Quantcast

NYT: D. Trumpo prokurorai privertė „Apple“ perduoti kelių Kongreso demokratų duomenis

Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) prezidentavimo metu Teisingumo departamento prokurorai privertė IT milžinę „Apple“ perduoti jiems dviejų Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto narių demokratų, taip pat jų darbuotojų bei šeimos narių duomenis, ketvirtadienį pranešė dienraštis „The New York Times“ (NYT).

 

Anot dienraščio, iš bendrovės buvo pareikalauta pateikti kongresmeno iš Kalifornijos Adamo Schiffo (Adamo Šifo) komunikacijos metaduomenis. D. Trumpo politinis priešininkas A. Schiffas tuo metu buvo aukščiausio rango demokratas Žvalgybos komitete, o šiuo metu yra jo pirmininkas.

Duomenų buvo pareikalauta 2017 metais ir 2018-ųjų pradžioje, kai Teisingumo departamentas vykdė tyrimą dėl nutekintos įslaptintos informacijos, susijusios su D. Trumpo administracijos ir Rusijos vyriausybės kontaktais, nurodė NYT.

Ketvirtadienį Atstovų Rūmų narys Ericas Swalwellas (Erikas Svolvelas) CNN pareiškė, jog yra antrasis Žvalgybos komiteto narys demokratas, kurio duomenys buvo paimti.

Buvau informuotas „Apple“.., kad jie paėmė mano duomenis. Tai neteisinga.

„Buvau informuotas „Apple“.., kad jie paėmė mano duomenis. Tai neteisinga“, – sakė jis.

Anot NYT, tarp asmenų, kurių metaduomenys buvo perduoti, buvo ir vienas nepilnametis.

Kaip rašo dienraštis, tuometinio generalinio prokuroro Jeffo Sessionso (Džefo Sešonzo) vadovaujami prokurorai dėjo neįprastai daug pastangų išsiaiškinti, kas nutekino įslaptintą informaciją.

Teisingumo departamento pareigūnai pareikalavo perduoti ne tik minėtų įstatymų leidėjų, bet ir jų darbuotojų bei šeimos narių elektroninius duomenis. Nepilnametis asmuo tikriausiai pateko į jų taikiklį, nes tyrėjai manė, kad įstatymų leidėjai naudojasi savo kolegų ar vaikų įrenginiais, siekdami nuslėpti kontaktus su žurnalistais.

Teisingumo departamentas ir „Apple“ kol kas šios informacijos nekomentavo.

Kaip rašo NYT, visgi jokie paimti duomenys ar kiti surinkti įrodymai nesusiejo įstatymų leidėjų ar Žvalgybos komiteto su įslaptintos informacijos nutekinimu.

Tačiau po metų tuometinis generalinis prokuroras Billas Barras (Bilas Baras) atnaujino tyrimus dėl nutekintos informacijos.

Dažniausiai pateikti tokius duomenis reikalaujama vykdant tyrimus dėl korupcijos. Kitais atvejais tai pasitaiko itin retai.

„Kelia šiurpą“

A. Schiffas nepatvirtino, kad buvo atsidūręs tyrėjų taikiklyje, tačiau paragino Teisingumo departamento generalinį inspektorių ištirti „šį ir kitus atvejus, rodančius, kad korumpuotas prezidentas kovos tikslais kaip ginklą naudojo teisėsaugos institucijas“.

D. Trumpas „bandė naudoti Teisingumo departamentą kaip vėzdą prieš savo politinius oponentus ir žiniasklaidą“, sakė jis ir pridūrė: „Vis labiau akivaizdu, kad tie reikalavimai neprasprūdo pro ausis.“

Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) taip pat paragino atlikti tyrimą. Anot jos, NYT straipsnyje pateikta informacija „kelia šiurpą“.

„Šie veiksmai, panašu, yra dar vienas pasibaisėtinas puolimas prieš mūsų demokratiją, surengtas buvusio prezidento“, – nurodė N. Pelosi išplatintame pareiškime.

Teisingumo departamentas įpareigojo „Apple“ neviešinti jokios su tyrimais susijusios informacijos. Tas draudimas baigė galioti šiais metais. Tai reiškia, kad įstatymų leidėjai nežinojo apie tyrimus iki praėjusio mėnesio, kai IT milžinė juos apie tai informavo, rašo NYT.

A. Schiffas seniai aršiai kritikuoja respublikoną ir vadina jį „pavojingu“.

2020 metų pradžioje jis buvo paskirtas vadovauti kaltintojams D. Trumpo apkaltos teisme Senate už piktnaudžiavimą įgaliojimais ir trukdymą Kongresui.

2019 metais Atstovų Rūmai surengė D. Trumpui apkaltą už tai, kad jis spaudė Ukrainą surengti tyrimus jo politinių oponentų atžvilgiu mainais už karinę paramą Kijevui.

2020 metų vasarį jis buvo išteisintas Senate.

Šių metų vasarį eksprezidentas buvo išteisintas per jo apkaltos teismą Senate dėl maišto kurstymo. Apkalta D. Trumpui buvo inicijuota dėl žmonių gyvybių pareikalavusių sausio 6-osios riaušių Kapitolijuje, kurias sukėlė įniršę jo šalininkai, siekę užkirsti kelią patvirtinti Joe Bideno (Džo Baideno) pergalę lapkričio 3 dienos rinkimuose.

Per apkaltos teismą be visų 50 už D. Trumpo pripažinimą kaltu balsavusių Senato demokratų, šią poziciją palaikė ir septyni respublikonų senatoriai, tačiau jų balsų nepakako eksprezidentui nuteisti. Kad D. Trumpas būtų pripažintas kaltu, už tai turėjo balsuoti bent du trečdaliai senatorių 100 vietų Senate.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių