Quantcast

Pakistane sulaikius Mumbajaus atakų įtariamąjį planuojami protestai

  • Teksto dydis:

Pakistano pareigūnai sulaikė vieną iš įtariamų 2008 metų Mumbajaus atakų organizatorių po ilgus metus šaliai daryto spaudimo Islamabadui imtis veiksmų prieš jo grupuotę, bet didžiuosiuose šalies miestuose antradienį planuojama surengti protestų prieš jo areštą.

Pakistano Talibano grupuotei „Jamaat-ud-Dawa“ (JuD) vadovaujantis dvasininkas Hafizas Saeedas (Hafizas Saidas), už kurį JAV žada 10 mln. dolerių atlygį, bus skirtas „prevencinis areštas“, sakoma Vidaus reikalų ministerijos įsakyme.

Policija vėlų pirmadienį paėmė H.Saeedą iš vienos mečetės Lahoro mieste ir išvežė dvasininką į jo namus. Ten jis bus laikomas namų arešto sąlygomis, sakė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

„Mano sulaikymo orderiai yra neteisėti, ir mes juos skųsime teisme“, – prieš išvedamas policijos žurnalistams sakė H.Saeedas.

„Tie nurodymai atėjo iš Vašingtono“, – tvirtino jis.

Jungtinės Tautos laiko JuD teroristine organizacija, o JAV ir Indija teigia, kad šis judėjimas remia grupuotę „Lashkar-e-Taiba“ (LeT). Pastaroji kaltinama įvykdžiusi atakas Indijos finansų sostinėje Mumbajuje.

JAV Valstybės departamentas mano, kad H.Saeedas yra vienas iš tos atakos sumanytojų.

Savo reakcijos į H.Saeedo sulaikymą kol kas nepareiškė nei Indija, nei JAV.

JuD atstovai antradienį AFP sakė, kad planuoja surengti protestų didžiuosiuose šalies miestuose, tokiuose kaip Islamabadas, Karačis ir Lahoras. Grupuotės atstovas Nadeemas Awanas (Nadimas Avanas) patvirtino, kad jos lyderio sulaikymo orderis bus skundžiamas teisme.

2008 metų lapkričio 26 dieną Mumbajuje įvykdytos atakos, kai ginkluoti teroristai užėmė kelis brangius viešbučius, centrinę geležinkelio stotį ir žydų kultūros centrą, vaizdai buvo tiesiogiai transliuojami per televiziją visame pasaulyje.

Kol valdžia atgavo visišką miesto kontrolę, praėjo trys dienos. Delis nuolat tvirtina, kad esama įrodymų, jog planuojant ataką dalyvavo ir Pakistano „oficialios agentūros“.

Islamabadas savo ruožtu tokius kaltinimus neigia.

Tačiau ilgus metus JuD netrukdomai veikė visoje šalyje, užsiėmė labdaringa veikla, ypač po gamtos katastrofų. Nors dosnusis H.Saeedi gyveno gana prabangiai ir nevengė viešinti savo gyvenimo detalių, jis reguliariai rėždavo prieš Indiją nukreiptas aršias kalbas.

Indija jau ilgai piktinasi, kad Pakistanas neperduoda jai kaltinamųjų Mumbajaus atakų planavimu arba pats nepatraukia jų baudžiamojon atsakomybėn. Pakistanas savo ruožtu kaltina Indiją, neva ši nesuteikianti reikalingų įrodymų.

Neaišku, kodėl Pakistanas nusprendė veiksmų imtis tik dabar.

Dėl sulaikymo orderio judėjimas JuD ir su juo siejamas labdaros fondas buvo įtraukti į stebėtinų organizacijų sąrašą; be to, nurodyta suimti dar keturis šio judėjimo narius.

Pirmadienį policijos išvežamas H.Saeedas pažadėjo, kad jo judėjimas vykdys savo veiklą „iki Kašmyro nepriklausomybės“.

Pakistanas ir Indija kontroliuoja po dalį Kašmyro teritorijos Himalajuose, tačiau abi šalys siekia perimti valdžią visame regione. Per septynis dešimtmečius, kai jos tapo nepriklausomos nuo Didžiosios Britanijos, tarp Indijos ir Pakistano jau buvo kilę trys karai, du iš jų – dėl ginčijamo Kašmyro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių