Quantcast

Portugalija: gaisrai išdegino daugiau nei 100 tūkst. ha plotą

Miškų gaisrai Portugalijoje šiemet sunaikino daugiau kaip 104 tūkst. hektarų plotą ir buvo didžiausi per pastaruosius penkerius metus, iš šalies nesitraukiant itin dideliems karščiams.

Remiantis Gamtos ir miškų apsaugos instituto ataskaita, tai didžiausias išdegęs plotas nuo 2017 metų, kai per kelis gaisrus žuvo dešimtys žmonių.

Trečiadienį ugniagesiai vis dar kovojo su liepsnomis šalies šiauriniame Vila Realio regione.

Tačiau civilinės saugos vadas Miguelis Fonseca (Migelis Fonseka), koordinuojantis gelbėjimo operacijas, žurnalistams sakė, kad gaisras „praktiškai kontroliuojamas“.

Gesinti gaisrus padėjo du vandenį liejantys lėktuvai „Canadair“, atsiųsti Graikijos pagal visoje ES veikiantį civilinės saugos paramos mechanizmą.

Nacionalinis gaisrų pavojus baigė galioti antradienio vidurnaktį ir nebuvo pratęstas. Taip buvo nuspręsta atsižvelgiant į pagerėjusias meteorologines sąlygas, pirmadienį po susitikimo su civilinės saugos tarnybomis sakė vidaus reikalų ministras Jose Luis Carneiro (Žozė Luišas Karneiru).

Vyriausybė gaisrų pavojų paskelbė sekmadienį, atsižvelgdama, kad nuo sekmadienio iki antradienio, esant aukštai temperatūrai ir tebesitęsiant didelei sausrai, turėjo išaugti gaisringumas kaimiškose vietovėse.

Ekspertų teigimu, dėl žmogaus veiklos skatinamos klimato kaitos intensyvėja ir dažnėja ekstremalūs meteorologiniai reiškiniai, tokie kaip karščio bangos, sausros ir miškų gaisrai.

Portugalijoje liepa buvo karščiausia per pastarąjį šimtmetį, o šio mėnesio pradžioje šimtai ugniagesių buvo pasiųsta kovoti su dideliu gaisru į šiaurę nuo Lisabonos.

Praėjusį trečiadienį gaisras, siautęs į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktame Estrelos kalnų nacionaliniame parke ir išdeginęs daugiau kaip 25 tūkst. hektarų plotą, buvo visiškai užgesintas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių