Quantcast

Nyderlandai deportavo keturis rusų agentus, planavusius kibernetinę ataką

  • Teksto dydis:

Olandijos žvalgyba balandžio mėnesį sutrukdė rusų kibernetinei atakai prieš pasaulinę cheminių ginklų priežiūros organizaciją ir deportavo keturis rusų agentus, ketvirtadienį paskelbė vyriausybė.

Olandijos žvalgyba balandžio mėnesį sutrukdė rusų kibernetinei atakai prieš pasaulinę cheminių ginklų priežiūros organizaciją ir deportavo keturis rusų agentus, ketvirtadienį paskelbė vyriausybė.

Minimi rusai viešbučio automobilių stovėjimo aikštelėje šalia Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) būstinės Hagoje pastatė elektroninės įrangos prigrūstą automobilį, norėdami įsilaužti į šios organizacijos kompiuterių sistemas, sakoma pranešime.

„Olandų vyriausybei šių žvalgybos agentų dalyvavimas kelia itin didelį susirūpinimą, – spaudos konferencijoje sakė gynybos ministrė Ank Bijleveld (Ank Bileveld). – Paprastai neskelbiame informacijos apie tokias kontržvalgybos operacijas.“

Nyderlandai viešai įvardijo įtariamus rusų agentus ir sakė, kad operaciją vykdė Rusijos karinės žvalgybos agentūra GRU, sakė olandų pareigūnai. Pasak jų, Nyderlandams per kontržvalgybos operaciją padėjo Didžioji Britanija.

Atakos metu OPCW tyrė buvusio Rusijos dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo duktės Julijos apnuodijimą nervus paralyžiuojančia medžiaga Anglijos Solsberio mieste. Olandijos pareigūnai sakė nežinantys, ar galima sieti šį faktą su kibernetine operacija.

Nyderlandų ir Britanijos žvalgybininkų sekta rusų grupė paliko kelis įrodymus, įskaitant nešiojamąjį kompiuterį ir taksi kvitą, išrašytą už kelionę nuo GRU būstinės iki vieno iš Maskvos oro uostų.

Vieno įtariamojo nešiojamasis kompiuteris buvo susietas su Brazilija, Šveicarija ir Malaizija. Veikla Malaizijoje buvo susijusi su „Malaysia Airlines“ MH17 reiso lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos 2014 metais tyrimu, pridūrė A. Bijleveld.

„Nepriimtina kibernetinė veikla“

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) ir Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte (Markas Riutė) ketvirtadienį apkaltino Rusiją, kad ji savo bandymais įsilaužti į pasaulinių institucijų, tokių kaip OPCW Hagoje, sistemas nepaiso pasaulinių vertybių.

„Šis bandymas patekti į tarptautinės organizacijos, siekiančios išnaikinti pasaulyje cheminius ginklus,.. sistemą demonstruoja, kad GRU nepaiso pasaulinių vertybių ir taisyklių, kurios užtikrina visų mūsų saugumą“, – sakoma bendrame jų pareiškime.

A. Bijleveld pranešė, kad šalies Užsienio reikalų ministerija dėl keturių rusų vykdyto šnipinėjimo iškvietė Rusijos ambasadorių.

„Rusijos ambasadorius buvo ką tik iškviestas į Užsienio reikalų ministeriją“, – spaudos konferencijoje sakė ji.

Tuo tarpu olandų užsienio reikalų ministras Stefas Blokas pareiškė, kad rusų specialiųjų tarnybų vykdytas tarptautinių organizacijų šnipinėjimas yra nepriimtinas.

„Ardomoji veikla tarptautinių organizacijų atžvilgiu pasitelkiant kibernetines operacijas mūsų šalies teritorijoje yra nepriimtina“, – parašė jis savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas savo ruožtu perspėjo Rusiją liautis elgusis „beatodairiškai“.

„Rusija privalo sustabdyti savo beatodairiško elgesio modelį, įskaitant jėgos prieš savo kaimynes panaudojimą, bandymą kištis į rinkimų procesus bei plataus masto dezinformacijos kampanijas“, – sakė jis.

Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė, kalbėdama apie britų ir australų pareiškimus, pareiškė, jog kaltinimai Maskvai buvo „beatodairiškai“ sumesti į vieną krūvą.

„Tai bent kvepalų mišinys“, – sakė ji reporteriams, regis, juokdamasi iš fakto, kad medžiaga, kuria buvo apnuodyti Skripaliai, buvo paslėpta netikroje „Nina Ricci“ kvepalų buteliuke.

Per dramatišką spaudos konferenciją Hagoje Olandijos žvalgybos tarnybai (MIVD) vadovaujantis generolas majoras Onno Eichelsheimas (Onas Eichelseimas) pareiškė, kad Rusijos diplomatinius pasus turėję vyrai balandžio 10-ąją atvyko į Amsterdamo Schipholio oro uostą, kur juos pasitiko vienas Rusijos ambasados pareigūnas.

Jis parodė pasus, kuriose įrašyti keturių vyrų vardai: Aleksejus Morenecas, Eugenijus Serebriakovas, Olegas Sotnikovas ir Aleksejus Mininas.

Visi jie pirmiausia iškvietė taksi iš GRU būstinės Maskvoje iki oro uosto – Nyderlandų agentai vėliau rado šią kelionę patvirtinantį kvitą, kurį vyrai paliko savo viešbutyje.

Kai kurie jų turėti mobilieji telefonai taip pat buvo aktyvuoti Maskvoje, netoli agentūros būstinės.

Balandžio 11-ąją jie išnuomojo automobilį „Citroen C3“ ir žvalgė teritoriją aplink OPCW būstinės Hagoje – visą tą laiką juos stebėjo Olandijos žvalgybos pareigūnai.

Vėliau, balandžio 13-ąją, rusai apsistojo šalia OPCW pastato esančiame viešbutyje „Marriott“ ir pradėjo fotografuoti, o automobilį paliko viešbučio aikštelėje.

Transporto priemonės bagažinėje buvo elektroninės įrangos, kuria buvo perimami OPCW belaidžio interneto signalai ir organizacijos paskyrų prisijungimo kodai. Automobilio galinėje dalyje paslėpta antena buvo nukreipta į OPCW būstinę.

Tada olandų agentai surengė staigų reidą viešbutyje.

„Jie mėgino iš arti įvykdyti įsilaužimo operaciją, – tikino O. Eichelsheimas. – Mes ją sustabdėme ir išsiuntėme šiuo keturi vyrus iš šalies. Tai buvo sėkminga operacija.“

Be kompiuterio olandai aptiko automobilyje įtariamų GRU agentų mobiliuosius telefonus ir šiukšles, kurias jie susirinko iš savo numerių, įskaitant minėtą taksi kvitą.

„Akivaizdu, kad jie atvyko čia ne atostogų“, – pareiškė O. Eichelsheimas.

„Laukiniai vakarai“

Kaip per spaudos konferenciją sakė gynybos ministrė A. Bijleveld, „įprastai neatskleidžiame tokių kontržvalgybos operacijų“, bet šiuo atveju buvo padaryta išimtis atsižvelgiant į incidento rimtumą.

„Olandijos vyriausybės nuomone, šių žvalgybos pareigūnų įsikišimas kelia itin didelį susirūpinimą“, – pažymėjo ministrė.

Patikrinus kompiuterį paaiškėjo, jog agentai taip pat ieškojo su Šveicarijos įsikūrusia OPCW „Spiez“ laboratorija susijusios informacijos. Šveicarų pareigūnų teigimu, šis objektas praėjusį mėnesį irgi buvo atakuotas.

Apie šį dramatišką demaskavimą buvo paskelbta praėjus kelioms valandoms po to, kai Didžiosios Britanijos nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NCSC) ir Australijos vyriausybė priskyrė kaltę už virtinę atakų visame pasaulyje tokioms programišių grupuotėms kaip „Fancy Bear“ ir „APT 28“. Įtariama, kad jose dirbantys įsilaužėliai yra GRU darbuotojai.

Šaltiniai Britanijos vyriausybėje sako, jog NCSC „labai patikimai“ nustatė, kad GRU „beveik neabejotinai“ yra atsakinga už įsilaužimą į JAV Demokratų partijos serverius. Kai kurie buvusios kandidatės į prezidentus demokratės Hillary Clinton (Hilari Klinton) šalininkai įsitikinę, kad ši ataka padėjo laimėti 2016-ųjų rinkimus Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui).

Šių programišių pavogtų duomenų rinkinius vėliau paskelbė vyriausybių paslaptis viešinantis tinklalapis „WikiLeaks“. JAV specialusis prokuroras Robertas Muelleris (Robertas Miuleris) po šios atakos pareiškė kaltinimus 12 GRU pareigūnų.

Šaltiniai Britanijoje teigia, kad GRU taip pat atsakinga už išpirkos reikalaujančio viruso „BadRabbit“ paskleidimą, sutrikdžiusio eismą Kijevo metropolitene.

Šių šaltinių teigimu, trečia ataka, nuo kurios nukentėjo Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA), lėmė tam tikrų pasaulio sporto superžvaigždžių – tokių kaip amerikietės tenisininkės Serena ir Venus Williams (Serina ir Vinus Viljams) ar britai dviratininkai Chrisas Froome'as (Krisas Frumas) ir Bradley Wigginsas (Bradlis Viginsas) – medicininių duomenų nutekinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jazas

Jazas portretas
Tai dabar kad kibernetine ataka pries Niderlandus ivykditi reikia atvazioti i sali ir prisijungti prie vietinio wi-fi tikriausiai? Per atstuma tai sunku ivykditi? Debilu pasakos mociutems kurie apie interneta negirdejo.

gikas

gikas portretas
Ar tiems galvijams griežtins sankcijas? Jau užkniso savo nusikaltimais.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių