Quantcast

Japonijoje iš karantinuoto laivo išvyksta keleiviai

Japonijoje šimtai keleivių trečiadienį pagaliau galėjo išlipti iš kruizinio laivo, kuriame buvo paskelbtas karantinas dėl naujojo koronaviruso, Kinijoje jau pareikalavusio daugiau kaip 2 tūkst. gyvybių.

„Diamond Princess“ keleiviams, kurie išleidžiami, atlikti tyrimai parodė, kad jie nėra užsikrėtę Kinijoje atsiradusiu ir paniką pasaulyje keliančiu naujuoju virusu.

Užsikrėtimas buvo patvirtintas 621 žmogui šiame laive. Trečiadienį virusas buvo patvirtintas dar 79 žmonėms iš šio laivo.

„Diamond Princess“ tapo didžiausiu ligos židiniu už Kinijos ribų, o Japonija vis labiau kritikuojama dėl jo karantino taisyklių, keleiviams išsivažinėjant po pasaulį.

„Man palengvėjo... Noriu gerai pailsėti“, – sakė vienas 77 metų keleivis japonas, nesutikęs skelbti savo pavardės. Pasak jo, jis namo keliaus traukiniais, kurie Japonijoje, kaip žinia, dažnai būna sausakimši.

Keleiviai, kurių daugelis tempėsi lagaminus ir mojo buvusiems kelionės draugams balkonuose, buvo išvežami miesto autobusais ir keliolika taksi automobilių.

Tuo metu nauji Kinijos paskelbti skaičiai rodo, kad nuo koronaviruso COVID-19 šioje šalyje jau mirė per 2 tūkst. žmonių, o užsikrėtimo atvejų yra daugiau kaip 74 tūkstančiai. Tačiau naujų užsikrėtimo atvejų toliau mažėja.

Apie šimtus užsikrėtimo atvejų pranešė ir kitos dvidešimt kelios šalys. Apie 15 atvejų paskelbė Pietų Korėja, kur mažiausiai 11 atvejų yra susitelkę pietinio Tegu miesto rajone.

Honkongas pranešė apie antrą mirties nuo COVID-19, kuris pasirodė esąs labai užkrečiamas, atvejį.

500 išleidžiamų „Diamond Princess“ keleivių turėjo išverti sunkų 14 dienų karantino periodą, baimės ir nuobodulio košmaru pavertusį jų svajonių kruizą. Daugeliu atvejų keleiviai buvo įkalinti mažose belangėse kajutėse.

„Paskutinė mūsų didelė padėka įgulai ir kapitonui už tokį nuostabų rūpestį... per epinę krizę... Negalim sulaukti, kol netrukus vėl pamatysim jus laive“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė keleivė Yardley Wong (Jardli Vong), 14 dienų su šešerių metų sūnumi praleidusi mažoje kajutėje.

„Didelė nesėkmė“

Nemažai keleivių dar lieka laive nekantriai laukdami testų rezultatų, kurie leistų išlipti.

Paklaustas, kaip jaučiasi matydamas kitus keleivius išlipančius iš laivo, amerikiečių teisininkas Mattas Smithas (Matas Smitas) naujienų agentūrai AFP sakė: „Man reikia jausmaženklio pavydui.“

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) kritinių padėčių programos vadovas Michaelas Ryanas (Maiklas Rajenas) sakė, kad protrūkis buvo „labai rimtas“ ir gali didėti, bet pabrėžė, kad už Kinijos Hubėjaus provincijos ribų jis „veikia labai, labai mažytę žmonių dalį“.

Tačiau Japonijoje kai kas reiškė susirūpinimą tuo, kad žmonėms iš kruizinio laivo leidžiama lipti į lėktuvus ar pasklisti Japonijos sostinėje.

Kobės universiteto infekcinių ligų padalinio profesorius Kentaro Iwata (Kentaras Ivata) karantiną laive pavadino „didele nesėkme, klaida“.

„Labai tikėtina, kad būta antrinio užsikrėtimo atvejų“, – AFP sakė K. Iwata ir pridūrė, kad užsienyje reikštas skeptiškas požiūris į karantiną buvo „natūralus“.

Vėliau internete paskelbtame vaizdo įraše jis sakė, kad pats savarankiškai laikosi karantino po trumpo apsilankymo laive, kur reiškė didelį susirūpinimą dėl jame taikytų procedūrų.

„Tai buvo visiškai chaotiška“, – sakė jis.

Evakuacijos

Kelios šalys, regis, jau anksčiau prarado kantrybę dėl karantino laive „Diamond Princess“ ir užsakė lėktuvų savo piliečiams parskraidinti.

Per pirmą tokią evakuaciją daugiau kaip 300 amerikiečių pirmadienį parskrido namo, nors 14-ai iš jų tyrimais buvo nustatytas COVID-19.

Tarp kitų šalių, žadėjusių repatrijuoti savo piliečius iš laivo, buvo Jungtinė Karalystė, Honkongas ir Australija, bet jos reikalaus tolesnio 14 dienų karantino sugrįžus namo.

Nathalie MacDermott (Natali Makdermot) iš Londono Karaliaus koledžo (King's College) rekomendavo iš laivo išvykstantiems žmonėms savarankiškai laikytis tolesnio 14 dienų karantino.

„Atsižvelgiant į aplinkybes laive „Diamond Princess“, su iš jo išvykstančiais keleiviais turėtų būti elgiamasi panašiai, kaip su asmenimis, išvykstančiais iš smarkiai paveikto miesto ar regiono“, – sakė N. MacDermott.

Pietų Korėja žadėjo neleisti laive „Diamond Princess“ buvusiems užsieniečiams atvykti į šalį.

Pareigūnų teigimu, keleivių išleidimas iš „Diamond Princess“ gali užtrukti iki trijų dienų, kol apdorojami tyrimų rezultatai. Keleiviams išvykus, įgula pradės naują karantiną.

Jokohamos gyventojai atrodė pritariantys sprendimui išleisti laivo keleivius nepaisant nuogąstavimų dėl viruso.

„Esu tikras, kad tie žmonės laive tikrai nerimauja. Tikiuosi, kad jie netrukus galės grįžti į normalų gyvenimą“, – sakė 51 metų Isamu Habiro (Isamus Habiras).

„Kaip Jokohamos gyventojas nenoriu, kad su jais būtų elgiamasi neteisingai“, – AFP sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių