Quantcast

A. Navalno fondas prašo kelti bylą dėl neteisėto cheminio ginklo kūrimo ir kaupimo

Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno įkurtas Kovos su korupcija fondas (FBK) kreipėsi į Federalinę saugumo tarnybą (FSB) prašydamas iškelti baudžiamąją bylą dėl neteisėto  cheminio ginklo kūrimo ir kaupimo, sakoma FBK teisinės tarnybos pranešime.

„Kreipėmės į Rusijos FSB su pareiškimu dėl baudžiamosios bylos iškėlimo... už draudžiamo cheminio ginklo kūrimą, gaminimą ir kaupimą“, – sakoma pranešime.

FBK nurodė, kad Rusija 1997 metais ratifikavo Cheminio ginklo konvenciją, įsipareigodama „niekada, jokiomis aplinkybėmis nekurti, negaminti, kitaip neįsigyti, nekaupti ar nelaikyti cheminio ginklo... tiesiogiai ar netiesiogiai niekam jo neperduoti, nenaudoti“.

Kaip rašoma valstybinės komisijos dėl cheminio ginklo likvidavimo vadovo 2017 metų rugsėjo 27-osios ataskaitoje, Rusija baigė likviduoti visas turėtas tokių ginklų atsargas, pažymi FBK.

„Tačiau Aleksejaus Navalno apnuodijimas toksiška medžiaga iš „Novičioko“ grupės rodo ne tik panaudojimą, bet ir uždrausto cheminio ginklo kūrimą, gaminimą ir kaupimą Rusijos Federacijos teritorijoje“, – sakoma pareiškime.

Rugpjūčio 20 dieną A. Navalnas blogai pasijuto ir prarado sąmonę lėktuve, skridusiame iš Sibiro miesto Tomsko į Maskvą. Tuomet laineris skubiai nusileido Omsko mieste, kur opozicionierius buvo hospitalizuotas ištiktas komos. Rugpjūčio 22 dieną jis buvo pergabentas į Vokietiją ir buvo gydomas Berlyno klinikoje „Charite“.

Rugsėjo 2 dieną Vokietijos vyriausybė, remdamasi kariuomenės laboratorijos tyrimo išvadomis, paskelbė, kad A. Navalno organizme rasta kovinės nervus paralyžiuojančios „Novičiok“ grupės medžiagos pėdsakų.

Tos pačios grupės medžiaga, kaip teigia Londonas, 2018 metais Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyti buvęs Rusijos šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė.

Rugsėjo 7-ąją „Charite“ pranešė, kad A. Navalnas buvo pažadintas iš dirbtinai palaikomos komos ir kad jo būklė pagerėjo. Vėliau jis buvo išrašytas iš ligoninės ir pažadėjo, kad sugrįš į Rusiją tęsti opozicijos kampanijos, kai visiškai pasveiks.

Cheminio ginklo draudimo organizacija (OPCW) antradienį patvirtino Vokietijos, Prancūzijos ir Švedijos laboratorijų išvadas, kad Rusijos opozicijos lyderis buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurtos nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ viena iš atmainų.

A. Navalno šeima ir bendražygiai tvirtina, kad su jo apnuodijimu yra susijusi Rusijos valdžia. Maskva tai neigia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Joahim Peiper

Joahim Peiper portretas
Idomu?Nekur nedirbantis Analnyj ir dar turi fonda? Tokiu stebuklu galima pamatiti tik Rusioje.

idomu

idomu portretas
aurosajuzas i H.Dktara taip gina nuo ,,nedemokratisku jegu,, juk jie abudu pagal savo valstybiu istatymus yra vienodi nusikalteliai???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių