Quantcast

A. Navalno byloje – nuodų formulės ir vaistų paieškos

Vokietijos kanclerei Angelai Merkel pareiškus, kad Berlyne gydomas Rusijos opozicionierius Aleksejus Navalnas buvo apnuodytas kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga, priklausančia tai pačiai grupei kaip ir "Novičiok", pirmojoje šios istorijos dalyje buvo padėtas taškas. Politikams dar teks kurti naują skyrių "Sankcijos Rusijai", medikams – toliau kovoti dėl A.Navalno sveikatos.

Mistinė vagystė

"Charite" klinikos Berlyne, kurioje gydomi ir aukščiausi šalies vadovai, ir eiliniai berlyniečiai, medikai viešumai pateikia labai skurdžias žinias apie šiuo metu garsiausio jų paciento būklę, juolab – gydymo metodus.

Rugsėjo 3-iosios žiniomis, 44-erių metų rusų politikas tebegydomas intensyviosios terapijos skyriuje, tebėra dirbtinai sukeltos komos būsenos, yra prijungtas prie dirbtinio plaučių ventiliavimo aparato, nors apsinuodijimo cholinesterazės inhibitoriais simptomai kiek sumažėję.

Ieškodami efektyviausių priemonių vokiečių medikai pasitelkia šalies kariuomenės patirtį, nagrinėja kitų pastaraisiais metais "Novičiok" prievarta ragavusių asmenų gydymo metodika.

Tiesa, tai padaryti nėra taip paprasta. Pasirodo, kad iš specializuotos sertifikuotos Suomijoje esančios laboratorijos "Verifin" dingo čia buvę nervus paralyžiuojančia medžiaga dar 2015 m. apnuodyto bulgarų verslininko Jemeljano Gebrevo tyrimų pavyzdžiai.

"Charite" klinika / Scanpix nuotr.

Pirminė šioje laboratorijoje atlikta J.Gebrevo mėginių analizė parodė, kad prieš bulgarą buvo panaudoti cheminio ginklo gamybai draudžiami naudoti organofosfatai. 2018-aisiais po pasikėsinimo į buvusį Rusijos agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą, ši medžiaga idenfitikuota kaip garsusis SSRS sukurtas cheminis ginklas "Novičiok".

Deja, dabar paaiškėjo, kad J.Gebrevo mėginių nebėra. Pateikęs užklausimą bulgarų verslininkas gavo šokiruojantį atsakymą iš laboratorijos: nors "Verifin" mėginius turėjo saugoti bent penkerius metus, jų saugyklose nepavykę rasti.

Žudikai ištaisė klaidas

Pagrindo abejoti Vokietijos medikais, aptikusiais A.Navalno organizme "Novičiok" pėdsakų, nėra. Tą pabrėžia ir rusų mokslininkai, prieš kelis dešimtmečius ir sukūrę bei ištobulinę šį nuodą.

Neslėpdami sąžinės graužimo, kad jų atrastas cheminis ginklas šiandien panaudojamas prieš civilius, jie noriai dalijasi pasvarstymais, kokiu būdu A.Navalnas galėjo būti apnuodytas ir kokia konkrečiai medžiaga.

Prieš A.Navalną panaudota "Novičiok" versija aukai gali būti daug kartų pavojingesnė nei ta, kuria Solsberyje buvo bandyta nužudyti Skripalius. Tokia prielaida su "Laisvės radijumi" pasidalijo vienas šio cheminio ginklo kūrėjų Vilas Mirzajanovas.

Vilas Mirzajanovas / Scanpix nuotr.

1965–1992 m. Valstybiniame organinės chemijos ir technologijos mokslinių tyrimų institute, veikusiame tiesioginiame SSRS kariuomenės bei KGB pavaldume, dirbęs mokslininkas buvo pirmasis "Niovičiok" kūrėjas, apie šį cheminį ginklą viešai prabilęs dar 1992-aisiais.

Jo manymu, Rusijos opozicijos politikas buvo apnuodytas kitokios formos nuodais nei Skripaliai: į A.Navalno organizmą jie pateko per virškinimo traktą, o ne odą.

Pavojinga tik aukai

V.Mirzojanovo manymu, operatoriai – taip jis vadina Kremliui nepalankių žmonių tiesioginius nuodytojus – panaudojo kitą "Novičiok" versiją, kodiniu pavadinimu A-261. Joje vietoje amidino grupės medžiagos prie pagrindinės "Novičiok" formulės yra prijungtas guanidinas. Tai padaręs "Novičiok" autorius Piotras Kirpičevas.

Operatoriui jis taip pat nėra pavojingas. Jis galėjo nuodą ištraukti ir įdėti į arbatą net plikomis rankomis.

Šis patobulinimas leido beveik dešimt kartų padidinti toksiškumą, palyginti su A-230 ir A-232 bei tais skysto pavidalo nuodais, kurie buvo naudojama Solsberyje. "Antra, tai jau yra kieta medžiaga. Ją galima sumaišyti su cukrumi, įdėti į arbatos maišelį. Norint juo nužudyti žmogų, pakanka kelių miligramų", – sako V.Mirzojanas.

Esama nuomonės, kad A.Navalnas rugpjūčio 20-ąją Tomsko oro uoste išgėrė apnuodytos arbatos – tai buvo vienintelis maisto produktas, kurį tądien vartojo politikas. Blogai jis pasijuto tik lėktuve, kuriuo iš Tomsko turėjo grįžti į Maskvą. 44 metų politikui pirmoji pagalba buvo suteikta dar laineryje, o vėliau Omske, kuriame lėktuvas nenumatytai leidosi.

Jei prieš A.Navalną buvo panaudotas kietos formos "Novičiok" – V.Mirzojanovas jį vadina A-261 – jis veikiausiai yra visiškai nekenksmingas aplinkai. V.Mirzojanovo nuomone, kenksmingos medžiagos neprasiskverbia net ir per popierių. "Pakanka, jei įdėjo į arbatos maišelį. To niekas nepastebėjo, – sako mokslininkas. – Operatoriui jis taip pat nėra pavojingas. Jis galėjo nuodą ištraukti ir įdėti į arbatą net plikomis rankomis."

Padariniai neaiškūs

Jei A.Navalnas buvo apnuodytas tokiais stipriais nuodais, kodėl jis nemirė iškart? Atsakydamas į šį klausimą mokslininkas svarsto, kad nuodytojai galėję turėti kitokių tikslų – palikti politiką gyvą, tačiau neįgalų. Tiesa, prie faktais pagrįstų argumentų pratęs mokslininkas neskuba svarstyti, kokius padarinius žmogui paliktų šis ginklas.

Acetilcholinas – organinis junginys, kurio pusiausvyrą organizme sutrikdo apsinuodijimas cholinesterazės inhibitoriais, tokiais kaip "Novičiok", yra atsakingas už smegenų signalų perdavimą į funkcinius organus – regėjimą, raumenis, virškinimą.

"Dėl apsinuodijimo kai kurios iš šių jungčių gali būti negrįžtamai arba pusiau pažeistos", – A.Navalno perspektyvos visiškai pasveikti prognozuoti nesiima mokslininkas.

Jis nežinąs apie visišką pasveikimą po apsinuodijimo organofosfato cheminio ginklo medžiagomis. "Žmonės, sovietmečiu susidūrę su tokiomis medžiagomis, niekada nebebuvo grąžinti į ankstesnį savo darbą", – sako jis, minėdamas bene pirmąją "Novičiok" auką, apie kurią žinoma viešai: minėtame mokslinių tyrimų institute dirbusį Andrejų Železniakovą.

Medžiaga A-232, dar vadinama "Novičiok-5", vyras apsinuodijo 1987 m. sugedus laboratorijos ventiliatoriui. Tuoj po apsinuodijimo A.Železniakovą pykino, jam prasidėjo haliucinacijos, mokslininkas neteko sąmonės.

Dėl mokslininko gyvybės kovota daugiau nei savaitę, dar pusę metų A.Železniakovas negalėjo vaikščioti, kentėjo nuo depresijos, nesugebėjo susikaupti, turėjo iš naujo mokytis skaityti. Į darbą jis negrįžo, o apsinuodijimo padarinius jautė iki pat mirties 1993-iaisiais.

Pėdsakų neįmanoma nuslėpti

"Laisvės radijo" pašnekovas neabejoja, kad Omske, kur buvo suteikta pirmoji pagalba, A.Navalną buvo stengiamasi užlaikyti tyčia, neleidžiant jo išskraidinti į Berlyną. Žmogaus kūnas bando skaidyti nuodus, tad Rusijos valdžios nurodymu viskas daryta pagal taisykles: kuo daugiau buvo laikomas pacientas, tuo daugiau nuodai iro.

Vis dėlto minėtas Skripalių pavyzdys rodo, kad patekęs į kūną "Novičiok" taip greitai neišnyksta, todėl jį galima aptikti net po mėnesio. Juolab, pasitelkus sudėtingą laboratorinę įrangą, kurią – kaip ir įvairių "Novičiok" identifikavimui būtinų reagentų – neabejotinai turi Bundesveras. Tai, kad Omske paimti, Maskvoje ištirti mėginiai esą nerodė apsinuodijimo "Novičiok", V.Mirzojanovas linkęs vadinti sąmoninga dezinformacija.

"Maskvoje yra tokia įranga. Kitas dalykas yra tai, kad jie, žinoma, nepraneš testo rezultatų, net jei tai padarė. Žvalgyba to neleis", – sako mokslininkas.

Apnuodijo apatinius?

Svarstydamas apie tai, kokios formos "Novičiok" galėjo būti apnuodytas A.Navalnas, kolegai antrina ir kitas buvęs minėto mokslinių tyrimų instituto darbuotojas Vladimiras Uglevas. Jo versija – šįkart smogikai galėjo panaudoti kietos formos nuodo tirpalą, į kurį galėjo būti įmaišyta ir kai kurių greitesnio veikimo medžiagų, leidžiančių paslėpti simptomus.

Tokiu atveju nuodai nėra nepavojingi nuodytojui, juolab kad, V.Uglevo žiniomis, priešnuodžio prieš "Novičiok" dar nėra, tačiau apsisaugoti jis gali naudodamasis įprastomis apsaugos priemonėmis.

Šio mokslininko nuomone, politikas galėjo būti apnuodytas "Novičiok" užpurškus jo apatinius rūbus ar kojines. Tai esą paaiškintų ir kodėl lėktuve, kur A.Navalnui pasidarė bloga, neužsikrėtė kiti keleiviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ona to Vilnius

Ona to Vilnius portretas
Kvailas būdamas,nelaikyk kvailiais kitų.Tamstai jau vaidenasi?

Vilnius

Vilnius portretas
Čia vienas komentatorius keletą komentarų parašė, pataikaudamas Rusijai. Man atrodo, kad jis klysta

jis visiskas

jis visiskas  portretas
nulis. Kam tai naudinga? Tikrai ne Rusijai.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių