Quantcast

Oklahomos valstiją supurtė 5 balų žemės drebėjimas

  • Teksto dydis:

Oklahomos valstijos vidurio regione gana stiprus 5 balų požeminis smūgis supurtė vieną pagrindinių pasaulyje naftos pramonės centrų, ir baiminamasi, kad jis galėjo apgadinti svarbią infrastruktūrą.

Oklahomos korporacijų komisija (OCC), prižiūrinti valstijos infrastruktūrą, nurodė, kad kartu Oklahomos geologijos tarnyba tiria, kokių padarinių sukėlė žemės drebėjimas, įvykęs 19 val. 44 min. vietos (pirmadienį 3 val. 45 min. Lietuvos) laiku. Požeminiai smūgiai taip pat buvo juntami Ajovoje, Ilinojuje ir Teksase.

"OCC Vamzdynų saugumo departamentas palaiko ryšį su vamzdynų operatoriais Kušingo naftos saugyklų terminale pagal valstijos jurisdikciją. Kol kas nebuvo jokių pranešimų apie jokius nesklandumus", - sakoma komisijos atstovo Matto Skinnerio (Meto Skinerio) pranešime.

"Infrastruktūros vertinimas tęsiasi", - pridūrė jis.

Oklahomoja pastaraisiais metais įvyko tūkstančiai žemės drebėjimų. Beveik visi jie siejami su naftos ir dujų gavybos pramonėje panaudotu užterštu vandeniu, švirkščiamu į žemės gelmes. Sekmadienį įvykusio požeminio smūgio epicentras buvo už 1,5 km į vakarus nuo Kušingo ir už maždaug 40 km į pietus nuo ankstesnę savaitę užfiksuoto 4,3 balo žemės drebėjimo, privertusio uždaryti kelis gręžinius, epicentro.

JAV Geologijos tarnyba (USGS) iš pradžių buvo įvertinusi sekmadienį įvykusio žemės drebėjimo stiprumą 5,3 balo, bet vėliau sumažino jį iki 5 balų.

Kušingo policijos departamentas pranešė apie "nemenką žalą", bet kol kas daugiau detalių nebuvo paskelbta. Socialiniuose tinkluose buvo paskelbta nuotraukų, kuriose matosi nuolaužų krūvos ant žemės prie komercinių pastatų šiame miestelyje.

7,9 tūkst. gyventojų turintis Kušingas vadinamas "Pasaulio vamzdynų sankryža". Jame yra didžiulis naftos rezervuarų kompleksas, laikomas didžiausiu pasaulyje.

Kaip rodo USGS duomenys, per pastarąją savaitę Oklahomą supurtė 19 žemės drebėjimų. Kai įvyksta ypač stiprių požeminių smūgių, OCC nurodo gręžinių operatoriams liautis pumpuoti vandenį į žemės gelmes arba sumažinti jo kiekį.

Rugsėjo 3 dieną buvo užfiksuotas 5,8 balo požeminis smūgis - iki šiol stipriausias šioje valstijoje. Po to incidento geologai pradėjo spėlioti, ar šio žemės drebėjimo priežastis galėjo būti iki šiol nežinomas tektoninis lūžis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių