Quantcast

Policija: Teksaso sinagogoje įkaitais paimti asmenys išlaisvinti, įtariamasis – negyvas

Keturi žmonės, daugiau kaip 10 valandų laikyti įkaitais vienoje Teksaso sinagogoje, buvo išlaisvinti nenukentėję, o įtariamasis yra negyvas, šeštadienį pranešė policija.

Įkaitų drama nedideliame Teksaso Kolivilio mieste, kai įtariamasis, manoma, reikalavo paleisti vieną nuteistą teroristę, sukėlė JAV žydų organizacijų ir Izraelio vyriausybės susirūpinimą.

Kolivilio policijos viršininkas Michaelas Milleris (Maiklas Mileris) per spaudos konferenciją sakė, kad šeštadienio vakarą „gelbėtojų komanda įsiveržė į sinagogą“ ir išgelbėjo tris likusius įkaitus, laikytus viduje. Pirmasis įkaitas buvo paleistas nesužeistas keliomis valandomis anksčiau.

LNK reportažas:

„Įtariamasis yra negyvas“, – žurnalistams sakė M. Milleris.

FTB Dalaso specialusis agentas Mattas DeSarno (Metas Desarnas) sakė, kad keturiems įkaitams, tarp kurių buvo gerbiamas vietos rabinas Charlie Cytronas-Walkeris (Čarlis Citronas Volkeris), medikų pagalbos neprireikė, netrukus jie galės susitikti su savo artimaisiais.

„Jis jiems niekaip nepakenkė“, – nurodė M. DeSarno.

Įvykio vietoje susirinkę žurnalistai pranešė prieš spaudos konferenciją girdėję sinagogoje stiprų sprogimą ir šūvius.

Teksaso gubernatorius Gregas Abbottas (Gregas Abotas) 21 val. 30 min. vietos (sekmadienį 5 val. 30 min. Lietuvos laiku) pranešė, kad likę įkaitai „gyvi ir saugūs“.

Šis jo pranešimas pasirodė praėjus daugiau kaip 10 valandų po to, kai policija buvo informuota apie incidentą apie 40 km į vakarus nuo Dalaso esančioje Kolivilio Beth Israel sinagogoje.

Pareigūnai evakavo vietovę aplink sinagogą ir aptvėrė teritoriją, pranešė policija.

„ABC News“ pranešė, kad įkaitus paėmęs asmuo buvo ginkluotas ir teigė, kad tam tikrose vietose turi paslėpęs bombų. Policija to nepatvirtino, nors M. Milleris sakė, kad išminuotojai tikrina įvykio vietą.

Cituodamas šiuo klausimu informuotą vieną amerikiečių pareigūną, ABC pranešė, kad vyras reikalavo paleisti Aafią Siddiqui (Afiją Sidiki), kurią bulvarinė JAV žiniasklaida praminė ponia „Qaeda“.

Šiuo metu ji laikoma Federalinio medicinos centro (FMC) kalėjime Fort Verte, Teksase.

M. DeSarno per spaudos konferenciją sakė, kad įtariamasis buvo identifikuotas, tačiau jo tapatybės neatskleidė.

FTB specialusis agentas nepatvirtino įtariamojo reikalavimų, tačiau teigė, kad jie „sukosi ties vienu klausimu, kuris nekelia konkrečios grėsmės žydų bendruomenei“, ir sakė nemanantis, kad tebėra iškilęs koks nors pavojus.

ABC iš pradžių teigė, kad įkaitus paėmęs asmuo teigė esąs A. Siddiqui brolis, bet vėliau patikslino, kad jos brolis yra Hjustone, o kiti ekspertai teigė, kad arabiškas žodis, kurį vyras pavartojo, buvo labiau perkeltinės reikšmės ir islamo tikėjime reiškia „sesuo“.

Pareiškime CNN A. Siddiqui advokatas sakė, kad ji „visiškai nėra susijusi“ su įkaitų situacija. Advokatas patvirtino, kad tas vyras nėra A. Siddiqui brolis, ir sakė, kad ji smerkia to asmens veiksmus.

Niujorko teismas 2010 metais skyrė buvusiai pakistaniečių mokslininkei A. Siddiqui 86 metus kalėjimo už pasikėsinimą nužudyti amerikiečių karininkus Afganistane, o ši garsi byla ir nuosprendis sukėlė pasipiktinimo audrą Pakistane.

M. DeSarno sakė, kad policijos derybininkai „dažnai ir ilgai bendravo su“ įkaitus paėmusiu asmeniu.

„Buvo akimirkų, kai jis tam tikram laikui nutrūkdavo ir, kaip ir daugelyje įkaitų situacijų, santykis tarp derybininkų ir įkaitų pagrobėjo po truputį kito, o kartais įsitempdavo“, – sakė jis.

„Šokiruojanti ir siaubinga“ situacija

Tiesioginėje transliacijoje iš tos sinagogos Šabo rytinių pamaldų, kuri kelias valandas buvo prieinama socialiniame tinkle  „Facebook“, panašu, užfiksuotas vieno garsiai kalbėjusio vyro balsas, nors ir nebuvo matyti, kas vyko pastate.

Jame buvo galima išgirsti jį sakant: „Pakvieskite mano seserį telefonu“ ir „Aš mirsiu“.

Niekas niekada neturėtų bijoti susirinkti savo maldos namuose.

Taip pat girdėti kaip jis sako: „Su Amerika kažkas negerai.“

Rabinas Josephas Potasnikas (Džozefas Potasnikas), Niujorko rabinų tarybos vykdomasis viceprezidentas, sakė esąs dėkingas sulaukęs įvairių religijų žmonių skambučių, kuriuose jie reiškė susirūpinimą ir viltį, kad viskas baigsis gerai.

Tačiau jis perspėjo, kad smurtas nesibaigs sinagogoje.

„Žmogus, kuris manęs nekenčia šiandien, nekęs jūsų rytoj. Taigi, tai gali prasidėti nuo žydų. Tai nesibaigia žydais“, – sakė jis CNN.

Beth Israel sinagogos bendruomenės narė Ellen Smith (Elen Smit) interviu CNN apibūdino situaciją kaip „šokiruojančią ir siaubingą“.

Ji sakė, kad sinagogoje susibūrusi „tvirta“ bendruomenė, o jos rabiną pavadino „geriausiu žmogumi, kurį, manau, kas nors galėjo sutikti“.

Tačiau E. Smith pridūrė, kad žydų bendruomenę sukrėtęs incidentas „nešokiruoja“.

„Pastaruoju metu padaugėjo antisemitizmo atvejų, bet nuo tada, kai žydai pirmą kartą vaikščiojo po Žemę, mes esame persekiojami“, – sakė moteris. – Jausmas beveik beviltiškas.“

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pažadėjo „kovoti prieš antisemitizmą ir ekstremizmo augimą šioje šalyje“.

„Esu dėkingas už nenuilstamą teisėsaugos darbą visais lygiais, kuri bendradarbiavo ir be baimės gelbėjo įkaitus, – sakė jis. – Siunčiame meilę ir stiprybę Kolivilio Beth Israel sinagogos nariams ir žydų bendruomenei.“

Izraelio ambasadorius Jungtinėse Valstijose Michaelas Herzogas (Maiklas Hercogas) sakė esantis „dėkingas“, kad visi įkaitai buvo saugiai paleisti.

„Niekas niekada neturėtų bijoti susirinkti savo maldos namuose“, – sakoma Žydų bendruomenės santykių tarybos pranešime.

Amerikos ir islamo santykių taryba pasmerkė įkaitų dramą ir pareiškė, kad palaiko ryšius su Kolivilio žydų lyderiais, kad „suteiktų bet kokią įmanomą pagalbą“.

Užpuolikas – JK pilietis

Užpuolikas buvo 44 metų Didžiosios Britanijos pilietis Malikas Faisalas Akramas, sekmadienį pranešė Federalinis tyrimų biuras (FTB).

„Šiuo metu nėra jokios informacijos, kad su tuo būtų susiję kiti asmenys“, – sakoma FTB biuro Dalase pranešime.

Išpuolį pasmerkė ir Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorė Liz Truss (Liz Tras), pavadinusi jį „terorizmo ir antisemitizmo aktu“.

„Palaikome Jungtines Valstijas, gindami savo piliečių teises ir laisves nuo tų, kurie skleidžia neapykantą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė L. Truss.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Žydų, kaip ir jankių, nekenčia visam pasauly. Yra už ką.

o

o portretas
dabar logiskai pamastykim kai policija atvyko visi zydai buvo sveiki tai ?? kas nukepe ta /terorista o gal tai 1 is ju pareikalavusio paleist savo moteri tai tie ir pribaige iseina kad viskas vyksta del ivaizdzio kad zydus skriaudzia kai paciam pentagone su ateiviais /tvarka/ daro mosad truksta tik scotlandjardo ir visa planetos rokfeleriu saika kaip ant delno===

Neziniukas

Neziniukas portretas
Kazin kodel tose sinagogose pastoviai vyksta ikaitu paemimai? Kazin kodel tuos zydus taip visi skriaudzia?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių