Quantcast

Naujoji Zelandija mini pirmąsias pražūtingo ugnikalnio išsiveržimo metines

Naujosios Zelandijos vyriausybės vadovė Jacinda Ardern trečiadienį emocingai pagerbė ugnikalnio išsiveržimo Baltojoje saloje aukas, šaliai minint pirmąsias šios pražūtingos nelaimės, pareikalavusios 22 gyvybių, metines.

Beveik pusšimtis žmonių, daugiausia australų, buvo Baltojoje saloje, kuri dar žinoma kaip Whakaari, kai pernai gruodį didžiulis ugnikalnis staiga išspjovė milžinišką pelenų, uolienų nuolaužų ir perkaitusio garo stulpą.

Per išsiveržimą žuvo 22 žmonės, o dar dešimtys patyrė siaubingų nudegimų. Po nelaimės buvo surengta didžiulio masto medicininė operacija, o nukentėję žmonės buvo gydomi nudegimų skyriuose visoje Naujojoje Zelandijoje ir Australijoje.

J. Ardern sakė, jog tai buvo sukrečianti nelaimė visiems naujazelandiečiams, taip pat aukų šeimoms Australijoje, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Jungtinėse Valstijose, Kinijoje bei Malaizijoje.

Šalies vadovė dalyvavo aukų pagerbimo ceremonijoje vietos maorių genties Ngati Awa susirinkimų namuose.

Juoda suknele vilkėjusi basakojė J. Ardern sunkiai tramdė emocijas, kai sakė mintimis esanti su aukų artimaisiais visame pasaulyje ir drauge su jais prisimenanti Naujojoje Zelandijoje žuvusius jų mylimus žmones.

„Kreipiuosi į savo artimųjų netekusius ir gedinčius žmones: jūs liksite amžiams susiję su šia vieta ir mūsų tauta“, – kalbėjo premjerė.

„Visada būsime greta“, – pridūrė ji.

Australijos užsienio reikalų ministrė Marise Payne savo ruožtu pagerbė 17 bendrapiliečių, žuvusių per šią nelaimę. Per ugnikalnio išsiveržimą dar 11 australų patyrė rimtų sužalojimų.

M. Payne taip pat sakė besididžiuojanti tuo, kaip australai ir naujazelandiečiai bendromis jėgomis stengėsi padėti tragedijos paveiktiems žmonėms.

„Tai diena, kurios abi mūsų šalys niekada nepamirš“, – sakė ministrė.

Naujosios Zelandijos darbo saugos kontrolės institucija praėjusią savaitę pranešė, jog sieks, kad būtų pareikšti oficialūs kaltinimai dešimčiai organizacijų ir trims asmenims, atsakingiems už tai, kad ugnikalnio išsiveržimo metu ant jo buvo turistų.

Tarp šių organizacijų yra vyriausybės agentūrų ir kelionių organizatorių, įskaitant genties Ngati Awa užsakomųjų kelionių įmonę, kuri nelaimės dieną nuplukdė į salą daugumą turistų.

Už įvardijamą nusikalstamą veiką – bendrosios rūpestingumo pareigos nevykdymą – gali būti skirtos didžiulės piniginės baudos, bet laisvės atėmimas nėra numatytas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių