Quantcast

Nigerija derasi su džihadistais dėl daugiau nei 300 pagrobtų vaikų likimo

Nigerijos vietos valdžios pareigūnai pranešė, kad vyksta „derybos“ su šimtų mokinių pagrobėjais, atsakomybę už išpuolį antradienį prisiėmus džihadistų judėjimui „Boko Haram“.

„Mūsų vaikų pagrobėjai susisiekė su vyriausybe, ir vyksta derybos, siekiant užtikrinti jų (vaikų) saugumą ir sugrąžinimą į šeimas“, – pirmadienio vakare socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Kacinos valstijos gubernatorius Aminu Bello Masari.

Mažiausiai 333 vaikai tebelaikomi dingusiais po vėlai penktadienį surengto išpuolio prieš šiaurės vakarinėje Kacinos valstijoje įsikūrusią Valstybinę mokslų vidurinę mokyklą, kur mokėsi tik berniukai.

Dėl atakos iš pradžių buvo kaltinamos vietos ginkluotos gaujos, kurias vietos valdžia vadina „banditais“. Jos aktyviai veikia šiame neramiame regione, kur dažnai pagrobiama žmonių ir reikalaujama išpirkos.

Kariuomenė pirmadienį pranešė, kad aptiko užpuolikų slėptuvę ir kad vyksta karinė operacija.

Praėjusį penktadienį daugiau nei 100 ginkluotų motociklininkų šturmavo mokyklą šiauriniame Kanakaros miestelyje, o mokiniai buvo priversti slėptis aplinkiniuose krūmynuose.

Kai kuriems berniukams pavyko pabėgti, tačiau daugelis buvo sugauti, suskirstyti į grupes ir išvežti, naujienų agentūrai AFP pasakojo vietos gyventojai.

Pagrobimai įvyko prezidento Muhammadu Buhari gimtojoje valstijoje. Valstybės vadovas pasmerkė išpuolį ir liepė sugriežtinti saugumą švietimo įstaigose, o Kacinos mokyklas – uždaryti.

„Boko Haram“ taip pat buvo atsakingas už 2014 metais įvykdytą šimtų mokinių pagrobimą iš mergaičių mokyklos Čiboke.

Antradienį džihadistų prisiimta atsakomybė žymi svarbų lūžio tašką ekstremistų kampanijoje Nigerijos šiaurės vakaruose.

„Boko Haram“ ir grupuotės „Islamo valstybės Vakarų Afrikos provincija“ (ISWAP) sukilimas daugiausiai apėmęs Nigerijos šiaurės rytuose, o šiaurės rytuose, kaip manyta, džihadistai gausių pajėgų neturi.

Vis dėlto auga susirūpinimas dėl džihadistų įsiveržimo į šį regioną, o ypač daug nerimo kelia šiemet pasirodęs vaizdo įrašas, kuriame kovotojai, teigę esantys šalies šiaurės vakaruose, prisiekia ištikimybę „Boko Haram“ lyderiui.

M. Buhari kovą su džihadistais laiko prioritetu, tačiau jam laimėjus prezidento rinkimus 2015 metais saugumo padėtis šiaurės Nigerijoje pablogėjo.

Socialiniuose tinkluose plinta saitažodis „BringBackOutBoys“ (Sugrąžinkite mūsų berniukus) – aliuzija į panašų šūkį, vartotą 2014 metais, kai buvo pagrobtos minėtos mokinės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Wilde Africa...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių