Quantcast

Naujausios žinios iš Kinijos: užsikrėtusiųjų mažėja, mirčių – vis daugiau

Kinija ketvirtadienį paskelbė apie didžiausią naujų užsikrėtimo virusu COVID-19 atvejų skaičiaus sumažėjimą per beveik mėnesį.

Nacionalinė sveikatos komisija paskelbė, jog šalyje naujuoju koronavirusu, kuris gruodį atsirado centrinėje Hubėjaus provincijoje, dabar yra užsikrėtę daugiau kaip 74,5 tūkst. žmonių.

Mirties atvejų skaičius ketvirtadienį pašoko iki 2 118 – pranešta apie dar 114 mirusių žmonių, daugiausia epidemijos epicentre Hubėjuje.

Dauguma naujų atvejų užregistruota provincijos sostinėje Uhane, kur virusas pirmą kartą pasirodė.

Hubėjaus sveikatos apsaugos pareigūnai ketvirtadienį sakė, kad Uhane buvo 615 naujų atvejų, o kitur provincijoje – dar 13.

Tačiau Hubėjaus sveikatos komisija paskelbė 279-iais sumažinanti atvejų, apie kuriuos anksčiau pranešta iš kelių provincijos miestų, skaičių.

Net be šio pakoregavimo naujų užsikrėtimo atvejų skaičius yra daug mažesnis nei kasdieniai provincijos pastarųjų savaičių skaičiai. Trečiadienį Hubėjuje buvo paskelbta apie 1 693 naujus atvejus.

Nacionaliniai sveikatos apsaugos pareigūnai sakė, kad ligos atvejų skaičių reikėjo sumažinti atlikus nukleorūgščių tyrimus pacientams, kuriems anksčiau liga buvo patvirtinta tik peršvietus plaučius.

Po pakoregavimo naujų patvirtintų atvejų šalyje skaičius buvo 394, paskelbė Nacionalinė sveikatos komisija.

Naujų atvejų buvo labai padaugėję praėjusią savaitę, Hubėjaus sveikatos pareigūnams paskelbus, kad jie keičia atvejų skaičiavimo metodiką ir įtrauks pacientus, kuriems COVID-19 diagnozuotas tik kliniškai, iš plaučių nuotraukų.

Už Hubėjaus ribų naujų užsikrėtimo atvejų skaičius palaipsniui mažėja; ketvirtadienį buvo pranešta tik apie 45 naujus atvejus.

Ministras: pastangos virusui suvaldyti veikia

Kinijos pastangos suvaldyti naujo koronaviruso epidemiją veikia, ketvirtadienį pareiškė kinų užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I), naujų užsikrėtimo atvejų skaičiaus mažėjimą aiškindamas šalies „stipriais veiksmais“ prieš ligą.

Kalbėdamas Laose prieš susitikimą su kolegomis iš 10 Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) narių, Wang Yi sakė, kad protrūkis, nors sėjo pasaulyje paniką, yra „kontroliuojamas ir išgydomas“.

„Kinija saugo ne tik savo žmones, bet ir likusią pasaulio dalį“, – sakė ministras per susitikimą Vientiane, turėdamas galvoje neseniai sumažėjusį naujų užsikrėtimo atvejų skaičių Kinijoje, kur virusas jau nusinešė daugiau kaip 2 100 gyvybių.

Susitikimas su ASEAN kaimynėmis buvo skubiai sušauktas regionui, priklausomam nuo Kinijos prekių ir turistų srautų, nukentėjus dėl judėjimo iš Kinijos suvaržymų.

Panašus susitikimas buvo surengtas 2003 metais po ūmaus kvėpavimo takų sindromo (SARS) protrūkio.

„Laikinas poveikis“

Tačiau Kinijos diplomatijos vadovas sakė, kad sumažėjimas bus laikinas.

„Protrūkis galėjo atsiliepti Kinijos ir ASEAN bendradarbiavimui, bet tokius poveikius galima neutralizuoti... Ilgalaikė trajektorija išliks nepakitusi“, – spaudos konferencijoje po susitikimo sakė Wang Yi.

„Baimė yra baisesnė už virusą, o pasitikėjimas yra brangesnis už auksą“, – pridūrė jis.

Kinija laiko ASEAN savo interesų zona ir pastaraisiais metais joje didino savo ekonominę, diplomatinę bei kultūrinę įtaką milijardais dolerių investicijų, turistų srautais ir aktyvesniu dalyvavimu regiono viršūnių susitikimuose.

Nuogąstaujama, kad užsitęsę sutrikimai gali sulėtinti darbą dėl didžiulės Pekino „vienos juostos ir vieno kelio“ (angl. One Belt, One Road) iniciatyvos, kuria siekiama plėtoti milžinišką tarptautinės prekybos tinklą. Labai daug šios iniciatyvos infrastruktūros schemų numatyta ASEAN valstybėse.

Bet Wang Yi ketvirtadienį atmetė susirūpinimą ir naujienų agentūrai AFP sakė, kad „nebus jokio neigiamo poveikio“ įvairiems projektams šiame regione.

„Priešingai, tai sustiprins mūsų bendradarbiavimą ir vienybę“, – sakė jis.

Filipinų užsienio reikalų ministras Teodoro Locsinas Jr. (Teodoras Loksinas jaunesnysis) padėkojo Kinijai už „beprecedentes vidaus priemones ir skubius veiksmus“, tikriausiai turėdamas galvoje kelių didelių miestų uždarymą virusui plintant.

Tačiau jis pripažino „didžiulį žalingą“ ekonominį poveikį, kurį padarė liga, apribojusi pasaulinę prekybą ir turizmą, labai svarbius daugeliui Pietryčių Azijos ekonomikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių