Quantcast

Politiniu kaliniu pripažintas S. Latypavas Minsko teisme bandė persirėžti gerklę

Politiniu kaliniu pripažintas aktyvistas Sciapanas Latypavas Minsko teisme antradienį bandė perrėžti sau gerklę, praneša baltarusių žiniasklaida ir žmogaus teisių centras „Viasna“.

Leidinys „Naša Niva“ pranešė, kad S. Latypavas buvo sulaikytas pernai rugsėjį, kai pareikalavo, kad prisistatytų jėgos struktūrų pareigūnai, atvykę uždažyti piešinį ant sienos kieme vadinamojoje „Permainų aikštėje“.

Nuo to laiko 41-erių S. Latypovas buvo už grotų, o antradienį teismas pradėjo nagrinėti jo bylą dėl virtinės kaltinimų, įskaitant sukčiavimą, nepaklusimą milicijai, masinius neramumus, protesto simbolių gamybą. Jam gresia iki 10 metų nelaisvės.

Sciapanas pamėlynavo ir atsigulė ant suoliuko, buvo iškviesta greitoji pagalba.

Pirmiausia teisme buvo perskaityti kaltinimai ir išklausyti nukentėjusiaisiais laikomi milicininkai, kurie pernai sulaikė S. Latypavą.

Savo kaltės vyras nepripažino.

Kaip informavo „Viasna“, teisme pasirodęs S. Latypavas turėjo mėlynių ir patinimų, o po savo tėvo apklausos jis atsistojo ant suoliuko teisiamųjų narve, kad sargybiniai jo nepasiektų, ir daiktu, panašiu į tušinuką, bandė persirėžti gerklę.

„Naša Niva“ rašo, kad po to S. Latypovas ėmė raižyti sau rankas. Sargybiniai ne iškart sugebėjo atidaryti narvą, nes neturėjo raktų.

„Sciapanas pamėlynavo ir atsigulė ant suoliuko, buvo iškviesta greitoji pagalba“, – įvykius teismo salėje apibūdino centras „Viasna“.

Stop kadras

S. Latypovas pasakė savo tėvui, kad patyrė spaudimą būdamas sulaikytas, pranešė „Viasna“, kuri pernai kartu su kitomis grupėmis pripažino jį politiniu kaliniu.

Pasak „Viasna“, prieš tai S. Latypovas pareiškė: „GUBOPiK (Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos Kovos su organizuotu nusikalstamumu ir korupcija vyriausioji valdyba) pažadėjo, kad jei nepripažinsiu savo kaltės, bus iškeltos baudžiamosios bylos mano artimiesiems ir kaimynams.“

Galiausiai S. Latypovas be sąmonės buvo išvežtas į ligoninę greitosios pagalbos automobiliu, nurodė „Viasna“.

Opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos patarėjas Franakas Viačorka tviteryje parašė, kad S. Latypovo būklė yra kritinė.

Baltarusijos opozicionierius Andrejus Sanikovas teigė, kad tai buvo „nevilties aktas“ ir dar vienas autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo „žudikiško pobūdžio“ įrodymas.

Tūkstančiai opozicijos aktyvistų ir protestuotojų buvo areštuoti ir teisiami režimui ėmusis griežtų represijų prieš pernai kilusias antivalstybines demonstracijas.

Baltarusiją pernai kelis mėnesius buvo apėmusios demonstracijos, kilusios po ginčijamų prezidento rinkimų pernai rugpjūtį, per kuriuos A. Lukašenka paskelbė užsitikrinęs šeštą kadenciją. Vis dėlto opozicija ir Vakarų demokratijos rinkimus laiko suklastotais.

Milicija sulaikė tūkstančius protestuotojų, daug opozicijos lyderių teko palikti Baltarusiją. Keli žmonės neteko gyvybių.

Dar vienas baltarusių opozicijos aktyvistas, 50-metis opozicijos aktyvistas Vitoldas Ašurakas, praėjusį mėnesį mirė pataisos kolonijoje Baltarusijos rytuose. Kaip pranešta, jam sustojo širdis.

Sausį jis buvo nuteistas penkeriems metams laisvės atėmimo kolonijoje už „šiurkštų“ viešosios tvarkos pažeidimą ir smurtą prieš milicijos pareigūną. Teismo procesas vyko už uždarų durų.

Baltarusija sulaukė visuotinio pasipiktinimo, kai A. Lukašenkos režimas gegužės 23 dieną nurodė priverstinai nutupdyti virš šalies skridusį Europos keleivinį lėktuvą ir areštavo orlaivyje buvusį disidentą žurnalistą Ramaną Pratasevičių bei jo draugę.

 


Šiame straipsnyje: LNK1Sciapanas Latypavaspagalbos telpolitinis kalinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
a

juk

juk portretas
visokiu fa natiku buna ypac mus ulmonu gal ir sis is tu /nemirtinguju/ klano pinigai ar inkarnacija tai ir va ro siuo fanatkeliu psihai;;;;;;

Anonimas

Anonimas portretas
Tai vadauja, tai gerklę rėžiasi, tai dar ką imituoja. Bet nei vienas dar galo nuo to negavo. Artistai....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių