Quantcast

Nauja įtampa Viduržemio jūroje? Turkija vėl siunčia dujų žvalgybos laivą

Turkija antradienį į Viduržemio jūrą vėl ketina pasiųsti dujų žvalgybos laivą. Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, kaip ir planuota, siunčia laivą „Abdülhamid Han“, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“. Turkijos vykdomus dujų žvalgybos darbus pirmiausiai įdėmiai seka kaimyninė Graikija.

2020 metais abi šalys atsidūrė ties karinės konfrontacijos riba. Konflikto priežastis – teritoriniai nesutarimai. Graikija tuomet kaltino Turkiją prie jos salų nelegaliai ieškant dujų. Vyriausybė Ankaroje tuo tarpu teigė, kad minėti vandenys priklauso Turkijos kontinentiniam šelfui. Dvišaliai Turkijos ir Graikijos santykiai šiuo metu vėl yra žemiausiame taške.

Ar laivas iš tikrųjų įplauks į ginčytinus vandenis, nežinoma. Energetikos ministras Fatihas Dönmezas savaitgalį tviteryje rašė, kad laivas skaičiuoja dienas, kol galės išplaukti į Viduržemio jūros gilumą. R. T. Erdoganas, be to, pirmadienį pareiškė, kad Turkijai priklausančiose teritorijose nebus leidžiami jokie veiksmai, nukreipti prieš šalį.

„Abdülhamid Han“, anot agentūros „Anadolu“, yra vienas iš keturių Turkijos gręžimo laivų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių