Quantcast

Norinčiųjų pabėgti iš Afganistano – vis dar masės

  • Teksto dydis:

Norinčiųjų pabėgti iš Afganistano – vis dar masės. Turkija atvykusius migrantus jau siunčia į deportacijos centrus. O afganės, likusios tėvynėje, bijo likti gyventi Talibano priespaudoje – ypač tos, kurios regėjo jų valdymą prieš ketvirtį amžiaus. Talibų žiaurumus mena į Indiją pabėgusi buvusi policininkė – kadaise talibai kovotojai jai išpjovė akis, praneša LNK.

Viena afganė dar nespėjo pabėgti, ašaroja iš baimės likti šalyje. Ji dešimtmetį dirbo gindama moterų teises Afganistane. Dabar, anot jos, viskas perniek. 

Talibanas jau valdė nuo 1996 m. iki 2001 m. 

Moterys buvo pririštos prie namų. Televizija ir muzika buvo uždraustos, o egzekucijos rengtos viešai. 

Dabar Talibanas bando kurti nuosaikesnio režimo įvaizdį, bet viena pabėgusi afganė – pavyzdys, kokie kraujo ištroškę būna talibai kovotojai. Jie jai net išplėšė akis. Akla su vyru ji pabėgo į Indiją. Jos prisiminimai apie pasikėsinimą migloti. Praeitą rudenį grįžtant iš darbo pasipylė kulkų kruša, kovotojai išpjovė ir akis. Būdama nėščia išpuolį išgyveno ir ji, ir vaisius įsčiose. Baisiausia, kad Talibano susidoroti su ja paprašė pats tėvas. Jis įspėjo, kad neleis jai dirbti policijoje. 

Bet ir pabėgę į svetimą šalį afganai – beteisiai. Naujajame Delyje, Indijos sostinėje, nuvilnijo protestas. Afganai, net dešimtmetį gyvenantys Indijoje, reikalavo pabėgėlių statuso. 

Bijodama migrantų krizės Turkija tveriasi sienomis, o nelegaliai kirtusius sieną siunčia tiesiai į migrantų sulaikymo ir deportavimo centrus. Čia jie registruojami paimant ir pirštų atspaudus. Turkijos deportavimo centruose migrantai laikomi nuo pusmečio iki metų, iki nusprendžiant, ką daryti su jais toliau. 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jons

Jons portretas
Rado tris durnes ant viso afgano ir linksniuoja metų metais. Normali moteris nori vyro, šeimos, vaikų ir yra patenkinta, kad vyras sugeba šeimą išlaikyt. Tik nesveikos psichikos moteriškė gali norėt dirbt policininke.

Andriuks

Andriuks portretas
Suvaziuoja tos mu. . sul. mones i ES ir vaiksto i skudurus ir skaras susivyniojusios, jokiu laisviu jom nereikia. Ir ne viena nedirba ir kalbos neismoksta.

Gds

Gds portretas
Baikit su tom moteru teisem. Vyras ir tevas jas reguliuoja, o ne talibai. Ir ner ko moterims policijoj veikt- slykstus darbas. O gabioms net talibai leidzia univerkese mokytis. O jei ziopla, tegul gyvena uz vyro nugaros ir vaikus gimdo. Dabar bega visi berasciai ir ubagai, kad nedirbt ir getai gyvent ES.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių