Quantcast

Neramumų krečiamame Irake nusileisti nelinkę nei protestuotojai, nei politikai

Antivyriausybiniai protestai Irake vyksta su pertraukomis jau tris savaites, tačiau nei viena pusė neketina nusileisti.

Per pastarąsias 24 valandas sostinėje Bagdade ir pietiniame Basros mieste žuvo daugiau nei dešimt demonstrantų, naujienų agentūrai AFP sakė medikai.

AFP duomenmis, spalio 1 d. dieną prasidėję, o vėliau mėnesio pabaigoje atsinaujinę protestai Irake pražudė jau beveik 300 žmonių. Oficialių duomenų apie protestų aukas nėra, nes Irako valdžia jų tiesiog neteikia.

Ketvirtadienį ir penktadienio rytą susirėmimuose su saugumo pajėgomis Basroje žuvo septyni protestuotojai, bandę užblokuoti svarbius kelius.

Visą savaitę protestuotojai buvo užblokavę prieigą prie Basros Um Kasro uosto, per kurį į Iraką patenka didžioji dalis maisto ir vaistų.

Tuo tarpu Bagdade per susidūrimą su policija žuvo dar mažiausiai šeši žmonės.

Nepaisant smurto proveržių, tūkstančiai protestuotojų penktadienį vėl sugužėjo į pagrindinę Bagdado Tahriro aikštę. Tarp jų buvo ir įtakingų Irako genčių atstovų.

„Mes paaukojome mūsų genties sūnų kraują. Nenurimsime, kol vyriausybė neatsistatydins“, – sakė vienas genties narys, atvykęs iš pietinio Irako Nasirijos miesto.

Iranietiškos granatos

Visą naktį į penktadienį Tahriro aikštėje buvo girdėti sprogimai, saugumo pajėgoms bandant sulaikyti protestuotojus, siekiančius kirsti vieną iš keturių tiltų per Tigro upę.

Tiltai tapo tikru mūšio lauku Bagdade, nes protestuotojai renkasi šalia jų, bandydami pasiekti valdžios institucijas ir užsienio šalių ambasadas, įsikūrusias vakariniame upės krante.

Kad sustabdytų demonstrantus, saugumo pajėgos pastatė barikadas, šaudė ašarinėmis ir apsvaiginti skirtomis granatomis bei naudojo kovinius ginklus.

Net ir ašarinės dujos Irako protestuose sėjo mirtį, nes saugumo pajėgos šaudė ašarinių dujų granatomis tiesiai į protestuotojus, o ne į orą. Granatos perskirsdavo protestuotojų kaukoles ir sutraiškė šonkaulius. Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, tokiu būdu buvo nužudyti iš viso 16 žmonių.

„Amnesty International“ teigimu, karinės paskirties ašarinių dujų granatos buvo gaminamos Serbijoje ir Irane.

Žmogaus teisių grupės taip pat išreiškė nerimą dėl aktyvistų ir medikų sulaikymų bei grasinimų jiems. Misano provincijoje du žmogaus teisių aktyvistai buvo nužudyti nežinomų užpuolikų, tvirtino šaltiniai Irako saugumo pajėgose.

Spalio 24 d. atsinaujinusi protestų banga pražudė apie 130 žmonių. Spalio 1–6 dienomis vykę protestai pasiglemžė 157 žmonių gyvybes. Dauguma protestuotojų žūva sostinėje Bagdade.

„Daugiau jokio vilkinimo“

Visuomenės pyktis spalį pratrūko dėl plačiai vešinčios korupcijos ir aukšto nedarbo lygio, tačiau greitai peraugo į bendrą nepasitenkinimo valdžia judėjimą.

Naftos turtingas Irakas yra antras didžiausias Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) naftos išgavėjas, tačiau kas penktas žmogus gyvena skurde, o jaunimo nedarbas siekia 25 proc., teigia Pasaulio bankas.

„Transparency International“ teigimu, Irakas yra 12 labiausiai korumpuota šalis pasaulyje.

Šalies premjeras Adelis Abdelis Mahdi į valdžią atėjo pernai spalį. Politikas žadėjo kovoti su nedarbu ir korupcija, tačiau dabar jam tenka susidurti su protestuotojų įniršiu visoje šalimi. Demonstrantai kaltina premjerą tiesiogiai prižiūrint šimtų aukų pareikalavusį protestų malšinimą.

„A. Abdelio Mahdi pozicija jam svarbesnė už irakiečių kraują“, – sakė vienas protesto Bagdade dalyvis.

A. Abdelis Mahdi jau buvo besitraukiąs, kai spalio pradžioje parlamentas iškvietė jį apklausai, o prezidentas Barhamas Salehas žadėjo pirmalaikius rinkimus. Pats premjeras net buvo pasiruošęs atsistatydinimo kalbą, AFP sakė šaltiniai vyriausybėje.

Visgi, protestams įsibėgėjus, aukščiausi šalies lyderiai susitiko Bagdade, Nadžafe ir Arbilyje, kur sutarė, kad premjeras savo darbą tęs.

Vienas didžiausių vyriausybės kritikų, populistas dvasininkas Moqtadas Sadras taip pat nutilo, pasigirdus pranešimams, kad jis slapstosi kaimyniniame Irane.

Ketvirtadienį vyriausybė bandė parodyti, kad valstybės aparatas vis dar veikia, ir paviešino įrašą, kuriame A. Abdelis Mahdi kreipiasi į ministrus bei aptaria 2020 m. biudžetą.

Premjeras jau pasiūlė reformų, kurios turėtų numalšinti protestus, įskaitant naujų valstybės tarnautojų įdarbinimą, socialinių išmokų didinimą ir infrastruktūros projektus.

Penktadienį aukščiausiasis šalies musulmonų šiitų dvasininkas, didysis ajatola Ali Sistani paragino „daugiau nevilkinti“ situacijos.

„Politinės jėgos valdžioje turi unikalią galimybę atsakyti į piliečių reikalavimus pagal sutartą struktūrą“, – pamoksle, kurį perskaitė jo atstovas, teigė A. Sistani.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis...

Alis... portretas
o kas ten tą sumaištį sukėlė?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių