzubinas@gmail.com

Astronomas  Romualdas  Zubinas  E.p. rzubinas@gmail.com portretas
ŽEMĖJE VISKAS VYKSTA DĖSNINGAI! TIKTAI BĖDA YRA TAME, KAD MŪSŲ LAIKŲ MOKSLININKAI, NEPAŽISTA, inž. GEOFIZIKO - HIDROLOGO , PRIEŠ 12 metų, ATRASTŲ, TREČIOJO IR KETVIRTOJO ŽEMĖS AŠIES FIZINIO JUDĖJIMO DĖSNIŲ! PASAULIO MOKSLININKAMS LAIKAS ŽINOTI ir tai, kad ŠIAURINIAME ŽEMĖS PUSRUTULYJE, INTENSYVIAI ŠYLA KLIMATAS! ŠIAURINIUOSE KALNŲ ŠLAITUOSE, VIS INTENSYVIAU TIRPSTA SNIEGYNAI IR LEDYNAI! VIS INTENSYVESNI DAROSI IR SIELIAI BEI NUOŠLIAUZOS, NUO ŠIAURINIŲ KALNŲ ŠLAITŲ!!!! LAIKAS SKAITYTI ir pažinti ROMUALDO ZUBINO, PRIEŠ 12 metų, PARAŠYTAS ir IŠLEISTAS KNYGAS: "Perkūnas", "Per praeitį į ateitį", "Pažadinta praeitis", "Praeitis ir ateitis", "Praregėjimas", "Tvanai dievai Civilizacijos". BŪTINA ŽINOTI, KAD SAULĖS INTENSYVUMAS, ŠIAME PUSRUTULYJE, IR SIELIAI BEI NUOŠLIAUŽOS, VIS INTENSYVĖS, IKI SEKANČIO TŪKSTANTMEČIO 50 - jų metų!

Nemuno

Nemuno portretas
Lietuvos upių slėniai gilūs. Surinks visa vandenį.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių