Quantcast

Pentagonas: Kabule ketvirtadienį įvyko tik vieno mirtininko sprogdinimas

Tik vienas mirtininkas išvakarėse įvykdė kruviną išpuolį prie Kabulo oro uosto, penktadienį pareiškė Pentagonas, pataisydamas savo ankstesnį vertinimą, kad buvo du sprogdintojai ir du atskiri sprogimai.

„Nemanome, kad „Baron“ viešbutyje ar šalia jo įvyko antras sprogimas, [manome], kad tai buvo vienas mirtininkas“, – sakė generolas Hankas Tayloras (Henkas Teiloras).

Iš pradžių buvo manyta, kad ketvirtadienį šalia viešbučio, esančio netoli oro uosto, driokstelėjo antras sprogimas.

Tačiau Pentagonas penktadienį pranešė, kad išpuolį surengė vienas džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) mirtininkas, detonavęs sprogmenį prie Kabulo oro uosto Abbey (Abio) vartų, kur būriavosi minia afganų, siekiančių patekti į kompleksą, ir kur JAV kariai vykdė saugumo patikras.

Pasak H. Tayloro, driokstelėjus sprogimui, prie šiaurinės Abbey vartų dalies pasipylė šūviai, ir amerikiečių kariuomenė pavadino tai „kompleksine ataka“.

Generolas sakė neturintis daugiau informacijos apie šaulių tapatybes. H. Tayloras nurodė, kad neteisingas pradinis JAV pranešimas apie antrą sprogimą paskelbtas dėl painiavos.

Savo pareiškime, kuriame prisiėmė atsakomybę už ketvirtadienio ataką, IS sakė, kad vienas jos kovotojas surengė sprogdinimą, ir pasidalijo nuotrauka, kuriame tariamai užfiksuotas mirtininkas su savo sprogmenimis.

Per ketvirtadienio sprogimą žuvo mažiausiai 85 žmonės, tarp jų 13 JAV karių. Remiantis kai kuriais pranešimais, žuvusiųjų yra daugiau kaip 100. 

Tuo metu du pareigūnai sakė, kad žuvo 169 afganistaniečiai, tačiau tam, kad būtų galutinai suskaičiuotos aukos, dėl painiavos gali prireikti daugiau laiko.

Ataka buvo įvykdyta prie oro uosto laukiant tūkstančiams afganistaniečių, bandančių ištrūkti iš Talibano kontroliuojamos šalies.

Pentagonas taip pat pareiškė, kad evakuacijai iš Afganistano tebėra iškilusi daugiau galimų išpuolių, tokių kaip vakarykštis sprogdinimas, grėsmė.

„Mes vis dar manome, kad egzistuoja įtikinamų grėsmių... konkrečių, įtikinamų grėsmių“, – sakė JAV kariuomenės atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

Kabulo oro uoste evakuacijos iš Afganistano tebelaukia 5 400 žmonių, o nuo rugpjūčio 14 dienos iš šalies jau išskraidinta per 100 tūkst. žmonių.

Iki rugpjūčio 31 dienos evakuaciją planuojančios užbaigti Jungtinės Valstijos galės gabenti žmones iš Afganistano „iki paskutinės akimirkos“, žurnalistams sakė H. Tayloras.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

antanas

antanas portretas
tai prisimelavo ponas Amerikos prezidentas. Šiandien, t,y. rugpjūčio 28 d. pareiškė, kad sunaikino savižudį tuo atkeršydamas už įvykdytą teroro aktą. KAIP TAIP KVAILAI MELUOJMA. Ar galima tikėti amerikonais?

Anonimas

Anonimas portretas
Efektyviai pasprogdino. 13 jankių nusiuntė pas Abraomą...

Komentaras

Komentaras portretas
Vienas ar ne , bet apie 100! Žuvo 13 kareivių! Čia karikatūrinis vaizdelis : užvijo talibai jungtines pajėgas, tie bėga iš šalies neatsisukdami, o jiems dar į subines spardo.....graudu. Ir kas iš to atsitraukimo: dabar islamo valstybės likučiai su talibais šalia Irano sukurs tikrą teroristų meką.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių