Quantcast

Niujorko metropoliteno stotyje per šaudymą sužeista 16 žmonių, įtariamasis ieškomas

Niujorko Bruklino rajone mažiausiai 16 žmonių buvo sužeisti antradienį per šaudymo incidentą vienoje metropoliteno stotyje, kur panikos apimtiems ir sužeistiems keleiviams puolant iš dūmų prirūkusio traukinio kilo chaosas.

„8 val. 27 min. (vietos, 15 val. 27 min. Lietuvos laiku) policija reagavo į skambutį [pagalbos numeriu] 911 apie asmenį, pašautą metropolitene“ Brukline, naujienų agentūrai AFP sakė viena Niujorko policijos atstovė.

Į gatvę prie minimos metropoliteno stoties buvo suvažiavę daug greitosios pagalbos automobilių.

Incidentas išprovokavo didžiulę policijos operaciją, bet įtariamasis ir po kelių valandų tebėra laisvėje.

Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad policija ieško vyro su dujokauke ir oranžine statybininko liemene. Televizija NBC pranešė, kad įtariamasis prieš pradėdamas šaudyti galėjo uždegti dūminę granatą.

Incidentas prasidėjo traukiniui pamažu artinantis prie 36-osios gatvės stoties platformos, televizijai CNN sakė keleivis Yavas Montano (Javas Montanas). Pasak jo, vagone, kuriame jis buvo, ėmė sklisti dūmai.

„Ant grindų daug kraujo, – sakė jis. – Tą akimirką negalvojau, kad tai šaudymas, nes garsas priminė fejerverkus.“

Keleiviai grūdosi į vagono priekį, bet durys į kitą vagoną buvo užrakintos, sakė Y. Montano.

„Tame kitame vagone buvo žmonių, mačiusių, kas vyksta. Jie bandė atidaryti duris, bet negalėjo [to padaryti]", – pasakojo jis.

Socialinėje žiniasklaidoje platinamoje nepatikrintoje filmuotoje medžiagoje, regis, matyti dūmų prirūkęs traukinys, atvažiuojantis į 36-osios gatvės stotį, ir iš vagono bėgantys keleiviai, kai kurie – sužeisti.

Kitame nepatikrintame vaizdo įraše socialiniame tinkle „Instagram“ matyti keleiviai, bandantys pasirūpinti krauju paplūdusiais nukentėjusiaisiais, gulinčiais ant stoties platformos.

Šiame įraše taip pat matyti metropoliteno darbuotojai, kai kurie – dar su rytinės kavos puodeliais rankose, lydintys panikos apimtus keleivius nuo platformos į kito stovinčio traukinio vagonus.

Įraše girdimas kažkoks žmogus, sakantis, kad vagone buvo sukeltas gaisras ir kad jis matė „mažiausiai aštuonis“ pašautus žmones.

Miesto priešgaisrinis departamentas informavo, kad buvo sužeista 16 žmonių, o televizija „ABC News“ citavo šaltinius policijoje, sakiusius, kad buvo pašauti mažiausiai penki žmonės.

Policijos departamentas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „šiuo metu NĖRA aktyvių sprogstamųjų įtaisų“, o priešgaisrinis departamentas AFP sakė, kad įvykio vietoje paimti „keli nesprogę sprogstamieji įtaisai“.

„Prašom laikytis atokiai nuo šio rajono“, – tviteryje parašė Niujorko policijos departamentas. Jis paragino liudininkus paskambinti specialia policijos linija.

Baltieji rūmai nurodė, kad prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) buvo informuotas apie incidentą ir bendrauja su Niujorko pareigūnais.

Niujorko gubernatorė Kathy Hochul (Keiti Hočul) tviteryje pranešė, kad įvykio vietoje dirba gelbėtojai, ir pažadėjo reguliariai teikti atnaujintą informaciją apie tyrimą.

Jungtinėse Valstijose incidentai, kai pašaunama ar nušaunama daug žmonių, palyginti dažni. Šalyje per metus būna apie 40 tūkst. su šaunamaisiais ginklais susijusių mirties atvejų, įskaitant savižudybes, nurodoma interneto svetainėje „Gun Violence Archive“.

Niujorke šaudymo incidentų šiemet padaugėjo ir smurtinių nusikaltimų panaudojant šaunamuosius ginklus problemai daug dėmesio skiria sausį dirbti pradėjęs meras Ericas Adamsas (Erikas Adamsas). Šiemet iki balandžio 3-iosios buvo 296 tokie incidentai; pernai per tą patį laikotarpį jų buvo 260, rodo policijos duomenys.

Antradienio incidentas Niujorke įvyko kitą dieną po JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pranešimo apie naujas ginklų kontrolės priemones, sugriežtinant taisykles dėl sunkiai atsekamų „ginklų vaiduoklių“, kuriuos įmanoma surinkti namuose.

Negriežti ginklų kontrolės įstatymai ir konstitucijoje numatyta teisė nešiotis ginklą jau ne kartą sutrukdė bandymams apriboti cirkuliuojančių ginklų skaičių, nors dauguma amerikiečių pritaria griežtesnei jų kontrolei.

Trys ketvirtadaliai visų žmogžudysčių JAV įvykdoma panaudojant šaunamuosius ginklus, o parduodamų pistoletų, revolverių ir kitų šaunamųjų ginklų skaičius toliau auga.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių