Quantcast

Pentagono vadovas: JAV atkūrė Irano „atgrasymo lygį“

JAV gynybos sekretorius Markas Esperis trečiadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos atkūrė tam tikrą Irano „atgrasymo lygį“ po sausio 3-osios bepiločio orlaivio smūgio, per kurį Bagdade buvo nukautas iraniečių generolas Qasemas Soleimani (Kasemas Soleimanis).

„Manau, kad smūgiais prieš KH gruodžio pabaigoje ir mūsų veiksmais Soleimani atžvilgiu (...) šiuo metu esame atkūrę tam tikrą jų atgrasymo lygį“, – sakė jis žurnalistams, paminėdamas Irako „Hashed al Shaabi“ karinio tinklo radikalią proiranietišką atšaką „Kataeb Hizbollah“.

„Bet pažiūrėsime. Laikas parodys“, – pridūrė M. Esperis.

Šie Pentagono vadovo komentarai pasirodė Iranui balistinėmis raketomis naktį iš antradienio į trečiadienį apšaudžius dvi bazes Irake, kur dislokuota JAV karių. Teheranas keršijo už Q. Soleimani nužudymą.

Per tuos smūgius nežuvo nė vienas amerikiečių ar irakiečių karys, o žiniasklaida pranešė, kad JAV žinojo apie artėjančią ataką.

Pentagonas taip pat pranešė, kad „ankstyvojo perspėjimo sistemos“ iš anksto aptiko raketas, todėl pavyko išvengti aukų.

JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas Markas Milley (Markas Milis) atmetė tvirtinimus, kad Iranas savo raketomis, smogusiomis Asado oro bazei vakarų Irake ir Arbilyje, nesiekė nužudyti amerikiečių. Tose bazėse dislokuoti ne tik amerikiečių, bet ir kitų šalių kariai, dalyvaujantys JAV vadovaujamoje koalicijoje, kuri kovoja su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

„Remdamasis tuo, ką mačiau ir ką žinau, manau, kad jie ketino padaryti struktūrinės žalos, sunaikinti transporto priemonių ir įrangos bei orlaivių ir nužudyti [karinio] personalo. Tai yra mano asmeninis vertinimas“, – žurnalistams sakė M. Milley.

„Tačiau mes ėmėmės pakankamų gynybinių priemonių, kad tarp JAV personalo, koalicijos personalo, kontraktininkų ar irakiečių nebūtų aukų“, – pridūrė jis.

Tuo metu M. Esperis nesureikšmino pranešimo, kad į griežtai saugomą Bagdado Žaliąją zoną, kur įsikūrusi JAV ambasada ir kitų šalių atstovybės ir dislokuota daug amerikiečių karių, vėlų trečiadienį buvo paleistos dvi raketos.

„Turėtume tikėtis, kad šiitų karinės grupuotės, valdomos arba nevaldomos Irano, kažkokiu būdu ar forma ir toliau bandys pakenkti mūsų buvimui ten: politiškai, imdamosis kokių nors kinetinių veiksmų prieš mus ar Dievas žino ką dar padarydamos“, – teigė Pentagono vadovas.

Per minėtą bepilotės skraidyklės smūgį prie tarptautinio Bagdado oro uosto taip pat žuvo drauge su Q. Soleimani buvęs irakiečių generolas Abu Mahdi al Muhandisas (Abu Mahdis Muhandisas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

jooo

jooo portretas
gavo streliu nuo Irano....tai pavadino ,,atgrasymo lygiu,,...

man

man  portretas
tai JAV labai panaši į nacistinę Vokietiją, ką nori kitose šalyse, tą ir išdarinėja
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių