Quantcast

Kalifornijoje šokių klube 10 žmonių nužudęs šaulys – negyvas: jo motyvas neaiškus

Įtariamasis dėl per Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių Kalifornijoje 10 gyvybių pareikalavusių šaudynių yra negyvas, sekmadienį pranešė Los Andželo policija.

Los Andželo apygardos šerifas Robertas Luna sakė, kad policija susekė ieškomą furgoną, o prisiartinę pareigūnai išgirdo šūvį jame.

Įtariamasis šovė į save, įvykio vietoje buvo konstatuota jo mirtis, sakė R. Luna.

R. Luna nurodė, kad tai 72 metų vyras Huu Can Tranas (Hu Can Tranas), ir teigė, kad kitų įtariamųjų nėra.

R. Luna sakė, kad išpuolio, per kurį buvo sužeista 10 žmonių, iš kurių septyni vis dar gydomi ligoninėje, motyvas lieka neaiškus.

Užpuolikas vienoje Monterėj Parko šokių studijoje ir klube, kur buvo švenčiami Naujieji metai pagal Mėnulio kalendorių, šeštadienio vakarą nušovė 10 žmonių – penkis vyrus ir penkias moteris, daugiausia ėjusius šeštą ar septintą dešimtį metų. Dar maždaug 10 žmonių buvo sužeisti.

Įtariamasis su savimi turėjo, kaip apibūdino R. Luna, pusiau automatinį pistoletą su prailginta dėtuve, o antras pistoletas buvo aptiktas furgone, kuriame Huu Can Tranas rastas negyvas.

Netoli Los Andželo esančiame Monterėj Parke gyvena didelė azijiečių bendruomenė.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) sekmadienį įsakė JAV vėliavas ant valstybinių pastatų nuleisti iki pusės stiebo, pagerbiant šeštadienį Monterėj Parke įvykdytų šaudynių aukas.

J. Bideno sprendimu, vėliavos iki pusės stiebo bus nuleistos iki sausio 26-osios saulėlydžio, „iš pagarbos beprasmiško smurto“ aukoms, sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Šios žudynės buvo penktoji masinė žmogžudystė šalyje šį mėnesį. Tai taip pat buvo daugiausiai aukų pareikalavęs išpuolis nuo gegužės 24 dienos, kai Teksaso valstijos Juvaldžio pradinėje mokykloje žuvo 21 žmogus.

Chaosas

Monterėjaus Parko policijos viršininkas Scottas Wiese'as (Skotas Vizas) sekmadienį vakare sakė, kad per tris minutes nuo skambučio gavimo pareigūnai atvyko į šokių studiją „Star Ballroom Dance Studio“ Monterėj Parke. Viduje jie rado skerdynes ir žmones, bandančius pabėgti pro visas duris.

„Kai jie įžengė į automobilių stovėjimo aikštelę, joje buvo chaosas“, – teigė S. Wiese'as.

Kai jie įžengė į automobilių stovėjimo aikštelę, joje buvo chaosas.

Praėjus maždaug 20–30 minučių po pirmojo išpuolio, šaulys įsiveržė į netoliese esančiame Alhambros mieste esančią pokylių salę „Lai Lai“. Tačiau žmonės atėmė iš jo ginklą, o liudininkai pasakojo, kad jis pabėgo baltu mikroautobusu, sakė R. Luna.

Mikroautobusas buvo rastas Toranse – kitoje bendruomenėje, kurioje gyvena daug azijiečių kilmės amerikiečių, maždaug už 34,5 km nuo tos antrosios vietos.

Kelias valandas apsupę mikroautobusą, teisėsaugos pareigūnai įsiveržė į transporto priemonę. Atrodė, kad virš vairo buvo palinkęs žmogaus kūnas, kuris vėliau buvo ištrauktas. Specialiosios paskirties komandos nariai prieš išeidami apžiūrėjo furgono turinį.

Šerifo departamentas anksčiau paskelbė įtariamuoju laikomo azijiečio nuotraukas, atrodo, padarytas iš saugumo kameros įrašų.

Kongreso narė Judy Chu (Džiudi Ču) sakė, kad jai vis dar kyla klausimų dėl išpuolio, tačiau tikisi, kad dabar gyventojai jaučiasi saugūs.

„Bendruomenė buvo apimta baimės ir manė, kad jiems nereikėtų eiti į jokius renginius, nes yra aktyvus šaulys“, – teigė J. Chu kalbėdama per sekmadienį surengtą spaudos konferenciją.

„Koks buvo šio šaulio motyvas? – klausė ji. – Ar jis sirgo psichikos liga? Ar jis smurtavo šeimoje? Kaip jis gavo šiuos ginklus ir ar tai buvo padaryta teisėtais būdais, ar ne?“

Monterėj Parke, rytiniame Los Andželo pakraštyje, gyvena apie 60 000 žmonių, daugiausia azijiečių imigrantų iš Kinijos arba pirmosios kartos azijiečių kilmės amerikiečių. Šaudynės įvyko pačiame miesto centre, kur raudonais žibintais buvo papuoštos gatvės, skirtos Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių šventei. Policijos automobilis stovėjo šalia didelio plakato, kuris skelbė „Laimingų Triušio metų!“.

Monterėj Parke vykstanti šventė yra viena didžiausių Kalifornijoje; ankstesniais metais joje dalyvaudavo iki 100 000 žmonių. Planuota, kad šventės tęsis dvi dienas, tačiau po šaudymo pareigūnai atšaukė sekmadienio renginius.

AP/„USA Today“ duomenų bazė apie masines žmogžudystes JAV rodo, kad 2022 metai buvo vieni iš prasčiausių šalyje – įvykdyti 42 tokie išpuoliai, o tai yra antras didžiausias skaičius nuo 2006-ųjų, kai duomenų bazė buvo sukurta. Joje masinė žmogžudystė apibrėžiama kaip mažiausiai keturi nužudyti žmonės neskaitant nusikaltėlio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių