Quantcast

Peru paskelbus apkaltą prezidentui protestuotojai susirėmė su policija

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai žmonių ketvirtadienio vakarą išėjo į gatves Peru miestuose, protestuodami prieš Kongreso sprendimą paskelbti apkaltą populiariam prezidentui Martinui Vizcarrai dėl įtariamos korupcijos.

Sostinėje Limoje policija panaudojo ašarines dujas, kad išvaikytų aktyvistų grupę, mėginusią pasiekti Kongreso pastatą, o protestuotojai į pareigūnus svaidė lazdas ir akmenis.

Kongresas pirmadienį nubalsavo už apkaltą M. Vizcarrai dėl įtarimų, kad jis ėmė kyšius iš nekilnojamojo turto plėtotojų, eidamas vieno regiono gubernatoriaus pareigas. Po balsavimo Kongreso pirmininkas Manuelis Merino antradienį tapo trečiuoju Peru prezidentu per pastaruosius ketverius metus.

„Visuose Peru miestuose žmonės sukyla, nes mano, kad buvo įvykdytas perversmas“, – naujienų agentūrai AFP Limoje sakė 34 metų protestuotojas Luisas Bardalesas.

„Norėčiau gyventi ateityje, kur mano vaikai galėtų būti demokratinėje šalyje, kur būtų laikomasi įstatymų“, – pridūrė vyras.

M. Vizcarra pasmerkė balsavimą dėl apkaltos ir pažėrė abejonių dėl jo atstatydinimo teisėtumo.

„Kyla abejonių dėl teisėtumo ir liaudies suteikto legitimumo – matome tai gatvėse“, kur vyko protestai, pareiškė M. Vizcarra, kalbėdamas prie prokuratūros, kur jam bus pareikšti kaltinimai korupcija. Atstatydintas prezidentas bet kokią savo kaltę neigia.

M. Vizcarra rugsėjo mėnesį atlaikė ankstesnį balsavimą dėl apkaltos; tuomet jis buvo kaltinamas „moraliniu neveiksnumu“.

„Nesutinkame su parlamentu. Nebuvo būtina“ nušalinti M. Vizcarros, sakė su savo dukra žygiavusi protestuotoja Irene Aguilar.

„Visa tai – ne Vizcarrai, o mums“, – buvo užrašyta ant vieno transparanto, nešto demonstrantų prie Kongreso rūmų esančiame rajone, kurį buvo apsupusi riaušių policija.

Ant kitų plakatų, kuriuos nešė taikiai žygiavę demonstrantai buvo užrašyta: „Šis parlamentas yra nesibaigianti pandemija“ ir „net COVID mums nepakenkė tiek, kiek Merino“.

„Žmonės gina demokratiją nuo piktnaudžiavimo valdžia“, – pareiškė centristas parlamentaras Gino Costa, balsavęs prieš apkaltą.


Šiame straipsnyje: Peruprezidentasprotestai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių