Quantcast

Pakistane per sprogdinimą prie šventovės žuvo mažiausiai 10 žmonių

  • Teksto dydis:

Pakistano rytiniame Lahoro mieste mažiausiai 10 žmonių žuvo ir dar 24 buvo sužeisti trečiadienį sprogus galingai bombai netoli saugumo pajėgų, saugojusių vieną seniausių ir populiariausių šalies sufijų šventovių, pranešė policija.

Išpuolis, dėl kurio atsakomybę prisiėmė Pakistano Talibanas, buvo įvykdytas šaliai laikantis musulmonų šventojo Ramadano mėnesio pasninkų.

Sprogimas įvyko prie moterims skirtų įėjimo į XI amžiaus Data Darbaro šventovę vartų. Atsakomybę viena Talibano grupė prisiėmė elektroniniame laiške.

Ant šaligatvių prie vienos didžiausių sufijų šventovių Pietų Azijoje mėtėsi automobilių dalys, o gelbėtojai skubėjo į sprogimo vietą. Rajone buvo dislokuotos papildomos saugumo pajėgos.

Data Darbaro šventovėje vyksta spalvingi sufijų festivaliai, ji yra svarbiausias traukos centras daugybei šalies musulmonų sektų. 2010 metais per mirtininkų ataką čia žuvo daugiau kaip 40 žmonių.

Po 2010-ųjų išpuolio šventovės rajone buvo vis labiau stiprinamas saugumas, lankytojai turėdavo praeiti kelis patikrinimus, kol galėdavo patekti į kompleksą.

Sufizmo – mistinės islamo srovės – sekėjai dažnai tampa islamistų kovotojų, tarp jų „Islamo valstybės“ Pakistane, atakų takiniais. Islamistai sufijų šventovių lankymą ir kai kurias apeigas prie musulmonų šventųjų kapų laiko erezija.

Policijos aukšto rango pareigūnas Muhammadas Ashfaqas (Muhamadas Ašfakas) spaudos konferencijoje sakė, kad trečiadienio išpuolio taikinys buvo šventovės saugumo personalas, bet pabrėžė, kad sprogimo priežastys vis dar tiriamos.

Sprogimas galėjo būti mirtininko ataka prieš saugumo transporto priemonę, sakė vietos policijos pareigūnas Muhammadas Kashifas (Muhamadas Kašifas).

Pakistano valdžios kritikai seniai kalba, kad kariškių ir vyriausybės taikomos griežtos priemonės nenaikina pagrindinių ekstremizmo priežasčių šalyje, kur griežtos linijos besilaikančios musulmonų grupės dažnai taikosi į religines mažumas.

Data Darbaro komplekse yra šventojo Ali bin Uthmano al Hujwiri (Ali bin Usmano Hadžvirio), žmonių vadinamo Data Ganju Bakhshu (Data Gandžu Bachšu), šventovė. Šis iš Afganistano kilęs šeichas buvo vienas populiariausių sufijų pamokslininkų regione.

Kiekvieną pavasarį paminėti jo mirties metinių į šventovę Lahore atvyksta dešimtys tūkstančių maldininkų, be to, kartą per savaitę šventovėje daug žmonių susirenka pasiklausyti kavalio – tradicinės islamo religinės muzikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

laukinia

laukinia portretas
relyginiai fanatika nostalgiski idijotai....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių