Quantcast

Po skerdynių Bučoje – šiurpūs liudininkų pasakojimai: Rusijos kariai sušaudė visus, kuriuos matė

  • Teksto dydis:

Daugybės žmonių gyvybes pasiglemžusių skerdynių Bučoje vaizdai amžiams išliks juos mačiusiųjų akyse. Po kraupių įvykių tie, kurie liko gyvi, papasakojo, kas dėjosi mieste, kai Rusijos kariai žudė civilius, praneša newsnetdaily.com cituodami „The New York Times“.

Kai pirmosiomis karo Ukrainoje dienomis į Kyjivo priemiestį Bučą įvažiavo tankų kolona, ​​Tetiana Pomazanko pamanė, kad tai – ukrainiečių kariai ir nuėjo į sodą pasižiūrėti. Tačiau kariai paleido ugnį į 56 metų moterį. Kulkos praskriejo pro medinius vartus ir iškart ją pražudė. Jos kūnas liko gulėti sode, nors palaikus 76 metų moters motina kiek galėdama uždengė plastikine plėvele bei medinėmis lentomis.

„Tankai važiavo gatve. Ji manė, kad jie – mūsų. Aš ją palaidojau naktį. Buvo tiek daug apšaudymų, kad nežinojau, ką daryti“, – sakė moters mama Antonina Pomazanko.

Netoliese verkdama stovėjo buvusi žuvusios moters klasiokė Svitlana Munich. „Jie sušaudė visus, kuriuos matė, ir peršovė dujų vamzdį, kai motina buvo namuose“, – apie žiaurius Rusijos karių veiksmus kalbėjo ji.

Kaip rašoma, newsnetdaily.com, T. Pomazankos nužudymas yra tik vienas iš atskleistų, kai Rusijos kariai po kelias savaites trukusių įnirtingų kovų pasitraukė iš Ukrainos sostinės Kyjivo priemiesčių. Sekmadienį ukrainiečiai rado dar daugiau žuvusiųjų – statybų aikštelėse, keliuose. Daugėja įrodymų, kad civiliai buvo žudomi tyčia, be atrankos.

Scanpix nuotr.

Serhijus Kaplishny dirbo Bučoje nuo vasario 24 d. – invazijos į Ukrainą dienos iki kovo 10 d., kai pabėgo. Tačiau šeštadienį jis grįžo į miestą ir teigė, kad iki šiol vien jo komanda rado per 100 lavonų. Vyras pasakojo, kad iki išvykdamas iš Bučos jis kapinėse palaidojo 57 kūnus. Penkiolika jų mirė dėl natūralių priežasčių, bet kiti buvo nušauti arba į juos patakė skeveldros. Pasak jo, trys palaikai buvo Ukrainos karių.

Prieš išvykdamas iš miesto, kovo mėnesį, S. Kaplishny sakė pasirūpinęs, kad vietinis duobkasių vadovas iškastų masininę kapavietę stačiatikių bažnyčios kieme, nes morgas liko be elektros. „Tai buvo siaubas“, – atviravo jis.

Scanpix nuotr.

Keliolikos metrų ilgio ir dviejų metrų pločio masinėje kapavietėje iš žemės krūvos, sukrautos ant lavonų, viename kampe kyšojo dvi poros batų ir ranka, o kitame – ranka. Į duobę be jau palaidotų 40 žmonių taip pat buvo sumesta pusšimtis juodų maišų, kuriuose – kitų žuvusiųjų palaikai. Tačiau tai – ne pabaiga – grįžęs į Bučą vyras pasakojo iš balto furgono paėmęs dar apie 30 kūnų. Trylika jų buvo vyrai, surištomis rankomis, kuriems šauta į galvą iš arti. Manoma, kad jie buvo įkaitai.

Pasak newsnetdaily.com, Rusijos kariuomenė, įžengusi į miestą, taip pat neapsiėjo be aukų ir nuostolių. Pagrindinė Bučos magistralė sekmadienį tapo nepravažiuojama – nusėta sunaikintų Rusijos kariuomenės tankų ir šarvuočių. Dešimtys agresoriaus šalies kareivių žuvo, kai jų tankų kolona buvo užpulta bepiločio lėktuvo.

Užsiliepsnojo keli namai, tačiau dalis sprogimą išgyvenusių Rusijos karių pabėgo į gyventojų kiemus. Vis dėlto, du kūnai, rasti vieno namo sode, veikiausiai buvo Rusijos kareivių.

Kostiantinas Momotovas. / Scanpix nuotr.

Pasak netoliese gyvenusio Kostiantino Momotovo, šie vyrai buvo apsirengę civilių drabužiais, galimai siekdami išvengti nelaisvės. Tačiau jiems abiems šauta į galvą.

Kai Rusijos kariuomenė perėmė Bučos kontrolę, pastatė savo tankus prie pagrindinių sankryžų ir gyventojų kiemuose bei atliko kratas jų namuose. Įsibrovėliai užėmė tenykščių gyventojų – Irinos ir Romano Davidovyčių namus, atėmė jų telefonus ir kompiuterius bei užvaldė namą.

Mes sėdėjome rūsyje. Skraidė sviediniai ir bombos. Turime daug draugų rusų, bet tie vyrai nebuvo geri.

„Mes sėdėjome rūsyje. Skraidė sviediniai ir bombos. Turime daug draugų rusų, bet tie vyrai nebuvo geri“, – pasakojo I. ir R. Davidovyčiai

Pasak poros, Rusijos kariams buvo apie 40 metų, jie pro viršutinio aukšto langus šaudė į gatvę. „Jie šaudė ir šaudė. Sujaukė namus, pavogė daiktus – daugiausia kojines ir marškinėlius, rado ir sudaužė seifus“, – atviravo siaubą patyrę gyventojai.

Scanpix. nuotr.

60-metė Galina Levitskaja, išėjusi į pensiją mokytoja, sakė, kad Čečėnijos kovotojų dalinys, juodomis uniformomis, atliko kratas. Jie beldėsi į gyventojų duris, o jei šios būdavo atidaromos, ieškodavo ginklų, tada išeidavo. Jei durų niekas neatidarydavo, jas išlauždavo.

45 metų skulptorius Vitalijus Sinadinas sakė dvi dienas buvęs pririštas prie metalinio stulpo. „Jie mušė mane klausdami: kur yra Ukrainos kariai“, – atviravo vyras.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeBučažudynėsskerdynėspasakojimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių