Quantcast

V. Zelenskis įspėjo apie naujų smūgių grėsmę: mūsų gynybos pajėgos ir visa valstybė ruošiasi

  • Teksto dydis:

NATO šalių užsienio reikalų ministrai į Rumunijos sostinę susirinko aptarti Ukrainos reikalus. NATO generalinis sekretorius konstatavo, kad karas turėtų baigtis kokio nors tipo susitarimu su Rusijos valdžia. Bet Ukrainos pozicija tokiose derybose priklausys tik nuo konkrečios padėties karo frontuose, pasakojama LNK reportaže.

„Mes privalome paremti Ukrainą, nes matome, kad prezidentas Vladimiras Putinas bando panaudoti žiemą kaip ginklą, o tai sukelia daug kančių Ukrainos žmonėms. NATO sąjungininkai teikia precedento neturinčią paramą ir toliau ją teiks, rems Ukrainą taip pat padėdami jai atkurti dujų ir elektros infrastruktūrą. Ir, žinoma, toliau teiks oro gynybos sistemas“, – kalbėjo NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

NATO šalys ir kiti Ukrainos sąjungininkai skuba Ukrainai pateikti ne tik ginklų, bet ir didelės galios transformatorių bei generatorių, kad būtų galima atkurti rusų karių nuolat griaunamą Ukrainos elektros sistemą.

„Šešiolika valandų iš eilės nėra šviesos. Tada įjungia valandai ir vėl išjungia. Nusipirkau keitiklį, akumuliatorių, bet negaliu juo naudotis, nes šviesa prapuola ir nespėju įkrauti baterijos“, – pasakojo gyventojas.

Be elektros likę žmonės neretai mato kad pas kaimynus šviesa yra, nors tai dažniausiai susiję su tam tikrais elektros linijų ypatumais, kai maitina ne tik kokį nors svarbų infrastruktūros objektą, bet ir gretimus namus.

„Mes esame už atjungimo grafikus, suprantame, kokiu laiku gyvename, bet viskas turi būti teisinga. Kodėl kituose namuose šviesa yra nuolatos? Jeigu yra grafikas, tai viskas turi būti išjungta. Niekas nepasakys žodžio prieš, nes karas“, – kalbėjo kitas gyventojas.

Panaši padėtis ir ką tik išvaduotame dideliame regioniniame centre – Chersone. Ten jau galima nuvykti traukiniu, bet eiliniai miesto gyventojai masiškai plūstelėjo į provinciją ir į vakarinę bei centrinę Ukrainą. Jie taip daro, nes Ukrainoje laukiama dar vieno didelio Rusijos raketų antskrydžio.

„Suprantame, kad teroristai ruošia naujus smūgius. Mes tai tikrai žinome. Kol jie turės raketų, jie, deja, nesustos. Ši savaitė gali būti tokia pati sunki, kaip ir praėjusi. Mūsų gynybos pajėgos ir visa valstybė ruošiasi“, – teigė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Iki išvadavimo Chersono gyventojai galėjo, o neretai jėga buvo verčiami važiuoti į Rusijos okupuotą Ukrainos dalį. Dabar jie laisvai gali važiuoti į centrinę ir vakarinę Ukrainą ar net į užsienį.

Ukrainos kariuomenė stengiasi nustumti rusų karius toliau į rytus, kad jų patrankos nepasiektų Chersono, bet tai bus nelengva užduotis. Tuo metu eiliniams žmonėms tenka šildytis ir krautis savo telefonus specialiai įrengtuose nepalaužiamumo punktuose.

„Buitiniai nepatogumai – tai niekas. O kaip jie ten apkasuose sėdi? Mes visą laiką apie tai galvojame, todėl sunku, bet ne tiek“, – sakė  moteris.

Pagal naujausius pranešimus iš Donecko srities, kurią V. Putino įsakymu rusų kariai vis dar bando užimti, Rusijos kariuomenė pagaliau gali pasigirti šiek tiek pasistūmėjusi Bachmuto miesto link, nors apsupti jo vis tiek nepajėgia.

Rusų kariai, nesiskaitydami su milžiniškais gyvosios jėgos ir technikos nuostoliais, bando vykdyti šį įsakymą, bet realiai per kelis pastaruosius mėnesius čia jie beveik nepajudėjo į priekį. Ukrainiečiai parodė, į ką dėl rusų karių atakų pavirto šis pramoninis miestas.

Atrodo, kad ukrainiečiai nelabai bijo iš Chersono srities permestų papildomų rusų karių pajėgų ir dešimčių tūkstančių į šį frontą pasiustų naujai mobilizuotų rusų.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras UkrainojeVolodymyras ZelenskisVladimiras PutinasChersonas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių