Quantcast

Pakistane per bombos sprogimą žuvo mažiausiai du, sužeisti 22 žmonės

Pakistano rytiniame Lahoro mieste ketvirtadienį per bombos sprogimą judriame parduotuvių rajone žuvo mažiausiai du ir sužeisti 22 žmonės, pranešė policija ir pareigūnai.

Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė Beludžių nacionalistų armija – viena iš kelių etninių separatistų grupių, kurios daug metų dalyvauja sukilime pietvakarių Pakistane.

„Pradinis tyrimas rodo, kad tai buvo ant motociklo [paliktas] užtaisas su laikrodiniu mechanizmu“, – naujienų agentūrai AFP sakė Lahoro policijos atstovas Rana Arifas.

Ketvirtadienio sprogimas įvyko Lahoro senamiestyje įsikūrusiame judriame Anarkalio parduotuvių rajone. Per jį buvo apgadinti keli motociklai, išvartyti prekystaliai.

Pasak pareigūnų, tarp žuvusiųjų yra devynerių metų vaikas.

Pakistano ministras pirmininkas Imranas Khanas (Imranas Chanas) išreiškė apgailestavimą dėl „prarastų brangių žmonių gyvybių“, nurodė jo biuro atstovas.

Socialiniame tinkle „Twitter“ Beludžių nacionalistų armijos atstovas paskelbė, kad ji prisiėmė atsakomybę už šį išpuolį.

„Ši ataka buvo nukreipta prieš banko darbuotojus. Netrukus bus paskelbtas išsamus pareiškimas“, – rašoma tviteryje.

Beludžistaną – didžiausią ir neturtingiausią Pakistano provinciją Afganistano ir Irano pasienyje – jau daugelį metų krečia didesnės autonomijos reikalaujančių beludžių separatistų sukilimas. Provincijoje taip pat aktyviai veikia islamistų kovotojai.

Ši ataka buvo nukreipta prieš banko darbuotojus. Netrukus bus paskelbtas išsamus pareiškimas.

Daug mineralinių išteklių turinčiame Beludžistane gyvena maždaug 7 mln. žmonių, kurie jau seniai skundžiasi, kad pajamos iš jų regione išgaunamų dujų ir mineralų nėra sąžiningai paskirstomos.

Kinija šiame regione vykdo kelis didelės apimties projektus pagal 54 mlrd. JAV dolerių Kinijos ir Pakistano ekonominio koridoriaus (China-Pakistan Economic Corridor, CPEC) programą, kurios tikslas – sujungti Kinijos šiaurės vakarinį Sindziango regioną su Arabijos jūros uostamiesčiu Gvadaru.

Beludžių separatistai anksčiau yra prisiėmę atsakomybę už keletą išpuolių prieš CPEC objektus. Dislokuotos Pakistano saugumo pajėgos padeda policijai palaikyti viešąją tvarką šiame neramiame Pakistano regione. 

Nuo gruodžio, kai nutrūko vyriausybės ir Pakistano Talibano paliaubos, Pakistane buvo įvykdyta virtinė sprogdinimų ir išpuolių prieš policijos pajėgas.

Atsakomybę už naujausius išpuolius prisiėmė judėjimas „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ (TTP), turintis bendrą istoriją su naujuoju  Afganistano valdytoju Talibanu.

TTP anksčiau šią savaitę pareiškė, kad judėjimas yra atsakingas už kruviną susišaudymą Islamabade pirmadienio vakarą – retą kovotojų išpuolį griežtai saugomoje sostinėje.

TTP ginkluotiems kovotojams iš pravažiuojančio motociklo apšaudžius policijos kontrolės postą žuvo vienas policininkas ir dar du buvo sužeisti.

Kaip pranešė policija, abu užpuolikai buvo nukauti. Pakistano vidaus reikalų ministras vėliau perspėjo dėl galimo tolesnio smurto.

Praėjusių metų pabaigoje Pakistano vyriausybė pranešė, tarpininkaujant Afganistano Talibanui, susitarusi dėl mėnesio trukmės paliaubų su TTP, tačiau gruodžio 9 dieną paliaubos nutrūko, šalims nepavykus pasiekti pažangos taikos derybose.

TTP yra kaltinama dėl šimtų mirtininkų sprogdintojų išpuolių ir žmonių grobimų visoje šalyje. Judėjimas kurį laiką valdė didelę dalį genčių teritorijų, kur diegė islamo teisės griežtąją interpretaciją.

Tačiau po 2014 metais įvykusių žudynių vienoje Pešavaro mokykloje, per kurias žuvo žuvo beveik 150 mokinių, kovai su TTP buvo sutelktos didelės pajėgos, sutriuškinusios šį judėjimą ir privertusius kovotojus trauktis į Afganistaną.


Šiame straipsnyje: Pakistanasbombasprogimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių