Quantcast

Lietuvos ambasadorius NATO – apie sprogimą Lenkijoje: anksčiau ar vėliau tai turėjo įvykti

  • Teksto dydis:

Toliau aiškinamos detalės dėl Lenkijos teritorijoje nukritusios raketos. Ar tai neįžiebs nepasitikėjimo tarp Vakarų ir Ukrainos, kokie NATO ketinimai ir tolimesni veiksmai, ar pasienio su Ukraina gyventojai gali jaustis saugūs, į žurnalisto klausimus atsakė Lietuvos ambasadorius NATO Deividas Matulionis LNK reportaže. 

– Gal jau yra naujų tyrimų išvadų dėl incidento – dėl nukritusios raketos Lenkijoje?

– Kol kas mes kokių nors papildomų tyrimų išvadų neturime. Užvakar įvyko pirmoji diskusija, buvo pristatyti preliminarūs tyrimai. Artimiausiu metu jie turėtų būti oficialiai patvirtinti. Taip pat svarbu pabrėžti, kad į tyrimą bus kviečiami ir Ukrainos atstovai.

– Jūsų nuomone, kodėl nesutampa lenkų ir ukrainiečių vertinimai dėl nukritusios raketos? Lenkų valdžia skelbia, kad greičiausiai tai buvo ukrainiečių raketa. Kyjivas įsitikinęs, kad ta raketa yra rusų.

– Na, reikėtų, kad susėstų abi pusės ir įvertintų visus duomenis, turimą informaciją ir atitinkamai priimtų sprendimą. Vis dėlto, ar tai būtų Ukrainos raketa, iššauta persekiojant paleistą rusų raketą, – incidentų visada gali būti. Turint omenyje, kad tą dieną buvo paleista daugiau kaip šimtas raketų. Taip pat – apie dešimt dronų tiek į centrinę, tiek į vakarinę Ukrainos teritoriją. Anksčiau ar vėliau tas turėjo įvykti. Norime pabrėžti, kad tokiu atveju atsakinga yra tik Rusija, nes ji pradėjo šį karą. Ukraina ginasi ir tą teisę ji turi. Rusai, žinoma, savo propagandoje tai aktyviai išnaudos ir  tam mes turime atitinkamai ruoštis.

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

– Jei grįžtume prie pirminių vertinimų, ar tai neįžiebs nepasitikėjimo tarp Vakarų ir Ukrainos?

– Manau, kad neįžiebs. Šalia pristatytų preliminarių vertinimų buvo pasakyta, kad ir toliau Ukrainai reikia didinti oro gynybos priemonių tiekimą, taip pat antidroninių priemonių. Tai svarbu, kad ji galėtų apsisaugoti nuo raketų, kurios orientuotos ne į karą, o į civilinių objektų ir energetikos infrastruktūros naikinimą. Taip rusai siekia pakirsti ukrainiečių valią priešintis, sulaužyti moralinį Ukrainos stuburą. Ir tai yra absoliučiai nepriimtina, aukščiausias brutalumo lygis iš Rusijos pusės.         

– O jeigu kalbėtume apie civilių saugumą konkrečiai Lenkijoje. Taigi incidentas įvyko Pševodovo kaime, kuris yra už 7 km nuo sienos su Ukraina. Tai rodo, kad nors NATO oro gynyba Lenkijoje bene didžiausia Baltijos šalyse, tačiau pasienio gyventojai negali jaustis saugūs dėl krentančių raketų. Ar po šio incidento NATO būstinėje svarstoma, kaip keisti oro gynybą šalia sienos ir apsaugoti šalia gyvenančius civilius?

Niekada 100 proc. tos raketos nėra pagaunamos. Iš tikrųjų tai šiek tiek netikėta buvo mūsų oro gynybai, bet kiek aš supratau, buvo smarkiai padidintas budrumo lygis.

– Taip, apie tai buvo diskutuojama ir klausiama mūsų karinės dalies, ar oro gynyba yra užtikrinta rytinėje Lenkijos teritorijoje. Gavome atsakymą, kad oro gynyba užtikrinta, tačiau visada tam tikrų incidentų pasitaiko. Niekada 100 proc. tos raketos nėra pagaunamos. Iš tikrųjų tai šiek tiek netikėta buvo mūsų oro gynybai, bet kiek aš supratau, buvo smarkiai padidintas budrumo lygis – tiek lėktuvų, tiek visos antžeminės oro gynybos. Manau, kad po šio įvykio bus skiriama dar daugiau dėmesio ir galbūt budrumo lygis bus dar didesnis. Ar reikia kažko papildomo imtis, ar yra spragų, tai turi įvertinti mūsų karinė dalis ir priimti atitinkamus sprendimus, kad tai nepasikartotų. Mūsų nuomone, tai yra absoliučiai atsitiktinis incidentas, be abejo susijęs su kariniais veiksmais iš Rusijos pusės. Ir tikrai jokių kaltinimų Ukrainai iš NATO pusės nebuvo ir nebus.

– Na, o po šio incidento Lenkijoje, po raketų tamsoje paskandintos Ukrainos – ukrainiečiai sako, kad dar vienos tokios galingos raketų atakos tiesiog neatlaikytų. Koks yra NATO narių nusiteikimas? Gal dabar galingosios šalys galėtų Ukrainai dar daugiau gelbėti sunkiąja ginkluote ir tomis pačiomis oro gynybos sistemomis?

– Dėl oro gynybos sistemų, jau prieš kelias savaites buvo priimtas sprendimas, kad tai yra absoliutus prioritetas. Ir kaip jūs pastebėjote, iš tikrųjų tų priemonių (taip pat antidroninių) pastaruoju metu yra suteikta gerokai daugiau. Čia Lietuva irgi įnešusi savo pakankamai rimtą indėlį.  Manau, kad tai pratęsime. Akivaizdu, kad mes turime padėti apsaugoti Ukrainos oro erdvę, kad jie galėtų numušti tuos dronus. Ir pakankamai efektyviai ukrainiečiai tai daro. Na, kažkiek praeina tų raketų, dronų. 100 proc.  apsaugoti oro erdvę pakankamai sudėtinga.  


Šiame straipsnyje: LNK turinysNATOraketaLenkijos pasieniskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių